Slimme foto hacks fotografie NEBO

9 slimme fotografie hacks

Hoe kan het toch dat de foto’s van je kennissen altijd net wat spectaculairder lijken dan je eigen vakantiefoto’s? Je wilt natuurlijk zelf ook wel eens die ene schitterende foto welke recht doet aan de werkelijkheid kunnen tonen. Maar hoe kun je nu, zonder dure bewerkingsprogramma’s, die mooie foto’s maken? In dit artikel verklappen we je een aantal slimme fotografie hacks.

Foto hacks

Je hoeft niet altijd de hele cameratas vol met uitrusting te hebben om een apart effect te creëren bij het vastleggen van speciale momenten. Er zijn een aantal eenvoudige trucjes welke je kunt toepassen om toch die professionele look te krijgen. Wij verklappen je alvast 9 slimme fotografie hacks.

Foto maken met beslagen lens

Je staat even gek te kijken wanneer je dit leest. Even een beetje tegen het filter hijgen. Wanneer het je lukt om op deze manier de lens van je camera beslaan, wordt de gemaakte foto wat vager. Je moet het echt eens proberen.
Na het beslaan van de lens moet je wel snel de foto maken, anders is het effect alweer weg. Deze hack is goed te gebruiken wanneer je een wat artistiekere foto wilt maken. Onscherpte en een wazige achtergrond in de foto krijg je wanneer je deze maakt met weinig scherptediepte.  

Diafragma foto

Wil je de achtergrond van je opname onscherp maken en het onderwerp aan de voorkant scherp?  Wanneer je camera in het bezit is een diafragma stand, meestal de A stand, dan is dit geen probleem. Maak bijvoorbeeld eens een portretfoto met verschillende diafragma standen van klein tot groot. Wanneer je de foto gaat beoordelen zal je zien dat de scherpte op de achtergrond langzaam weg gaat lopen. Dit effect werkt het beste door de lens in de tele stand te gebruiken. Eerder schreven we al een uitgebreid artikel over wat diafragma is in fotografie.

Foto maken met zacht licht

Altijd zacht licht met deze camera hack. Hoge contrasten, overbelichte onderwerpen en fletse portretten. Vind jij dat de flitser van je camera teveel licht afgeeft? De meest makkelijke manier is de flitser af te dekken met een witte lap of doorzichtig papier. Deze ingreep houdt op een creatieve manier licht tegen en voorkomt overbelichting van je foto.

Foto maken door je zonnebril - Polarisatie filter

Het gebruik van een polarisatie filter is ook een eenvoudige manier voor een speciaal effect. Nederland en haar klimaat is mooi door de seizoenswisselingen. Zo zijn we hier in de gelegenheid om verschillende soorten bijzondere fotografie toe te passen. Zo zijn er ook dagen waarop de zon volop aanwezig is en je dus een keihard licht hebt. Een beetje goede zonnebril is voorzien van een polarisatiefilter en zorgt voor een beter contrast en goede weergave van de waarneembare kleuren. Gebruik je eigen zonnebril om schitteringen te verminderen en het te fotograferen onderwerp beter zichtbaar te maken. Afhankelijk van het type zonnebril voeg je daarbij automatisch een filter toe aan je foto’s! Een zonnebril met bruine glazen zorgt trouwens voor een leuke bruine gloed op je foto. Je hebt helemaal geen dure zonnebrillen nodig, met een beetje zonnebril kan je echt al hele leuke effecten bereiken. Je moet het gewoon eens proberen.

foto maken met extra belichting

Aluminiumfolie gebruiken als reflectiescherm bij fotografie

Met een reflectiescherm zorg je ervoor dat er indirect licht valt op het onderwerp. De lichtbron, vaak gebruik je hier het zonlicht voor, wordt door het reflectiescherm weerkaatst naar het onderwerp. Deze weerkaatsing  zorgt vaak voor grotere contrasten in de foto. Het verschil tussen licht en donkere delen in de foto wordt vergroot en levert vaak schitterende resultaten op. Omdat je heel specifiek de weerkaatsing van het licht kan plaatsen wordt vaak daarom de achtergrond donkerder. Om zelf een reflectiescherm te maken kan je dit simpelweg al fabriceren met een stuk aluminiumfolie. Met deze eenvoudige foto hack kun je verbluffende resultaten bereiken.

Vaseline op lens fotocamera

Je hoort regelmatig mensen praten over vaseline op de filter van je lens. Het is een toepassing die al jaren gebruikt wordt. De vaseline smeer je dus niet op de lens zelf. Door de randen van je filters lichtjes met vaseline in te smeren ontstaat er een waas op de foto. Je foto wordt niet meer scherp en dus vervaagt alles wat zichtbaar is op de plek waar vaseline zit.

Rechte foto’s maken door gebruik raster

Fotografeer met een rechte horizon. Dit klinkt logisch en eenvoudig, maar we zien in praktijk toch vaak dat de achtergrond (de horizon) schuin loopt wat afbreuk doet aan het geheel.

Let goed op dat je tijdens maken van de foto je de camera recht houdt. Vaak merk je niet dat tijdens het maken van de foto’s je de camera schuin houdt waardoor de horizon niet recht op je foto komt te staan. Bij veel camera’s kan je een raster instellen die zichtbaar wordt tijdens het fotograferen. Op deze manier voorkom je dat je schuin gaat fotograferen.

Flitser fotocamera inschakelen

Wanneer je iemand fotografeert tegen een lichte achtergrond, dan is de kans groot dat er een silhouet in de foto ontstaat. De lichte achtergrond leidt ertoe dat je fotocamera het onderwerp waarschijnlijk gaat onderbelichten, het komt vaak voor bij een portretfoto of profielfoto met tegenlicht. Je kan dit oplossen door de ingebouwde flitser van je fotocamera in te schakelen. Maar let goed op, want alhoewel je ervoor zorgt dat er extra licht op het gezicht schijnt, heb je nog steeds het probleem van de lichte achtergrond. Maar door deze foto hack zorg je ervoor dat je onderwerp in ieder geval goed belicht wordt.

Bijna elke fotocamera heeft belichtingscorrectie. Je kan het onderwerp overbelichten met een of twee f/-stops (diafragmastanden) of sluitertijden om de helderheid van de achtergrond te corrigeren. Wanneer je niet tevreden bent dan probeer je een andere achtergrond, bij voorkeur eentje die donkerder is dan het onderwerp.

camera hack mobiele telefoon

Camera hacks met mobiele telefoon

Voor je smartphone komen er steeds meer foto accessoires op de markt. Door het gebruik van deze accessoires, creëer je dus een camera hack met je mobiele telefoon. Kleine of grote statieven speciaal gemaakt voor je smartphone of wat denk je van een los LED lampje die je op smartphone vast kan klikken en er voor zorgt dat de foto beter belicht wordt. Er zijn ook lenzen voor de mobiele telefoon. Op al onze vestigingen vind je een heel groot aanbod aan foto accessoires die speciaal zijn gemaakt voor de smartphone fotograaf.