NEBO blog Welke lens kopen voor je camera

Soorten cameralenzen: welke lens voor je camera?

De aankoop van een fotocamera gaat vaak in combinatie met een standaard kitlens. Op zich een goede combinatie omdat je op dat moment niet altijd weet wat je gaat fotograferen en wat voor lens je precies nodig hebt. De standaard kitlens is een lens van gemiddelde kwaliteit. Om mee te starten prima maar na enige tijd kom je tot de conclusie dat je behoefte hebt aan een andere lens.

Objectief of lens bij fotocamera

We beginnen met een kleine toelichting. We merken dat er vaak verwarring is bij de uitbreiding van de camera uitrusting. Tussen neus en lippen door wordt vaak geschoven met de term lens en objectief. Wees gerust, je kunt het niet fout doen. Waar professionals nog vaak spreken over een objectief, is de term lens inmiddels net zo veelgebruikt en ingeburgerd als objectief voor de camera. Heel officieel spreek je van een objectief (gehele product) met glazen elementen (lens). In dit artikel noemen we gemakshalve en om consequent te blijven, het woord lens.

Lens voor camera kopen

Wanneer het moment aanbreekt om een nieuwe lens te gaan kopen kan je kiezen uit een enorm aanbod aan verschillende lenzen en merken. De keuze is echt enorm. 
Om enigszins helderheid in het verhaal te krijgen is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen wat je precies wilt gaan fotograferen en waarom het met de huidige lens niet wil lukken.

Soorten cameralenzen

Er zijn verschillende soorten lenzen leverbaar. Lenzen voor het maken van macro foto’s, groothoek lenzen voor wanneer je zoveel mogelijk in de breedte wilt fotograferen of een telelens die op grote afstand het onderwerp naar je toehaalt.

Macrolens

Een macrolens is speciaal ontworpen voor dichtbij fotografie, macro foto’s dus. Je moet dan bijvoorbeeld denken dat je graag de binnenkant van een bloem wilt fotograferen. Echt heel dichtbij dus.  
Een doorsnee lens kan namelijk niet zo dichtbij fotograferen. De macrolenzen zijn leverbaar in verschillende brandpunten. Dit houdt in dat je afhankelijk van de keuze steeds dichterbij kan fotograferen.

Groothoeklens

Wanneer je in de breedte wilt fotograferen, denk aan een landschap of een hoog gebouw, dan raden we je een groothoeklens aan. Hier gaat de regel op dat hoe lager het brandpunt van de lens, dit is het aantal millimeters van de lens, hoe breder het gebied is wat je op de foto kan zetten. Tegenwoordig zijn er ook groothoek zoomlenzen, bijvoorbeeld de groothoek zoomlens Canon EF-S 10-22mm. In plaats van een losse lens heb je dan eigenlijk meerdere lenzen in één lens.

Camera lens kopen canon ef-s

Telelens

Een telelens kopen doe je wanneer je je onderwerp op grote afstanden naar je toe wilt halen. Ook dit wordt uitgedrukt in het aantal millimeters. Een echte telelens begint bij ongeveer 200mm en kan oplopen voor de fanatiekelingen tot zeker 600mm.  Het formaat van de lens speelt hier wel een belangrijke rol. Hoe hoger het aantal millimeters des te groter de lens. Op zich is dit geen probleem maar afhankelijk van de vorm van fotografie speelt het gebruiksgemak ook een grote rol. 

Verder kan je ook kiezen voor een allround zoomlens. Een mooi voorbeeld is de Tamron 18-400. Wanneer je goed naar de getallen van deze lens kijkt kan je concluderen dat je met deze lens zowel een groothoeklens als een telelens in huis haalt. Het grote voordeel van deze lens is dat je met maar één lens op stap hoeft te gaan.

Tips voor lens fotocamera

Niet onbelangrijke is de lichtsterkte van de lens. De lichtsterkte bijvoorbeeld 1.8 of 2.8 staat altijd op de lens vermeld. Met een lichtsterkte van 1.8 of 1.4 kan je echt zeggen dat je in het bezit bent van een lichtsterke lens. Het grote voordeel van een lichtsterke lens is dat je fotocamera minder licht nodig heeft om een goed belichting neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen binnen in een kerkgebouw. Je kan dan met het bestaande licht de mooiste lichteffecten creëren.  

Vergeet ook niet bij de aankoop van een lens gelijk een protect filter op je lens te plaatsen. Dit filter zorgt er voor dat je lens niet beschadigt. Wanneer je het filter beschadigt is er eigenlijk niets aan de hand. Je vervangt namelijk voor een gering bedrag gewoon het filter.

Om nu echt te bepalen welke lens je nodig hebt nodigen we je graag uit om langs te komen in één van onze vestigingen in Den Haag of Pijnacker Nootdorp. Zo van een plaatje is het lastig te bepalen welke lens je nodig hebt. Op het moment dat je de lens op de camera hebt zitten en een paar foto hebt gemaakt trek je snel de conclusie of dit inderdaad de lens is waar je voor gaat. Vergeet wanneer  je  langskomt dus niet je camera mee te nemen.