Tips voor fotografie NEBO

Tips voor fotografie

Ben je net begonnen met fotograferen en heb je een mooie spiegelreflex of systeemcamera gekocht dan is het belangrijk dat je met plezier gaat fotograferen. Natuurlijk is het logisch dat je de knopjes op de camera wilt gaan ontdekken, maar twijfel niet aan jezelf wanneer je niet direct alle mogelijkheden en functies van je fotocamera begrijpt. Let wel, de fotograaf maakt de foto en niet je camera. In dit artikel geven we de belangrijkste tips bij fotografie.
Wil je toch liever een goede basis en uitleg? We geven ook workshops fotografie.

Leren fotograferen

Het eerste en mogelijk ook direct het beste advies welke wij altijd geven is dat je eerst lekker de camera op de automatische stand zet en gaat fotograferen. Laat je fotocamera alle instellingen maar verrichten. Je zal verbaast zijn hoe goed deze automatische functie van een fotocamera tegenwoordig werkt. Je hoeft in het begin dan alleen maar te letten op de juiste compositie en niet op de instellingen. Wanneer je er van overtuigd bent dat de camera een goede kwaliteit levert kan je langzaam de knopjes en instellingen op je camera gaan ontdekken. Bouw dit langzaam op en denk er aan, het plezier staat bovenaan.

Belangrijk is dat je met de juiste lens op pad gaat. Neem mee wat je nodig hebt en denk goed wat voor foto’s je gaat maken. Je kan beter een lens voor de fotocamera teveel dan te weinig meenemen. Verder is het belangrijk dat je de camera tijdens het fotograferen goed beet houdt. Je creëert stabiliteit wanneer je door de zoeker kijkt en tegelijkertijd je beide ellebogen tegen je lichaam aandrukt. Op deze manier voorkom je dat een beeld (en dus de foto) bewogen is.   

Fotografie inspiratie

De juiste compositie is eigenlijk iets wat je zelf goed op moet oppakken. Een echte fotograaf is eigenlijk constant om zicht heen aan het kijken op zoek naar een mooie foto. Het is helemaal niet raar te kijken hoe een ander fotografeert. Wanneer iemand anders je inspireert op de manier hoe er gefotografeerd wordt dan kan je dit rustig overnemen. Weet immers dat iedereen fotografie inspiratie zoekt en nodig heeft. Zorg er wel voor dat je onderscheidend bent ten opzichte van een ander.

Klik er rustig op los. Het is echt niet zo dat je in één keer de juiste foto moet schieten. Maak meerdere foto’s op verschillende manieren en thuis ga je kijken welke foto geslaagd is. Je leert hier enorm van en je zal in de praktijk merken dat je steeds minder foto’s hoeft te maken om tot een goed eindresultaat te komen.

Buiten fotograferen en compositie

Durf uit verschillende standen een foto te maken en let goed op waar het licht vandaan komt.  Scherptediepte kan voor buitenfoto’s een heel mooi effect creëren. Vrij vertaald  is dan het onderwerp scherp en de achtergrond onscherp. Op deze manier benadruk je het onderwerp extra ten opzichte van de achtergrond. Wanneer je dit goed onder de knie hebt is dit een hele mooie instelling om te gebruiken. We kunnen dan het belang van de juiste compositie ook niet genoeg benadrukken. Ben je minder geïnteresseerd in buiten fotograferen? Eerder schreven we al een artikel over binnen fotograferen: fotograferen in huis doe je zo.

Wil je scherpte van je foto controleren. De trieste waarheid van digitale fotografie is dat alles scherp lijkt op het kleine lcd-scherm achter op de camera. Bij zo’n klein formaat lijkt het beeld altijd scherp. Je ontdekt echter direct dat je het kleine schermpje totaal niet kan vertrouwen als je de foto’s eenmaal op je computer terugziet. Zoom dus in en controleer de scherpte.

Achter op de camera zit een knop waarmee je op een onderwerp inzoomt om de scherpte te controleren. Doe dit ter plekke, zo snel mogelijk na het maken van een foto, zodat je de mogelijkheid hebt hem opnieuw te nemen als hij niet scherp is.
Fotografen gaan altijd zo te werk omdat ze door schade en schande wijs zijn geworden.

Tips beginnen met fotografie

Ga altijd met een volle accu op pad. Het beste is eigenlijk om een tweede accu voor je fotocamera mee te nemen. Vooral in het begin kijk je de gemaakte foto’s wat vaker terug en verbruik je dus ook meer stroom. Een reserve accu voorkomt dan ook teleurstellingen wanneer je op pad bent.

Ga nooit op pad met één enkele geheugenkaart. Als je van huis vertrekt met maar één geheugenkaart op zak, vraag je gewoon om problemen. Voor je het weet is je kaart vol en moet je de kaart formatteren zonder dat je een back-up heb kunnen maken. (Of moet je de reportage afbreken en het voor gezien houden die dag.) Zorg daarom dat je altijd in elk geval een tweede of, nog beter, een derde geheugenkaart bij je hebt. Oftewel, het oude gezegde beter mee verlegen dan om verlegen, gaat zeker bij fotografie op.

lens fotografie - objectief bij fotograferen NEBO

Welke lens heb ik nodig bij fotografie

Gebruik je meerdere lenzen? Heb je meerdere lenzen, dan wissel je ook als je op pad bent waarschijnlijk regelmatig van lens. Dan zijn hier een paar tips.

Schakel de camera liefst uit, zodat de sensor niet actief is en stof kan aantrekken. Want stof is iets wat we niet in de camera willen hebben.

Laat daarom bij het wisselen van de lens nooit de open body van de camera omhoog wijzen, want dan komt er stof in de camera. Dan vraag je er om. Beter is de open kant van de camera naar beneden te laten wijzen. Ben je in een stoffige omgeving (bijvoorbeeld in de Sahara, net na een zandstorm), wissel dan helemaal niet van lens. Wacht tot je ergens bent waar de lucht schoon is en doe het dan. Probeer de body van je camera zo kort mogelijk onbeschermd open te houden (vanwege dat stof). Neem dus niet vijf minuten de tijd om de lenzen te verwisselen. Haal hem eraf en zet de andere er op. Je hoeft je niet te haasten (voor je het weet laat je iets vallen), maar doe het ook niet in een slakkengangetje.

De belangrijkste tips hebben we je nu aangereikt. Ga lekker aan de slag en kom langs op één van onze vestigingen in Den Haag of de vestiging Pijnacker Nootdorp wanneer er nog vragen zijn. Je mag altijd bij ons langskomen wanneer je vragen hebt over je camera. Neem indien gewenst een voorbeeldfoto mee. Vaak door even op een leuke manier te sparren leer je heel snel hoe je met welke instelling een bepaalde foto moet maken.