NEBO Tips voor beginnende fotografen NEBO

Tips voor beginnende fotografen

Ben je een beginnende fotograaf en sta je te popelen om mooie foto’s te gaan maken? Met dit artikel hopen we je te helpen hoe je het beste kan starten met fotograferen.

Beginnen met fotograferen

Het is belangrijk dat het plezier bovenaan blijft staan. Er komt bij het fotograferen best wel een hoop kijken. Wat voor lens of camera ga ik gebruiken, hoe ga ik om met de compositie en moet ik de gemaakte foto’s ook met software nabewerken. Leg de lat om teleurstellingen te voorkomen in het begin niet gelijk heel erg hoog.

Beste fotocamera om mee te beginnen

De apparatuur die je gebruikt in het begin niet heel erg belangrijk. Een dure camera betekent niet dat je ook gelijk de mooiste foto’s maakt. Wij adviseren je als beginnend fotograaf niet gelijk het duurste van het duurste materiaal te kopen. Natuurlijk kun je een spiegelreflexcamera kopen, omdat deze geweldige functies heeft en prachtige foto’s maakt. Maar als startende fotograaf luidt ons advies: begin gewoon met een doorsnee fotocamera! Wij helpen je graag met uitzoeken van de camera die het beste bij je past. Je doet er immers in het beging gelijk een hoop ervaring mee op, zodat je later indien gewenst met de opgebouwde kennis de juiste fotocamera of lens kopen. Vergeet niet dat jij als fotograaf de foto maakt en niet je fotocamera de juiste compositie bepaalt.

Gebruik de automatische instellingen van je camera

De meeste beginnende fotografen beginnen gelijk tijdens het fotograferen allerlei instellingen te veranderen. Zonder vaak maar enig idee te hebben wat zij aan het doen zijn. De kans dat de foto dan niet goed belicht wordt is best wel groot. Ons advies is om in de beginperiode lekker op de automaat of semi-automaat te gaan werken, de huidige automaten herkennen zelf wat je aan het fotograferen bent en koppelen hier gelijk de juiste belichting aan vast. Je hoeft je dan alleen te concentreren op de compositie en je fotocamera regelt de juiste belichting. De nieuwe generatie camera’s pakken dit echt heel erg goed op. Wanneer je op deze manier begint met fotograferen ben je in ieder geval overtuigt van camerakwaliteit. Je bent er van overtuigt dat de kwaliteit aanwezig is. Later kan je stap voor stap de extra mogelijkheden op je fotocamera gaan ontdekken.

Juiste compositie bepalen

Het maken van de juiste compositie hoeft niet moeilijk te zijn. Wanneer je met je fotocamera op stap gaat ben je eigenlijk constant aan het kijken. Zie je een mooie compositie dan pak je gelijk je fotocamera en controleer je dit door ook door de zoeker of lcd beeldscherm van je camera te kijken. Je werkt dan met de juiste verhouding en indien nodig is de compositie nog aan te passen. Let goed op het zonlicht, de achtergrond en kijk of er geen drukke storende elementen in de foto naar voren komen. Houd tijdens het fotograferen je camera goed stil, druk je ellebogen tegen het lichaam aan en check op het display of de foto echt recht gefotografeerd is. Vaak zien we namelijk bij landschapfoto’s de horizon schuin weglopen. Wil je meer weten of het maken van mooie foto’s, lees dan ons eerder geschreven artikel over 9 slimme fotografie hacks.

NEBO compositie bepalen starten met fotografie

Maak veel foto’s

Denk in het begin niet gelijk dat je de eerste foto gelijk in één keer goed maakt. Je hebt natuurlijk wel de intentie maar oefening baart kunst. Maak gewoon een aantal verschillende foto’s van hetzelfde onderwerp en bekijk later welke foto je de beste vindt. Vergeet niet dat een professionele modefotograaf of sportfotograaf ook zijn beste foto kiest uit tientallen en soms honderden foto’s die hij of zij gemaakt heeft.

We merken steeds meer dat de huidige fotograaf kiest voor gemak. Geen zware tassen meer gevuld met allerlei lenzen. Het fotograferen moet geen ballast worden. Houd het fotograferen leuk en ga lekker met één of twee lenzen op stap die makkelijk mee te nemen zijn. Wil je meer weten over de soorten cameralenzen, lees dan ons eerder geschreven artikel over welke lens je voor je camera kiest.

Foto achteraf bewerken

In principe moet het zo zijn dat je een foto achteraf niet meer hoeft te bewerken. Wel kan je met software zoals bijvoorbeeld Adobe Photoshop je foto net nog even anders uitkaderen of iets wegpoetsen wat je tijdens het fotograferen over het hoofd hebt gezien. Later wanneer je wat meer thuis bent in de wereld van de fotografie kan je ook de mogelijkheden van een bewerkingsprogramma gaan ontdekken maar verdiep je eerst maar in het goed leren om gaan met je camera en het zoeken naar een plaatje. Wanneer je wat verder gevorderd bent is het ook goed om voor je objectief een lensfilter te kopen, zodat je een specifiek effect kunt creëren.

Durf gewoon ook met je gemaakte foto’s in één van onze winkels in Den Haag of Pijnacker-Nootdorp langs te komen. Wees trots op je foto. We hebben allemaal bij de NEBO een enorme passie voor het vak fotografie en we helpen je graag wanneer iets niet helemaal lukt zoals jij dat graag wil.

Veel succes toegewenst.