Blog NEBO Filmen met een fotocamera

Filmen met een fotocamera

Niet zo gek lang geleden werden videobeelden vastgelegd met een videocamera. De markt verandert echter in een rap tempo. Anno 2020 is het zo dat je met een fotocamera videobeelden kan maken van hoge kwaliteit! Dit kan voor uiteenlopende doeleinden: je kan je camera voor vloggen gebruiken, voor korte vakantiebeelden of voor professionele films. Met een fotocamera beschik je zelfs over mogelijkheden die niet aanwezig zijn in een videocamera. Filmen met een fotocamera is eigenlijk de toekomst, maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij het filmen met een fotocamera?

Vaak wordt ons in de winkels gevraagd om tips voor het filmen met een fotocamera en of je nu moet filmen met een videocamera of een fotocamera. Dat de kwaliteit van het filmen met een fotocamera uitstekend is, blijkt wel uit het gegeven dat steeds meer bioscoop-  of reclamefilms worden gemaakt met een fotocamera. Dit vertaalt zich ook in de commercie, want je ziet dus dat ook de professionele markt aan het veranderen is. Meest gebruikte toepassing is tegenwoordig natuurlijk de vlogcamera. Prettige bijkomstigheid is ook dat wanneer je de fotocamera mee op pad neemt je ook gelijk de videocamera bij je hebt. Je loopt dus niet met twee apparaten te sjouwen.

Welke instellingen gebruik je met het filmen met je fotocamera

Vaak gebruik je een systeemcamera om mee te filmen. De instellingen en de manier van belichten die je gebruikt bij het fotograferen kan je negen van de tien keren ook gebruiken voor tijdens het filmen. Ons advies wanneer je gaat filmen is de camera van de automaat belichting af te halen. Je voorkomt dat de camera steeds naar de juiste belichting gaat zoeken. Dit kan niet altijd even zaligmakend zijn, je ziet de belichting dan een beetje dansen. Stel dus voordat je begint met filmen je fotocamera in op handmatige belichting. Indien gewenst kan je natuurlijk wanneer je start met een nieuwe scene de belichting weer opnieuw instellen.

Welk diafragma bij het filmen met je fotocamera

Wat echt heel fraai werkt en een groot voordeel is wanneer je met een fotocamera gaat filmen is dat je kan spelen met het diafragma. Met het diafragma kan je zelf de scherptediepte bepalen. Je benadrukt dan nog meer het onderwerp en het komt zeer professioneel over. Wanneer de beelden te donker worden dan kan je met de nieuwe generatie fotocamera’s makkelijk compenseren door de ISO instelling van je fotocamera te verhogen. Er komt dan meer licht door de lens van je camera naar binnen.
Ons advies is ook om tijdens het filmen de witbalans van de camera uit te schakelen. Je voorkomt dan dat de camera steeds op zoek gaat naar de juiste kleurtemperatuur. Op zich geen probleem maar wanneer je later scènes aan elkaar gaat monteren is het wel van belang dat voor een mooi verloop de kleuren van de verschillende scènes aan elkaar gelijk zijn.

Instellingen bij filmen met fotocamera NEBO

De nieuwe generatie camera’s zijn tegenwoordig enorm lichtsterk. Je kan in donkere omstandigheden langer door filmen zonder dat je de belichting hier voor moet aanpassen.

Wat het gebruik van een fotocamera nog aantrekkelijker maakt is dat je natuurlijk gebruik kan maken van verschillende lenzen. Het aanbod lenzen voor je fotocamera is enorm te noemen en voor niet al te veel geld heb je al een lichtsterkte lens in huis.

Scherpstellen tijdens het filmen met je fotocamera

Normaliter zijn we gewend om tijdens het filmen handmatig scherp te stellen. Je voorkomt dan dat de camera steeds op zoek gaat naar het juiste scherpstelpunt. Het is wel zo dat de nieuwe camera dit steeds beter op gaan pakken en je bij  een aantal nieuwe camera (Canon en Panasonic) het scherpstellen al automatisch kan laten doen. Op dit moment heeft Canon hier een voorsprong ten opzichte van andere merken. Het unieke scherpstelsysteem van Canon is ongelofelijk te noemen.

Welke kwaliteit gebruiken we tijdens het filmen?

De kwaliteit van de opnames wordt steeds hoger. Wanneer je de beelden op internet plaatst hoef je niet hoger te gaan dan 1920x1080 pixels. De optie 4K, 6K en tegenwoordig zelfs al 8K gebruik je eigenlijk meer wanneer je beelden wilt gaan kroppen (uitsnijden). Het grote voordeel hier van is dat het verlies in kwaliteit door het kroppen niet zichtbaar wordt in je opname. De hoge resoluties gebruik je dus eigenlijk meer voor het achteraf monteren. Maar ook dat is bij het filmen met een fotocamera al prima mogelijk.