Blog camera schoonmaken NEBO

Je fotocamera en lenzen schoonmaken doe je zo

Zet eens een bouwlamp aan in je huiskamer en je staat er verstelt van hoeveel stof er door je kamer heen dwarrelt. Om verschillende redenen kan het zo maar zijn dat je fotocamera stoffig of vuil wordt. Wanneer je lens van de camera afgehaald is en de body open ligt dan is de kans dus groot dat er stof in je camera en op de sensor terecht komt. In dit artikelen leggen we je uit hoe je je fotocamera schoonmaakt en hoe je de lens van je fotocamera kan schoonmaken.

Er dwarrelt dus vele stof in een ruimte. Laat je body dus niet lang open en bloot op tafel liggen. Leg in ieder geval de body van je camera met de open kant naar beneden. De kans dat vallend stof in je camera terecht komt is dan minder groot.

Hoe maak je de fotocamera schoon?

Je fotocamera kan best een stootje hebben, maar poets alleen wanneer het nodig is. Voor het schoonmaken van je camera adviseren we je een antistatische schoonmaakdoek te gebruiken. Dit zijn zachte doekjes waar je makkelijk en zorgeloos je kan camera mee schoon kan maken. Zo’n antistatisch schoonmaakdoekje voor je fotocamera is ook prima te gebruiken voor het reinigen van je lens.
Voor de onderdelen op je camera waar je moeilijk bij kan komen kan je de blaaskwast gebruiken.  Zorg ervoor dat je allebei deze (schoonmaak) producten in je cameratas hebt zitten. Lukt het met de blaaskwast niet om je fotocamera schoon te maken dan kan je altijd nog met een bus druklucht de camera schoonmaken. Wij adviseren dit alleen te doen voor de onderdelen die aan de buitenkant van je camera zitten. Voor de onderdelen die aan de binnenkant van je camera zitten, zoals onder andere de sensor van je camera schoonmaken, moet je echt heel voorzichtig zijn.

Hoe maak je de lens van je camera schoon?

Je kan simpelweg een antistatisch doekje gebruiken maar er zitten soms vlekken op de lens die er met een doekje niet af te krijgen zijn. De beste oplossing is dan de lenspen kopen. Met de lenspen kan je op een krachtige manier de meeste vlekken van je lens af poetsen zonder dat je hierbij je lens beschadigt. Tip! Bescherm je lens en plaats een protect filter op de lens van je camera. Je beschermt hiermee je lens tegen krassen en andere zaken en het is voordeliger om een filter te vervangen dan de lens op te sturen vanwege krassen die er niet meer uit te poetsen zijn.

Hoe maak je de sensor van je camera schoon?

Een belangrijk onderdeel van je camera is de sensor. Met de sensor leg je de gemaakte beelden vast. Wanneer je op de foto iedere keer op dezelfde plaats een wollig vlekje constateert dan is de kans heel erg groot dat de sensor van je camera vuil is. Vaak constateer je dit op de foto bij egale oppervakken. Stof is vaak de grootste boosdoener in dit verhaal. Het reinigen van de sensor van je fotocamera is op zich geen moeilijke klus. Er zijn verschillende schoonmaaksets waar je de sensor van je camera mee kan reinigen in omloop. Je reinigt de sensor doormiddel van kwastjes die je over de sensor heen haalt. De schoonmaaksets zijn afgestemd op het type sensor van je camera. Controleer dus eerst het type sensor van je camera voordat je tot aankoop overgaat.

Kom je vlekken tegen op je camera die met de bovenstaande producten niet te verwijderen zijn dan kan je voor deze vlekken schoonmaakvloeistof gebruiken. Spuit nooit de vloeistof rechtstreeks op de body van je camera. De beste manier is om de vloeistof op een doekje te spuiten en met beleid de vlekken op je camera proberen weg te boenen. Wanneer je tegen het schoonmaken op ziet kan je ook in één van onze winkels langskomen om je sensor professioneel te laten reinigen.