Tele

Om tijdens het fotograferen objecten op grote afstand dichterbij te halen gebruikt je een telelens. Het is raadzaam om bij het maken van je keuze de lichtsterkte van de lens in de gaten te houden. Door het enorme bereik van de telelenzen hebben deze vaak meer licht nodig. Ben je opzoek naar een ander objectief of lens voor jouw camera? Bekijk dan ons assortiment standaardlenzen, groothoeklenzen of macrolenzen.

Producten 1-12 van 171

Van hoog naar laag sorteren
Voor 23:59 besteld, morgen in huis*
6 echte winkels
Laagste prijs garantie
9.2 score op vergelijksites
per pagina

Wat zijn telelenzen?

Telelenzen zijn objectieven die het mogelijk maken om een object in de verte dichterbij te halen. De brandpuntsafstand van de telelens is aangegeven in millimeters, dit geeft aan in welke mate je een object naar je toe kunt halen. De brandpuntsafstand van telelenzen varieert van 70mm tot 1500mm. In de fotografie worden de telelenzen met een brandpuntsafstand van 70mm tot 600mm voornamelijk gebruikt, de nog krachtigere lenzen worden gebruikt voor bijvoorbeeld astrofotografie.

Waarom een telelens?

Door de smalle beeldhoek van telelenzen kunnen beelden eruit zien alsof deze enigszins zijn samengedrukt. Dit heeft als effect dat de afstand tussen verschillende objecten in een foto minder duidelijk overlopen. Dit effect wordt vaak toegepast bij portret fotografie doordat de gezichtselementen een gelijke onderlinge verhouding krijgen.

Afhankelijk van het diafragma van de lens kunt u met teleobjectieven de scherptediepte beheren. Bij telelenzen wordt dit veelal gebruikt om een geringe scherptediepte te creëren. Dit betekent dat een object scherp wordt weergeven terwijl de achtergrond een onscherp effect krijgt. Dit wordt vaak gebruikt bij sport- en natuurfotografie zodat de achtergrond niet storend werkt op het hoofdobject.

Verschil telelens en zoomlens

Wat is het verschil tussen een telelens en een zoomlens? 
Zoomlenzen zijn een bekend begrip en halen je onderwerp dichterbij. Met een telelens heb je nog een groter bereik dan zoomlenzen.
Als fotograaf gebruik je een telelens als je niet te dichtbij je onderwerp kunt of wilt komen.

Waar moet ik op letten bij aankoop van een telelens?

De belangrijkste eigenschappen van een telelens zijn de brandpuntsafstand en diafragma, deze zullen hieronder verder worden beschreven.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand staat voor de afstand in millimeters tussen het frontelement en het brandpuntelement van een objectief. Dit vertaalt zich in de grootte van de zoom van uw lens. Wanneer een lens een hogere brandpuntsafstand heeft dan 50 millimeter spreken we over een telelens. Grofweg kunt u een brandpuntafstand van 50 millimeter gebruiken om te berekenen in welke mate een telelens een object dichterbij haalt. Heeft u bijvoorbeeld een lens met een brandpuntsafstand van 150 mm dan zal deze het object 3 keer dichterbij halen dan de lens met een brandpuntsafstand van 50 mm. Het dichterbij halen van een object gaat ten kostte van welk deel van de wereld je vastlegt op een foto, oftewel de beeldhoek.

De teleobjectieven zijn onder te verdelen in zoomlenzen en primes.

Primes: Dit zijn telelenzen met een vaste brandpuntsafstand. Dit betekend dat er niet kan worden ingezoomd met het objectief.

Zoomlenzen: Dit zijn telelenzen waarmee u kunt zoomen. Bij deze objectieven staan twee verschillende brandpuntsafstanden, bijvoorbeeld 70mm tot 200mm. Dit betekend dat u tussen deze twee brandpuntsafstanden kunt zoomen.

Diafragma

Het diafragma van een lens bepaald hoeveel licht deze doorlaat. Het diafragma wordt aangeduid met een F-getal. Hoe lager het F-getal van een lens is, hoe meer licht deze doorlaat. Een lens met een diafragma van F2 heeft bijvoorbeeld een grote opening met veel lichtinval, terwijl een lens met een diafragma van F20 weinig lichtval heeft. Een klein diafragma (hoog F-getal) heeft als effect dat de scherptediepte toeneemt, echter zal door de lage lichtinval een langere sluitertijd verreist zijn. Een groot diafragma (laag F-getal) heeft als effect dat het de achtergrond onscherp maakt waardoor het hoofdobject beter uitblinkt.

Best verkochte merk telelenzen

De verkoop en dus het gebruik van de telelenzen neemt een enorme vlucht. De afgelopen jaren wordt er weer veel meer gefotografeerd en zeker het gebruik van een tele objectief is enorm populair. Bij NEBO werken we uitsluitend met de beste merken, omdat we een goede kwaliteit willen garanderen. Van klanten krijgen we regelmatig de vraag welk merk telelens nu het beste is voor hun fotocamera. Op de vraag welk merk telelens kopen is niet een antwoord te geven, dit is afhankelijk van je wensen, je camera, het soort foto's welke je wilt maken en ook je budget. De populairste telelens merken zijn momenteel de bekende grote namen. Klanten komen bij ons de Canon telelens kopen, de Nikon telelens kopen, Panasonic telelens kopen en uiteraard de Sony telelenzen kopen. Wil je weten welk merk telelens geschikt is voor je fotocamera, kom dan langs en laat een van onze specialisten je helpen.

Telelens Tamron

Een Tamron telelens koop je eenvoudig online bij NEBO. Een telelens van Tamron is een lens met een hoge lichtsterkte, scherpe prijs en een zeer goed stabilisatiesysteem.

Telelens online kopen: snel en voordelig

Geniet van het gemak van online winkelen in onze webshop. Je zoekt thuis je telelens uit en bestelt deze direct online. Voor 17:00 besteld, is vandaag nog verzonden, mits op voorraad. Wilt u de lenzen liever van dichtbij inspecteren en vasthouden, kom dan naar een van onze 6 vestigingen in de regio Den Haag. Wij voorzien je graag van een passend advies.