Macro

Met een macrolens ben je in staat om objecten zeer gedetailleerd weer te geven. De lenzen zijn bedoeld om een onderwerp van zeer dichtbij te fotograferen. Je kunt een dagelijks voorwerp nieuwe dimensies geven die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Zoek je een andere lens? Bekijk ons assortiment Standaardlenzen, Telelenzen of Groothoeklenzen.

Producten 1-12 van 14

Van hoog naar laag sorteren
Voor 23:59 besteld, morgen in huis*
6 echte winkels
Laagste prijs garantie
9.2 score op vergelijksites
Pagina
per pagina

Wat zijn macrolenzen?

Met macro lenzen ben je in staat om van zeer dichtbij te fotograferen. Je kunt spectaculaire close-ups schieten van mensen, bloemen, insecten of overige soortgelijke dagelijkse voorwerpen. Een voorwerp wat anders zo normaal lijkt kan ineens nieuwe dimensies tonen door het fotograferen met een macrolens.

De meeste macrolenzen met een vaste brandpuntsafstand hebben een vergrotingsfactor van 1:1. Dit betekend dat de sensor in grootte gelijk is als het onderwerp dat je wil fotograferen. Bij een vergrotingsfactor van 1:1 fotografeer je het onderwerp dus op ware grootte. Bij een macrolens met een zoomlens of variabel brandpuntsafstand kunnen deze verhoudingen anders liggen, zoals een vergrotingsfactor van 1:2. Dit betekend dat jeonderwerp 2 keer zo klein wordt vastgelegd.

Waarom een Macrolens?

Macrofotografie is een mooie, maar lastige vorm van fotografie. Macrofotografie is voornamelijk voor de ervaren en professionele fotograaf. Bij macrofotografie wordt een object gefotografeerd op een vergrotingsfactor van 1:1, dit is alleen maar te behalen met een macrolens.

Voor het maken van spectaculaire macrofoto’s van mensen, insecten of bloemen zijn macrolenzen uitermate geschikt.

Wil je je verdiepen in macrofotografie? Bij NEBO kun je een cursus macrofotografie volgen!

Waar moet ik op letten bij aankoop van een Macrolens?

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand staat voor de afstand in millimeters tussen het frontelement en het brandpuntelement van een objectief. Dit vertaalt zich in de grootte van de zoom van je lens.
Macrolenzen hebben een brandpuntsafstand van 35mm tot 200mm. Wil je bijvoorbeeld vlinders fotograferen dan is een grotere brandpuntsafstand beter omdat je zo iets meer afstand kan houden. Fotografeer je bijvoorbeeld bloemen of andere objecten die van dichtbij kunnen worden gefotografeerd, dan volstaat een lagere brandpuntsafstand prima.

Diafragma

Het diafragma van een lens bepaald hoeveel licht deze doorlaat. Het diafragma wordt aangeduid met een F-getal. Hoe lager het F-getal van een lens is, hoe meer licht deze doorlaat. Een lens met een diafragma van F2 heeft bijvoorbeeld een grote opening met veel lichtinval, terwijl een lens met een diafragma van F20 weinig lichtval heeft. Een klein diafragma (hoog F-getal) heeft als effect dat de scherptediepte toeneemt, echter zal door de lage lichtinval een langere sluitertijd verreist zijn. Een groot diafragma (laag F-getal) heeft als effect dat het de achtergrond onscherp maakt waardoor het hoofdobject beter uitblinkt.

Vergrotingsfactor

De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1. Er zijn echter ook lenzen met een afwijkende vergrotingsfactor, dit zijn voornamelijk macrolenzen met een zoomlens.

Minimale instelafstand

Elke lens heeft een minimale instelafstand. Het geeft aan vanaf welke afstand je op een onderwerp kunt scherpstellen. Een macro objectief heeft een zo kort mogelijke scherpstelafstand, zodat je alle details kunt vastleggen.

Een macrolens heeft een minimale instelafstand. Dit geeft aan vanaf welke afstand je een object kunt scherpstellen. De minimale instelafstand kun je vinden onder het kopje aanvullende informatie wanneer je op een product hebt geklikt.

Macrolens online kopen: snel en voordelig

Geniet van het gemak van online winkelen in onze webshop. Je zoekt thuis je macro lens uit en bestelt deze direct online. Voor 17:00 besteld, is vandaag nog verzonden, mits op voorraad. Wil je de lenzen liever van dichtbij inspecteren en vasthouden, kom dan naar een van onze 6 vestigingen in de regio Den Haag. Wij voorzien je graag van een passend advies.