NEBO blog tips beste vakantiefoto's maken

Tips voor het maken van de beste vakantiefoto’s

Juist in deze roerige tijden is het fijn om vooruit te kijken naar de zomervakantie. We gaan er vanuit dat we straks weer “gewoon” vakantie kunnen vieren en deze mooie momenten en herinneringen in de maak, wil je natuurlijk vastleggen. Wij vertellen je hoe je je voorbereid op het maken van de beste vakantiefoto’s.

Beste fotocamera voor vakantiefoto’s

Wat neem je eigenlijk mee wanneer je op vakantie gaat met je spiegelreflexcamera, systeemcamera of compact fotocamera? En wat voor camera accessoires moet je vooral niet vergeten voor het maken van de beste vakantiefoto’s?

Lens bij fotocamera

Wanneer je vakantiefoto’s gaat maken met een systeemcamera of een digitale reflex fotocamera, bedenk dan vooraf  welke objectieven je meeneemt en of je ze echt gaat gebruiken. De juiste keuze van de lens is natuurlijk ook afhankelijk van de bestemming waar je naar toe gaat. Je hebt natuurlijk al veel aan het hoofd bij het inpakken van je koffers, de controle of je paspoort nog wel geldig is of dat je je rijbewijs moet verlengen. Misschien moet je je identiteitsbewijs wel verlengen en moet je nog snel vooraf pasfoto’s laten maken. Dan wil je niet ook nog zorgen hebben omtrent de lens van je fotocamera. Met een groothoek, een telelens, een lichtsterk objectief met een vaste brandpuntsafstand kun je al heel veel onderwerpen fotograferen! Misschien ben je wel niet tevreden over de lenzen die je nu in je cameratas hebt, zorg dan dat je nog ruim voor je vakantie een nieuwe lens voor je camera koopt. De merken Tamron en Sigma maken op dit moment echt de mooiste objectieven voor je systeemcamera of spiegelrelfex camera.

Lens fotocamera schoonmaken

Wat je echt niet moet vergeten is antistatische microvezel doekjes mee te nemen. Deze zachte doekjes zijn prima te gebruiken voor het schoonmaken van je lens. Er zijn voordelige schoonmaaksetjes leverbaar waar alles in zit om je hele fotocamera mee schoon te maken.

Beste compact fotocamera voor vakantiefoto’s

Voor de compact fotocamera kan je eigenlijk dezelfde vraag stellen. Heeft mijn fotocamera voldoende zoom in huis om die mooie vakantiefoto te kunnen maken? In de wereld van de compact camera’s is er de laatste jaren heel veel verandert. De camera’s zijn een stuk kleiner geworden, de kwaliteit ligt een stuk hoger en ondanks dat de camera’s heel klein zijn gebleven is de ingebouwde zoomlens veel sterker geworden. Met de huidige compact camera’s kan je onderwerpen echt op enorme grote afstanden naar je toe halen. Maar vergeet ook niet dat je met de huidige generatie compact fotocamera’s de mooiste videobeelden kan vastleggen in zeer hoge kwaliteit.

Vakantiefoto’s delen op social media

Dus wil je je mooiste vakantiefoto’s vastleggen om te delen op je Social media, bijvoorbeeld een hele mooie profielfoto maken voor op Facebook of Instagram, of zelfs een vakantie vlog maken, dan adviseren wij je in een van onze vestigingen, telefonisch (Whatsapp kan ook) of per chat graag welke compact camera je moet kopen voor de beste vakantiefoto’s.

Wat neem je mee voor het maken van vakantiefoto’s

Op vakantie wil je ontspannen en vooral genieten. Zulke momenten wil je natuurlijk graag herbeleven en daarom wil je ook mooie vakantiefoto’s maken. Wat je niet wilt is dat je accu van de fotocamera leeg is, op het moment dat je net iedereen leuk bij elkaar hebt gezet voor die ene perfecte vakantiefoto. Wij adviseren je dan ook om altijd een tweede accu mee te nemen. Wanneer je de hele dag op pad gaat met je fotocamera dan kan het onbewust hard gaan met je accu. Een tweede accu is altijd een prettig gevoel om bij je te hebben. Naast de originele merken kan je ook kiezen voor de accu’s van het merk Jupio. Jupio camera accu’s zijn universeel en een goed alternatief voor een aantrekkelijk prijs. Extra tip die we je meegeven: vergeet je oplader niet mee te nemen en ga altijd met een volle accu op pad.

Vakantiefoto’s delen

Zonder een geheugenkaart in je camera ben je nergens op vakantie. Net als bij een accu, is ook een extra geheugenkaart zeer verstandig. Beter iets teveel aan capaciteit in huis dan te weinig, de  extra geheugenkaart stop je zo in je broekzak en is nooit een dilemma om mee te nemen. Let ook op de snelheid van je geheugenkaart. Voor het vastleggen van videobeelden en aantal andere belangrijke functies op je fotocamera kan je beter investeren in een wat snellere geheugenkaart. Je kunt geheugenkaartjes bij elkaar opbergen in een speciaal gemaakte opbergetuis. Ze voorkom je dat je achteraf niet je mooiste vakantiefoto’s kunt delen.

beste vakantiefoto's maken

Alhoewel je op vakantie niet teveel wilt mee hoeven nemen, zien we natuurlijk dat we toch steeds vaker de laptop of tablet meenemen op vakantie. Is het niet om toch nog wat emails voor het werk te behandelen, dan is het wel omdat we de kinderen dan even kunnen laten ontspannen voor Netfilix of YouTube. Voordeel bij het fotograferen is in dit geval dat je de vakantiefoto’s van je geheugenkaart kunt halen door ze op je laptop én de externe harde schijf opslaan. Daarnaast is het zo dat bij veel nieuwe fotocamera’s de mogelijkheid bestaat de gemaakte (vakantie) foto’s draadloos over te brengen naar je smartphone. Je hebt dan een prima backup van je gemaakte foto’s. 

Fotograferen op reis

Voor de fotografen die graag om verschillende redenen met een statief werken tijdens het fotograferen zijn er speciale reisstatieven ontwikkelt. Reis-statieven zijn heel compact, licht en makkelijk op te bergen en mee te nemen. De statieven zijn er in verschillende uitvoeringen. De carbon statieven zijn een aanrader. Carbon zorgt er voor dat het statief een stuk lichter is dan een normaal statief maar toch zijn stabiliteit behoudt. Je wilt tijdens het reizen niet ook nog zwaar hoeven tillen en zeker wanneer je reist wil je snel kunnen fotograferen, als het onderwerp daarom vraagt.

Een goede tas voor je fotocamera zijn er in verschillende soorten en maten. Zorg voor een stevige en compacte tas die niet gelijk herkenbaar is als een fototas. Stop vanwege het gewicht niet teveel spullen in je fototas. Realiseer je wel dat je hele dag met de tas op pad gaat. Omdat je je fotoapparatuur in de gaten wilt houden, kun je het beste al je fotospullen meenemen als handbagage in het vliegtuig.

Tijdens de vakantie is de kans groot dat je vrijwel dagelijks met je fotocamera op pad gaat. De camerariem die standaard meegeleverd wordt is vaak een standaardriem. Maak de overweging te investeren in goede riem voor je fotocamera. Een hoogwaardige riem draag bij aan meer comfort tijdens het fotograferen.

Uiteraard ben je bij ons welkom om je fotocamera voor de vakantie nog even schoon te laten maken en samen lopen we dan gelijk nog even alle instellingen van je fotocamera door.

Foto’s afdrukken

Een fotoboek maken is natuurlijk dé afsluiter van je zomer(vakantie). We adviseren dit dan ook zo snel mogelijk na terugkomst te doen. Je wilt immers je vakantieverhalen graag onderbouwen met die mooie vakantiefoto’s. Er zijn zoveel mogelijkheden om iets moois met je foto’s te doen. Wat je dacht je van een mooie grote dibond of forex aan de muur in de huiskamer. Je mag anderen best laten zien dat je trots bent op je gemaakte vakantiefoto’s.