Tips voor landschapsfotografie

Er zijn diverse vormen van fotografie. Een van die aansprekende vormen van fotografie is het maken van landschapsfoto’s. In dit artikel helpen we je goed voorbereid te werk te gaan, wanneer je er met je fotocamera op uit gaat om prachte landschapsfoto’s te schieten.

Tips voor landschapsfotografie NEBO

Welke fotocamera bij het maken van landschap foto’s

Alhoewel alle fotocamera’s geschikt zijn om mooie landschapsfoto’s mee te maken, is het voor de meeste fotografen wenselijk wanneer je kan werken met verwisselbare lenzen. Denk aan een groothoeklens of telelens voor je fotocamera.
Daarnaast is het toepassen van een statief (of tripods) bij landschapsfotografie aan te bevelen. Een statief gemaakt van carbon is in ieder geval lekker licht en stevig en dus makkelijk mee te nemen.

Landschapsfotografie met lens

Bij landschapsfotografie is het zoals hierboven genoemd verstandig om een statief mee te nemen. Maar met welke lens ga je op stap? Kort maar krachtig: voor deze vorm van fotografie kan je het beste een groothoeklens gebruiken. Wanneer je een groothoeklens goed gebruikt boek je echt fraaie resultaten. Dit is tevens de meest voor de hand liggende oplossing, aangezien je bij landschapsfotografie zoveel mogelijk landschap in beeld wilt. Toch is ook een telelens een interessante keuze. Je bent met een telelens namelijk in staat om op bepaalde details te focussen. Of, en dat is mogelijk nog prettiger, je bent met een telelens in staat om “ruis te verwijderen”. Eerder schreven we al over de diverse soorten cameralenzen en welke lens je voor je fotocamera nodig bent.

Compositie bepalen bij landschapsfotografie

Hoe ga je dan om met de compositie? Er zijn eigenlijk geen regels waar je aan moet voldoen, belangrijk is goed te leren kijken. Doe inspiratie op bij anderen, maak gebruik van Google en zoek naar landschapsfoto’s van anderen. Eén tip die we je niet willen onthouden: wanneer de zon opkomt (of ondergaat) zijn de lichtomstandigheden die dan ontstaan werkelijk schitterend en bij uitstek geschikt om hele mooie foto’s van te maken.

Sowieso is lichtinval natuurlijk erg belangrijk. Binnen Nederland kennen we (gelukkig) verschillende seizoenen. De jaargetijden spelen een belangrijke rol bij het fotograferen van landschappen. Ze hebben veel invloed op de kleur en de compositie van het landschap en de omgeving. Als je je meer gaat verdiepen in landschapsfotografie zal je merken dat het landschap per seizoen heel erg verschillend is. Ieder seizoen heeft zo zijn uitdagingen.

Maak tijdens het fotograferen gebruik van je live view functie. Je kan dan beter beoordelen of de compositie goed is en veel camera’s zijn voorzien van een kantelbaar lcd scherm waardoor je net uit een andere posities een mooie foto kan maken.

Lijnen in je landschap zorgen voor enorme diepte en perspectief in je foto. Je moet dan denk aan een riviertje of weggetje die achter de horizon verdwijnt.

Diafragma

Wanneer je een beetje thuis bent met instellen van je diafragma en sluitertijd dan raden wij je aan om zoveel mogelijk je belichting handmatig in te stellen op je camera. Bij landschapsfotografie werk je vaak met diafragma f8 of f14 en maak je gebruik van je sluitertijd om je foto donkerder of lichter te maken. Wanneer je dit een beetje onder de knie hebt kan je hier verbluffende resultaten mee boeken. Eerder schreven we al een artikel wat is diafragma in fotografie en over de werking van diafragma.

Polarisatiefilter bij landschapsfotografie NEBO

Polarisatiefilter bij landschapsfotografie

Een goede polarisatie filter heb je echt nodig voor landschapsfotografie. Met een polarisatiefilter haal je ongewenste schitteringen en reflecties uit je foto’s. Bovendien krijgt op zonnige dagen onder de juiste hoek de lucht een mooie helderblauwe kleur, je kan meer of minder contrast in je foto aanbrengen.

Nog een belangrijke tip welke we je niet willen onthouden is dat voor het maken van mooie landschapsfoto je wel de tijd moet nemen. Je maakt de foto niet zo even binnen een paar minuten en laat de persoon thuis die steeds aan je vraagt wanneer je klaar bent. Neem dus de tijd en besteedt lekker veel aandacht aan je foto.