Welke geheugenkaart past bij mijn camera NEBO

Welke geheugenkaart past bij mijn camera?

Er zijn verschillende type geheugenkaarten leverbaar. De meeste gebruikte geheugenkaarten op dit moment zijn de SD en de micro SD geheugenkaarten. Maar  hoe weet je nu welke geheugenkaart past op je fotocamera?

Wat voor geheugenkaartjes zijn er?

Zoals genoemd zijn de meest verkochte geheugenkaartjes de SD geheugenkaart en de micro SD geheugenkaart.

Beide type kaarten doen eigenlijk hetzelfde maar onderscheiden zich alleen door het formaat van de geheugenkaart. De SD kaart heeft het formaat van een postzegel en de micro SD kaart is ongeveer 50% kleiner dan de SD kaart. De micro SD geheugenkaart wordt vaak gebruikt in een actioncam of smartphone.

Waar moet je opletten bij de aankoop van een geheugenkaart?

Maak de juiste keuze voor wat betreft de capaciteit van de geheugenkaart. Hoe groter de capaciteit des te meer foto's en filmpjes je kan maken.

Er zijn geheugenkaarten leverbaar met een capaciteit van 32gb, 64gb, 128gb en 256gb. De meeste verkochte geheugenkaarten dit moment zijn die van 64gb en 128gb. Het hangt ook een beetje af van het type fotocamera die je gebruikt en hoe lang je bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Ons advies is om altijd iets meer opslag in huis te hebben dan je nodig hebt. Je moet er niet aan denken dat je niet verder kan fotograferen of vloggen omdat je geheugenkaart vol is. Wat je ook kan doen wanneer je op pad gaat is voor de zekerheid een tweede geheugenkaart mee te nemen.

Snelle SD kaart

Een ander belangrijk punt is de snelheid van de geheugenkaart. We kunnen steeds meer met de fotocamera maar al deze extra mogelijkheden vragen ook om snellere geheugenkaart. De minimale schrijfsnelheid van een kaart wordt aangegeven met een  vermelding van een ‘class’, zoals ‘Class 10’. Een class 4 kaart heeft een minimale gegarandeerde schrijfsnelheid van 4MB/s. Bij  een aantal geheugenkaarten wordt ook de UHS-aanduiding weergegeven. UHS staat voor ‘Ultra High Speed’. UHS-I of U1 staat voor UHS Class 1 en garandeert een minimale schrijfsnelheid van 10MB/s. UHS-3 garandeert een minimale snelheid van 30MB/s.

geheugenkaart 128gb fotocamera NEBO

De snelheid van de geheugenkaart is bepalend voor een aantal zaken. Bedenk voordat je de SD geheugenkaart gaat kopen dus goed wat je intentie is. Wanneer je gaat fotograferen met een hoge resolutie in RAW of 4K gaat filmen is het verstandig om gebruik te maken van een snelle geheugenkaart. Je moet dan denken aan een snelheid van 1667x of 2000x speed. De functies op de camera kan je dan optimaal benutten en het overzetten van de bestanden naar de computer gaat een stuk sneller.

Je vindt de bovenstaande informatie vaak terug op de geheugenkaart. Een doorsnee geheugenkaart heeft een gemiddelde snelheid van 633x tot 1000x.

Bij een groot aantal geheugenkaarten zit aan de zijkant een grijs lipje die je kan verschuiven. Hiermee kan je de geheugenkaart beveiligen, je sluit hier mee uit dat foto's per ongeluk overschreven of verwijdert worden.

Foto’s fotocamera overzetten op computer

Hoe kan je de gemaakte foto’s en video’s overzetten naar je computer? De bestanden van een geheugenkaart zijn gemakkelijk en snel uit te lezen met de juiste geheugenkaartlezer. Sluit de kaartlezer aan op de usb poort van je computer, plaats de kaart er in en daarna kun je de bestanden selecteren en kopiëren. De investering van een geheugenkaartlezer is niet groot en mag eigenlijk niet ontbreken.