Blog fotocamera kopen tips NEBO

Fotocamera kopen tips

De eerste vraag welke je eigenlijk zou moeten stellen bij de zoektocht naar een nieuwe fotocamera is wat heb ik nu voor een fotocamera en wat is de belangrijkste reden om een nieuwe fotocamera te gaan kopen? Vaak is in praktijk de meest storende factor het formaat van de camera en de sterkte van de zoomlens die niet toereikend is. In dit artikel proberen we je te helpen in je zoektocht en antwoord te geven op de volgende vragen. Welke digitale fotocamera moet ik nu kopen? Wat is de beste camera om te kopen?

Fotocamera kopen

Wanneer je van plan bent een nieuwe fotocamera te kopen, is het verstandig om ook direct een nieuwe start te gaan maken en dus gelijk een paar jaar vooruit te denken. De dingen waar je tegen aan loopt tijdens het fotograferen mogen bij de nieuwe fotocamera niet meer terugkomen.

Mogelijkheden die je nu misschien niet oppakt pak je misschien later wel op. Stel je zelf dus de vraag wat je allemaal met de fotocamera wilt gaan doen? Wil je lekker in de natuur fotograferen? Wil je macro of portretfoto’s gaan maken?  Of wil je gewoon op vakantie op een makkelijke manier maar toch met hoge kwaliteit een foto maken? Wil je er ook mee filmen of gaat het je alleen om het maken van een foto? Denk goed na over het formaat van  de camera, onderschat dit niet want een camera die te groot is neem je niet altijd mee. En wat ga je eigenlijk met de gemaakte foto's doen? Ga je de foto's enkel op facebook plaatsen of wil je de gemaakte foto's ook groots op bijvoorbeeld forex of dibond afdrukken. Wil je de camera in kunnen stellen of zeg je lekker op de automaat te willen gaan werken? Dit zijn voorbeelden van vragen welke onze specialisten in de winkels je zouden stellen om tot een goed en weloverwogen aankoop te komen.

Beste fotocamera kopen

De tendens die wij opmerken is dat men steeds meer kiest voor de kwaliteit van de foto. In de praktijk komt het in grove lijnen er op neer dat een fotocamera van gemiddeld boven de € 400,- voorzien is van een betere en grote sensor wat zich uit in een hogere kwaliteit. Niet dat de fotocamera met een lagere prijsstelling een stuk minder in kwaliteit is, maar afhankelijk van de gekozen vorm van fotografie en hoe kritisch je bent is het wel een belangrijke afweging die je moet maken. Vergeet niet dat je fotocamera vaak weer voor een aantal jaren gaat gebruiken. Plezier en gemak moet bij het fotograferen bovenaan staan.

De topmerken zijn op dit moment fotocamera’s van Canon, Sony, Panasonic en Nikon. De onderlinge kwaliteitsverschillen zijn eigenlijk nihil. Je gaat meer de beslissing maken op basis van het formaat en de verschillende mogelijkheden. Wat kan de ene camera nu meer dan de andere en heb ik hier dan ook iets aan.

Anno 2020 hoef je niet echt meer op het aantal miljoenen pixels te letten. Die tijd is voorbij. We hebben nu het stadium bereikt dat het aantal miljoenen pixels geen invloed meer heeft op de kwaliteit van de gemaakte foto. Zoals eerder aangegeven is de keuze van de sensor wel bepalen voor de kwaliteit van de foto.

Handig om te weten is ook dat de camera een stuk lichtsterker is geworden. De flitser zit nog wel verwerkt in de camera maar wordt eigenlijk alleen maar nog gebruikt om bijvoorbeeld schaduw in de foto weg te flitsen. Fotograferen zonder een flitser levert je in ieder geval een mooiere belichting op.

Fotocamera kopen NEBO

Foto’s delen met mobiel

Bijna ieder fotocamera is ook te koppelen met je mobiel. Wanneer je bijbehorende app downloadt bestaat de mogelijkheid de gemaakte foto te delen met je mobiel. Je hebt dan in ieder geval een back up en de foto kan je gelijk delen met je vrienden. Ook kan je de mobiel gebruiken als een remote. Handig wanneer je bijvoorbeeld een selfie wilt maken of  laag bij de grond een macrofoto wil gaan maken. Je kan de camera dan gewoon op de grond plaatsen en via je mobiel maak je dan de foto.

Handmatig of automatisch fotograferen

Wij geven aan altijd te starten in de automatische stand. Concentreer je in begin lekker op de compositie. De camera regelt dan echt op alle fronten de juiste belichting. Je bent dan overtuigd van de kwaliteit en je kan later zelf beslissen of je de uitdaging van het handmatig fotograferen aan wil gaan.

Filmen met fotocamera | Beste vlogcamera

We zijn opgegroeid met het verhaal dat een fotocamera alleen maar foto’s kan maken. Zoals met alle ontwikkelingen, is ook de ontwikkeling van de fotocamera niet stil blijven staan. De fotocamera’s zijn volwassen videocamera’s geworden en nemen vaak in een hogere kwaliteit beeld op dan een videocamera. Nu gebruikt misschien niet iedereen de videofunctie maar voor de vloggers onder ons kan dit wel een belangrijk item zijn. Maar stel je voor dat je tijdens de vakantie ergens op straat een muziekband hoort spelen dan is het toch leuk dat je met fotocamera deze (video)beelden vast kan leggen. Eerder schreven we al een artikel over de Sony DSC Cybershot ZV-1 de beste vlogcamera.

Brugcamera voor eenvoudig fotograferen

Wanneer je het fotograferen eenvoudig wilt houden, veel zoom nodig hebt en toch af en toe wat in zou willen stellen dan zou je aan of brug of bridge camera kunnen gaan denken. Dit is een fotocamera met de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera, heeft ontzettend veel zoom in huis maar is toch uiterst compact gebouwd. Met name Panasonic en Sony leveren op de gebied een mooie opbouwende lijn fotocamera’s.

Brugcamera kopen Sony

Grip van de camera

Tot slot is er nog de grip van de fotocamera. Hoe houdt je een camera beet en is de camera niet te klein. De grip van de fotocamera kan soms bij het maken van de beslissing echt bepalend zijn.

Workshop fotografie

Wanneer je je nieuwe camera hebt uitgeprobeerd en, zoals eerder gerefereerd, voldoende met de automatische stand hebt gefotografeerd, kun je de uitdaging van handmatig fotograferen aangaan. Wat heel interessant is om dan te volgen, is een van onze fotografie workshops. Wij bieden op allerlei vlakken hele aantrekkelijke foto workshops aan, zowel voor beginners als meer gevorderden. Eerder schreven we al een blogartikel over cursus fotografie Den Haag.

We hopen je met de bovenstaande tips een beetje op weg te hebben geholpen. Kom anders gewoon langs in één van onze fotowinkels in Den Haag of Pijnacker-Nootdorp. Even een camera in je handen of een aantal proeffoto’s maken doet vaak wonderen om de juiste beslissing te maken.

Wij zijn dé fotospecialist sinds 1923.