Fotostudio inrichten

Fotostudio set en fotostudio apparatuur| Thuis een fotostudio inrichten

Er wordt steeds meer gefotografeerd. Een fotostudio thuis of een fotostudio op locatie inrichten is voor veel fotografen een uitdaging. Toch is een eigen fotostudio inrichten voor fotografen iets wat hoog op het verlanglijstje staat. Wat heb je nodig voor het inrichten van een fotostudio? In dit artikel leggen we je uit hoe je met een kleine investering al een professionele fotostudio inrichten kan.

Fotostudio inrichten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je fotostudio in te richten. Je kan naar eigen smaak kiezen welke lampstatieven, achtergronden of flitsers je wilt gebruiken of je kiest voor een kant en klare flitsset waar alles in zit.   

Achtergrond bij fotograferen

We beginnen eerst met de achtergronden bij fotografie. De achtergrond van je fotostudio is in verschillende  kleuren en materialen leverbaar. De meeste verkochte variant voor een fotostudio is de achtergrond die van papier is gemaakt. Op een rol achtergrondpapier zit een behoorlijk hoeveelheid meters aan papier. Is na het fotograferen het achtergrond papier niet netjes meer dan rol je gewoon een stuk papier van de rol en knip je het gedeelte wat je niet meer wilt gebruiken met de schaar af. Hoe vreemd het misschien ook klinkt maar de breedte van de rol achtergrondpapier is ook aan te passen. Is de rol te breed voor de ruimte waar je de studio in wilt richten dan kan je rol eenvoudig inkorten met een zaag.

Het in gebruik nemen en ophangen van een rol achtergrondpapier voor fotostudio kan op verschillende manieren. Er zijn beugels en klemmen leverbaar die je aan de muur kan bevestigen om verschillende achtergronden in te haken of je kiest voor de optie om twee statieven te gebruiken met een dwarsligger. Allebei de mogelijkheden zijn prima te gebruiken maar het hangt er een beetje vanaf of je ruimte van je fotostudio blijvend kan inrichten of niet.

Achtergrondscherm fotostudio

Veel fotografen werken in een fotostudio ook vaak met een achtergronddoek of een achtergrondscherm. Bij een achtergrondscherm voor fotostudio kopen heb je de keuze in verschillende maten en kleuren. Vooral bij het maken van een portretfoto is een opvouwbare achtergrond ideaal om mee te werken. Achtergronddoeken zijn gemaakt van stof en opvouwbaar en dus ook makkelijk mee te nemen. De keuze van de achtergrond hangt dus af van het feit of je op een vaste locatie aan het fotograferen bent of echt fotografeert in een fotostudio.

Studioflitser kopen

Het inrichten van een fotostudio begint met het kopen van een studioflitser. De professionele fotograaf heeft vaak wel vijf of zes verschillende flitsers in gebruik. De flitslampen zijn vaak voorzien van een flitsparaplu. De flitsparaplu klik je in de flitslamp en zorgt voor een mooie verspreiding van het flitslicht. De flitsparaplu’s zijn in verschillende kleuren leverbaar. De gouden binnenkant zorgt voor een warme toon en de zilveren binnenkant zorgt voor een meer koele kleur. We begrijpen dat je als startende fotograaf eerst op je budget moet letten, maar wees gerust: een startende fotograaf heeft in de fotostudio in principe aan één of twee flitslampen voldoende. Mocht je later meer nodig hebben, dan kan je de flitsinstallatie nog uitbreiden.

Lampen fotostudio

Voor het aanlichten van je model kan je kiezen tussen flitsers of een continue verlichting. We raden je aan om te focussen op continue verlichting bij fotografie. Met de opkomst van de LED techniek is het  gebruik van continue LED verlichting bij fotografie ideaal te noemen. De mogelijkheden van LED verlichting zijn echt ongekend. Het grote voordeel van LED is dat het onderwerp constant wordt aangelicht. Je ziet tijdens het fotograferen gelijk de eventuele schaduwen op de achtergrond of reflecties in een bril.

Ringlamp fotostudio

Wanneer de fotografie wat meer op één persoon gericht is kan je ook kiezen voor een ringlamp. De ringlamp wordt steeds meer gebruikt vanwege de talloze mogelijkheden en mooie vorm van belichten. De meeste ringlampen zijn heel makkelijk in te stellen op de hoeveelheid licht en kleurtemperatuur. Dit kan handmatig of heel modern in combinatie met een app op je telefoon. Het grote voordeel van een ringlamp is ook dat je deze overal meer naar toe kan nemen. Bij NEBO adviseren we je graag over het kopen van een ringlamp.

Flitsers bij fotostudio

In het verleden werden flitsers aangestuurd door een flitskabel die op de flitsschoen van de camera werd aangesloten. Dit werkt op zich prima maar de flitskabel was vaak een sta in de weg. Tegenwoordig werken we eigenlijk nog alleen met een triggerset. De triggerset bestaat uit een zender en een ontvanger die in combinatie met de fotocamera draadloos je flitser in de fotostudio aanstuurt. Daarmee heb je geen last meer van kabels die op de grond liggen en je hebt als fotograaf veel vrijheid in je fotostudio.

Voor het gebruik van een ringlamp of flitser gebruik je een lampstatief. De lampstatieven zijn in verschillende lengtes leverbaar en zijn na gebruik ook makkelijk op te bergen. De lampstatief is aan de onderkant voorzien van brede poten wat er voor zorgt dat je flitser of ringlamp goed stabiel op het lampstatief blijft staan.

Reflectiescherm

In de fotostudio mag eigenlijk de reflectiescherm niet ontbreken. Met een reflectiescherm kan je het aanwezige licht in de fotostudio afkomstig van de flitser of het aanwezige daglicht gebruiken om bijvoorbeeld de schaduwpartijen onder een kin bij het maken van een portretfoto wegkaatsen. De reflectieschermen zijn in verschillende maten en kleuren leverbaar. De verschillende kleuren hebben invloed op de kleurtemperatuur van het licht. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor de gouden reflector dan maak je het door gekaatste licht warmer. De kleurkeuze van de reflector is meer afhankelijk het onderwerp wat je gaat fotografen. Ook hiervoor geldt dat je als beginnende fotograaf natuurlijk niet direct alle soorten reflectieschermen kopen moet. Er zijn fotografen die in de fotostudio met één flitser werken en het overige aanvullen door het optimaal inzetten van een reflectiescherm.

Wanneer je veel portretfoto’s maakt dan zou je ook kunnen overwegen om een effectmachine aan te schaffen. Hoe mooi is het niet om de lange haren van je model te laten wapperen, te kiezen voor dansende zeepbellen of wanneer je het helemaal spannend wilt maken juist een rookmachine in te zetten.

food fotografie fotostudio

Food fotografie of fotostudio producten

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je wilt specialiseren in het fotograferen van producten die je gaat gebruiken als content voor op een website. Productfotografie kan je het beste doen doormiddel van een opnamebox of opnametent. Bij de opnamebox zit heel handig de verlichting in de box verwerkt. Het te fotograferen artikel plaats je in de box en op een makkelijke manier kan je schaduwrij het product fotograferen. Bij de opname worden verschillende kleuren achtergrond meegeleverd die je achter het product in de opnamebox  kan plaatsen. De opnametent gebruik je op een gelijkwaardige manier maar hier ontbreekt de ingebouwde verlichting. De opnametent wordt vaak opgehangen en door middel van externe flitsers of lampen aangelicht. De opnametent of boxen zijn afhankelijk van de te fotograferen producten in verschillende maten leverbaar.

Handig om te weten is dat er draaiplateaus leverbaar zijn die in je de opnamebox of tent kan plaatsen. Het product wat je wilt fotograferen zet je dan op het draaiplateau en zo kan je al draaiend verschillende foto’s maken. Zie hier de geboorte van 360 graden productfoto’s. Met name food fotografie is enorm in opkomst en jij wilt natuurlijk wel graag een Instagram waardige food foto.