Fotograferen in huis: zo doe je dat!

zelf fotograferen NEBO

Als fotograaf hoef je niet altijd op pad voor de mooiste foto’s. Thuis is vaak de mooiste plek om de basis van het fotograferen goed onder de knie te krijgen. Zet je hond, huisgenoot of je Instagram-waardige ontbijtje eens op de foto en leer werken met verschillende fototechnieken.

In huis fotograferen geeft je de mogelijkheid om onder goede omstandigheden, mooie foto’s te schieten. Je kunt tussendoor de resultaten op je televisie of tablet bekijken en je lunchpauze gebruiken om je batterijen op te laden. Daarnaast heeft iedereen wel een groot raam waar natuurlijk licht doorheen valt. Voor de meeste fotografie is daglicht het beste licht. Dus zet het onderwerp, huisdier of jezelf voor een groot raam zonder direct zonlicht en fotograferen maar! We merken het in onze winkels, zowel interieurfotografie als hondenfotografie worden steeds populairder en juist deze gebieden doe je thuis.

In dit artikel geven we je tips voor fotografie waar je de deur niet voor uit hoeft.  

Foto van je huisdier maken | Huisdierenfotografie

Ieder dier heeft zijn eigen karakter. Hoe mooi is het om dit vast te leggen op beeld? Kruip bijvoorbeeld in de huid van je huisdier door op ooghoogte te fotograferen. Wil je dat je huisdier goed mee werkt? Beloon hem dan af en toe met een snoepje. Alleen dat is al een quick win bij het uitvoeren van hondenfotografie. 

Tips voor huisdierenfotografie:

 • - Voor een portret van je huisdier, gebruik een diafragma rond F/2.8. Probeer altijd voor het beste resultaat op de ogen van het dier scherp te stellen. 
 • - Stel je fotocamera in op 10 frames per seconde voor een actieshot. Denk aan je hond die zich uitschudt na een wandeling of je kat die van de krabpaal springt. 
 • - Gebruik de 4K of 6K Photo functie, niet op iedere camera zit deze functie,  op je camera zodat je nooit meer te laat bent met die leuke, onverwachte beweging van je huisdier.

foto van je huisdier maken NEBO

Foodfotografie

Een baksel of gerecht dat je bloed, zweet en tranen heeft gekost wil je natuurlijk nog wel even vastleggen voordat je het serveert aan je gasten. Automatisch pak je snel je mobieltje uit je zak en schiet je een Instagram-waardig plaatje. Door voor het koken al wat voorbereidingen te treffen, til je deze food-foto’s naar een hoger niveau.

Tips foodfotografie:

 • - Goede voorbereiding is het halve werk. Licht is het allerbelangrijkste bij een mooie food-foto. Gebruik het liefste daglicht. Zoek voor het koken alvast een plekje in huis waar je de foto kan schieten. Een groot raam waar natuurlijk licht maar geen zon naar binnen schijnt, is het beste. Je zult zien dat je verder geen lamp of flitser nodig hebt. Hard licht zorgt namelijk voor minder diepte en ook de kleuren komen niet mooi uit.  
 • - Je kunt natuurlijk kiezen om in de automatische stand van je camera te fotograferen, maar waarom daag je jezelf niet eens uit om je camera in de handmatige (M) modus te zetten? Speel met de sluitertijd, diafragma (f) en iso-waarde om nóg mooiere foto’s te maken. Je kunt de hoeveelheid licht die de camera opvangt regelen met het diafragma en de sluitertijd. Een hoge sluitertijd en diafragma zorgen voor een donkere foto. Hoe lager het diafragma, hoe lichter de foto en er meer scherptediepte ontstaat. 
 • - Als je uit de losse hand wilt fotograferen, kies dan voor een korte sluitertijd. Dit zijn alle sluitertijden boven 1/30 van een seconde. Als je kiest voor een langere sluitertijd, is de kans groot dat er bewegingsonscherpte in de foto te zien is. En dan heb je een statief om foto’s te maken nodig.

foodfotografie nebo

Interieur foto’s maken | interieurfotografie

Plannen om je huis te verkopen of ben je gewoon erg blij met je interieur? Een blijvende herinnering aan je woning is het zeker. Met een groothoeklens kun je een groot deel van je interieur op één foto zetten. Een groothoeklens is ideaal bij interieurfotografie. De woonkamer lijkt hiermee een stuk ruimtelijker. Tegenwoordig zijn er zelfs voor je smartphone groothoeklenzen verkrijgbaar.

Zelf interieur foto’s maken Tips:

 • - Ga voor een lange sluitertijd en gebruik een statief. Zo krijg je een lichte en heldere foto. Ook krijg je zo de hele ruimte goed op de foto. 
 • - Je wilt natuurlijk dat de hele ruimte er scherp op staat. Of je moet voor een close-up gaan van een accessoire op je kast bijvoorbeeld. Stel daarom je diafragma zo klein mogelijk in. Blijf ongeveer tussen de f/7.1 en f/10. 

(Zelf)portret maken

Als fotograaf sta je het liefst achter de camera. Maar hoe kun je beter oefenen, dan op jezelf? Tijd om iets te doen aan die verouderde LinkedIn foto of profielfoto op social media.

Zelf portretfoto maken Tips: 

 • - Je hebt een statief en zelfontspanner nodig om jezelf goed te kunnen fotograferen.
 • - Gebruik een standaard lens voor je fotocamera vanaf 50 mm.
 • - Bij een goede portretfoto is het belangrijk dat de scherpte ligt op het model. In dit geval jijzelf dus. Met een groot diafragma (tussen de f/2,8 en f/4) creëer je niet alleen een mooi scherptediepte effect, maar ook lichtere foto’s. 
 • - Om te zorgen dat jij scherp bent in de foto, leg je een voorwerp op de plek waar jij gaat poseren. Zo kun je op het voorwerp scherpstellen voordat je gaat poseren. Handig om even een stuk tape op de grond te plakken, zodat je steeds op dezelfde plek gaat staan. 

zelfportret maken NEBO

Stop-motion

Stop-motion is een techniek waarbij je verschillende foto's na elkaar neemt en vervolgens deze beelden frame voor frame afspeelt. Bekende stop-motion films zijn ‘Wallace & Gromit en ‘The nightmare before Christmas’.

Pak een stuk klei, een paar lego poppetjes of stukken fruit en ga aan de slag met je eigen stop-motion video!

Tips stop-motion foto:

 • - Gebruik als beginnende fotograaf  12 frames per seconde. Dat betekent dat je voor 1 seconde video, 12 foto’s moet schieten. Voor een 1 minuut durende video heb je dus 720 foto’s nodig. De meest vloeiende video krijg je door 24 beelden per seconde te gebruiken. Hier heb je dan twee keer zoveel beelden voor nodig. Deze functie zit helaas niet op iedere fotocamera.
 • - Een statief voor je fotocamera is een must. De camera mag namelijk niet bewegen, anders is je stop-motion video verpest.  

Welke fototechniek ga jij thuis uitproberen? Alvast veel plezier toegewenst.
En heb je wat extra hulp nodig of wil je je kennis opfrissen? Kom dan naar onze workshop fotografie

Je mag natuurlijk bij vragen ook even langskomen. Je vindt onze vestigingen in de regio Den Haag en Pijnacker-Nootdorp.