Fotolenzen camera NEBO

Lenzen voor camera’s kopen | Welk objectief heb ik nodig?

Wanneer je een systeemcamera of spiegelreflexcamera hebt gekocht, wordt deze vaak met een standaard lens voor je camera geleverd. We herkennen dit allemaal: het is niet zo dat je dus een verkeerde lens hebt gekregen, maar toch blijkt vaak al snel dat dit niet helemaal correspondeert met je verwachtingen.

Wat voor lens heb ik nodig voor mijn fotocamera?

Het is verstandig om  te starten met de meegeleverde standaard camera kitlens en laat de praktijk dan maar uitwijzen wat voor lens je later nodig hebt. Kijk bij de aankoop van een lens vooral goed naar je zelf en niet naar anderen. Stel jezelf de vraag waarom je niet het optimale resultaat bereikt en met wat voor type lens je dan wel de mooiste foto’s zou kunnen maken. Wij vinden het belangrijk dat je met plezier aan het fotograferen bent. Er zijn talloze lenzen leverbaar. Twijfel  je nog een beetje over de juiste lens dan kom je gewoon langs met je fotocamera op één van onze vestigingen in Den Haag of Pijnacker-Nootdorp en dan gaan samen op zoek naar de ideale lens voor het maken van de mooiste foto’s.

De verschillende type lenzen voor je fotocamera

De meeste verkochte lenzen zijn de all rond standaard zoomlenzen. Je kiest dan voor gemak. Dit zijn eigenlijk een aantal lenzen in één lens. Je kan met deze lens zowel groothoek als tele foto’s maken, dus op grote afstanden het onderwerp naar je toehalen. Alles wat je nodig hebt zit in één lens verpakt. Je hoeft dus de lens niet wisselen tijdens het fotograferen, de ideale lens voor op vakantie.  Een voorbeeld van zo’n type standaard fotocamera lens is de Tamron 18-400, een zeer compacte lens met een zeer groot zoombereik.  

nikon objectief fotocamera

Objectief voor macro fotografie

Wil je het onderwerp echt goed van dichtbij fotograferen, denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een bloem dan lukt dit echt perfect met een macro lens. Met een normale lens kan je het onderwerp niet zo dicht benaderen, met een macro lens is dit geen probleem. Hoe dichtbij je kan fotograferen met een macro lens wordt bepaald door het aantal millemeters van de lens. Met een macro 105mm lens kan je dus dichterbij fotograferen aan een macro 60mm lens.

Objectief voor telefotografie

Het fotograferen op grote afstanden wordt steeds meer gedaan. Voor het naar je toe halen van het onderwerp op grote afstand gebruik je een telelens. Een telelens herken je aan het aantal millimeters van de lens. Hoe hoger het getal des te meer je het onderwerp naar je toehaalt. Het aantal millemeters wordt ook wel uitgedrukt in brandpunt. Een gemiddelde zoomlens begint vaak bij 70mm en eindigt vaak bij 300 of 400mm. De telelenzen zijn vaak wel wat groter  van formaat. Denk ook aan de lichtsterkte bij de aankoop van een telelens. Wanneer je kiest voor een groot brandpunt dan gaat dit wel een beetje ten koste van de lichtsterkte. Daar staat weer tegenover dat de huidige fotocamera’s van nature heel lichtsterk zijn en dus het lichtverlies van de lens dan ook wel weer compenseren.

Lens voor groothoek fotografie

Een groothoek lens gebruik je wanneer zoveel mogelijk in de breedte wilt fotograferen, denk bijvoorbeeld aan het maken van een landschapsfoto. De groothoeklens herken je aan het lage aantal millimeters, dus een laag brandpunt. Een mooi voorbeeld van een groothoeklens is bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm. Je kan met deze lens in groothoek zoomen van 17mm tot 28mm. Je kan ook kiezen voor een groothoek met een vast brandpunt. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een 28mm groothoeklens. Het voordeel van een groothoeklens met een vast brandpunt is de lichtsterkte. Je kan met dit soort type lenzen in donkere omstandigheden iets beter fotograferen ten opzichte van een groothoek zoomlens. Ook hier gaat het verhaal op dat je fotocamera het lichtverlies voor een groot gedeelte weer compenseert.

tamron groothoeklens camera

Je ziet bij ons op de website echt een heel groot aanbod aan lenzen. We kunnen ons voorstellen dat er heel veel op je afkomt. Ons advies is dan ook om één van onze vestigingen in Den Haag of Pijnacker –Nootdorp te bezoeken. De belangrijkste lenzen hebben wij in de vestigingen op voorraad. Alleen door de lens op je camera te bevestigen en samen buiten met één van onze adviseurs een aantal foto’s te maken geeft op zeker een goed gevoel bij het maken van de juiste keuze. Vergeet wanneer je langskomt bij een van onze vestigingen niet je fotocamera mee te nemen.