NEBO tips voor fotograferen in de herfst blog

Tips voor fotograferen in de herfst

Foto’s maken in de herfst is iets speciaals. Het hele jaar kan je mooie foto’s maken, maar fotograferen in de herfst springt er eigenlijk wel tussen uit. De natuur levert tijdens deze periode een enorme hoeveelheid aan herfstkleuren waardoor je de mooiste foto’s kan maken. Met name de laatste week van oktober en begin november is de natuur op zijn best en maak je de betere herfstfoto’s. Fotografie in de herfst is schitterend, denk aan foto’s maken in het bos of heide fotografie.
Hieronder geven we je enkele tips die je kan gebruiken om de mooiste herfstfoto’s te maken.

Uitrusting bij fotografie in de herfst

We starten de fotografietips voor het maken van betere herfstfoto’s met de uitrusting. Neem in ieder geval je statief mee. Een reisstatief voor fotograferen is lekker compact en geen ballast om de hele dag mee op pad te nemen. Heel erg handig om te gebruiken is de mobiele LEDlamp. Dit is een zeer klein lampje, werkt op een accu en is eveneens makkelijk mee te nemen. De sterkte en de kleurtemperatuur van de lamp is aan te passen. Zo’n ledlampje voor fotograferen is prima te gebruiken om donkere schaduwpartijen in je foto iets meer uit te lichten. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een paddenstoel.

Foto’s maken in het bos

Wanneer je van plan bent om in de bossen te gaan fotograferen dan raden we je aan met een groot diafragma bij voorkeur f4 te fotograferen. De mooiste herfstfoto’s kan je met deze instelling  zo afwisselen dat de achtergronden wazig worden wat een heel mooi effect in de foto teweeg brengt.  De mooiste kleuren in de natuur kunnen op deze manier ideaal worden vastgelegd.

Wat je echt niet moet vergeten is het gebruik van een polarisatiefilter bij herfstfotografie. Handig om te gebruiken wanneer je door het felle zonlicht de sluitertijd aan de hoge kant is. Je moet een polarisatiefilter zien als een soort zonnebril. Loop je in de natuur rond met een zonnebril dan heb je op dat moment eigenlijk ook een polarisatiefilter nodig. Wat je ook met een polarisatiefilter kan doen is de hoeveelheid contrast verhogen of verlagen. Je kan aan het filter draaien en op deze manier kan je zelf bepalen wat je mooi vindt. Met name bij luchtpartijen en stromend water in een sloot werkt dit filter optimaal.

Macrofotografie

Ga op stap met een macrolens. Je staat verstelt wat je in de natuur allemaal van dichtbij kan fotograferen. Denk aan een druppel op een blad, een boomstronk, spinnenweb of paddenstoel levert met een macrolens echt de mooiste resultaten op. Een macrolens mag eigenlijk niet ontbreken in je fototas. Eerder schreven we al een artikel macrofotografie voor beginners.
Wil je echt meer uit macrofotografie halen, kom dan langs voor onze workshop macrofotografie.

Fotograferen in het bos herfst fotografie

Herfstkleuren bij fotografie

Werk tijdens het maken van foto’s in de herfst met je witbalans. De hoeveelheid kleuren tijdens de herfstperiode zijn ontelbaar. Toch zijn er situaties waar de kleur in de foto niet helemaal tot zijn recht komt. De automatische witbalans zorgt eigenlijk altijd voor een prima resultaat maar die momenten waar de kleur niet helemaal tot zijn rechts komt kan je beter de witbalans handmatig instellen. Je kan de kleurtemperatuur wat warmer maken waardoor de kleuren net wat beter overkomen. Andersom kan je de kleuren ook koeler maken. Het is per situatie verschillend.

Compositie bij herfstfotografie

Hoe ga je om met de compositie?  Maak je opname niet te druk. Er zijn enorm veel kleuren aanwezig, wat  de opname onrustig kan maken. Durf  in te zoomen en bepaalde onderdelen weg te laten. Denk aan de bekende regel “less is more”. Ondanks dat er vaak schitterende luchtpartijen zijn, kan het verstandig zijn om in je compositie niet te veel de luchtpartijen mee te nemen. De hoeveelheid licht is vaak enorm en kunnen een negatieve invloed hebben op een goede belichting.

Ondanks de hoeveelheid moet je ook durven te fotograferen in zwart wit. De mooie lichtval in de bossen leent zich er prima voor om ook in zwart wit foto’s te maken. Let goed op het invallende licht door de bomen. Je zal verstelt staan wat dit met je opname doet.

Fotograferen in de regen

We sluiten dit artikel af met een laatste tip. De herfst brengt veel regen met zich mee. Om je camera  voor een fikse regenbui te beschermen adviseren we een rainsleeve. Een rainsleeve kun je beschouwen als een regenjas voor je fotocamera. De rainsleeve kan je over je camera heen monteren waardoor je gewoon kan blijven fotograferen zonder dat je camera nat wordt.