Close up fotografie met telelens

Wanneer je fotografie serieus beoefend of wilt gaan beoefenen moet je er uiteraard tijd, energie en aandacht in steken. De perfecte foto bestaat niet, maar toch blijf je zoeken naar die ene mooie foto die precies dat bijzondere moment vastlegt en het gevoel goed weet over te brengen.

close up fotografie 1

Close-up fotografie is daarbij een veel toegepaste en populaire manier om bijzondere momenten te kunnen vastleggen. Bij close-up fotografie haal je het onderwerp naar voren, maar de vergroting is kleiner dan één.

Wat is macrofotografie

Een ander veel toegepaste benaming is macrofotografie. Er is echter wel een verschil: macrofotografie is fotograferen op korte afstand van het onderwerp, met als doel om deze groot af te beelden en details zichtbaar te krijgen die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Bij macrofotografie is de vergroting groter of gelijk aan één.

Aandachtspunten bij close-up fotografie

Bij een goede close-up foto maak je je onderwerp los van de achtergrond. Er zijn verschillende methodes om dit voor elkaar te krijgen. Belangrijk bij close-up fotografie is de afbeeldingsmaatstaf welke je gebruikt. Het is heel persoonlijk wat voor lens je toepast en wat voor jou het mooiste resultaat geeft.

Soms telt voor de fotograaf niet enkel het resultaat, maar zijn het ook de omstandigheden waaronder deze foto genomen is. Maak je bijvoorbeeld een natuurfoto, waarbij je een close-up foto wilt maken van een dier, dan is het juiste moment kiezen én krijgen veel meer een uitdaging dan bij statische onderwerpen.

close up fotografie 4

Kies je voor een macrolens, dan zul je in dit voorbeeld met een dier, veel dichter bij het onderwerp moeten komen, dan bij een statisch onderwerp. Daar noemen we direct al een aandachtspunt bij close-up fotografie (met een macrolens).

Een tweede aandachtspunt is de scherptediepte. Bij een macrolens is de scherptediepte over het algemeen klein, wat voor het scherpstellen een intensief en precieze handeling vraagt. Afhankelijk van je lens en onderwerp, kan deze (extra) handeling er net toe leiden dat je het moment mist. Maar, zoals dit geldt voor vrijwel alle foto’s: juist deze onzekere factoren geven achteraf vaak de meeste voldoening en de meest bijzondere resultaten.

Close-up fotografie met een telelens

Om wat minder afhankelijk te zijn van toevalligheden, of anders gezegd: de kans op een geslaagde foto te vergroten, is close-up fotografie met een telelens een zeer geschikte optie.

Met een telelens kun je vanaf een grotere afstand van je onderwerp de close-up foto maken. Bovendien is scherptediepte bij close-up fotografie met een telelens minder een issue dan bij een macrolens. Ondanks een behoorlijk diafragma krijg je voldoende achtergrondonscherpte, waardoor je onderwerp los komt en er dus goed uitspringt.

close up fotografie 2

Terugkomend op het voorbeeld van de natuurfoto met een (wild) dier, zul je met een telelens dus minder dicht in de buurt van je onderwerp (het dier) hoeven te komen, wat de kans op een geslaagde foto vergroot.

Bokeh effect bij close-up fotografie met een telelens

Bij close-up foto’s is behalve het onderwerp ook het effect van de achtergrond belangrijk. Met een telelens is het mogelijk om dit zogenoemde bokeh effect te krijgen. Om te voorkomen dat dit artikel te veel afwijkt van het onderwerp en te langdradig wordt, verwijzen we je voor meer informatie over het bokeh effect naar een eerder geschreven blog.

close up fotografie 3

Belichting

De belichting is enorm belangrijk bij macrofoto’s of close-up fotografie. Zo is de lichtinval door het raam wanneer je binnen werkt een goed uitgangspunt, al moet je direct zonlicht vermijden. Je kunt om schaduwen te voorkomen een reflectiescherm toepassen en dit van of juist naar je onderwerp toe halen, afhankelijk van de hoek van het licht.

Canon schrijft op haar website o.a. over de voordelen van de Canon Macro Ring Lite- en Macro Twin Lite-flitsers, wat aanvullende verlichtingssystemen zijn die gelijkmatig licht voor macrofotografie toepassen.

Geduld en uitrusting bij close-up fotografie

Wanneer je close-up fotografie wilt beoefenen, weet je dat je geduld moet hebben. Goede voorbereiding in de vorm van verkenning en juiste uitrusting is daarbij het halve werk. Ga je ‘s ochtends vroeg op weg om die mooie close-up foto te krijgen, dan kan de grond nog nat zijn. Goed outdoor materiaal dat je droog houdt, is dan aan te bevelen.

Hou er ook rekening mee dat je soms lang moet wachten, voordat je onderwerp op de juiste plek staat, de belichting goed is, de mist optrekt, de wind gaat liggen, etc. Een telelens is zwaarder dan de gemiddelde (macro)lens. Om die reden kan een statief, rijstzak of walkstool geen overbodige luxe zijn om je armen de nodige rust/ontspanning te geven.