Tips & Tricks voor Portretfotografie

Al sinds de Romeinse tijd, en waarschijnlijk nog eerder, maken mensen portretten. Waar de portretkunst vroeger naar voren kwam in beeldhouwwerken of schilderijen, gebeurt dit tegenwoordig veelal in de fotografie. Hoewel deze vorm van portretkunst veel minder arbeidsintensief is, wil dit niet zeggen dat portretfotografie eenvoudig is.

Iedereen kan een camera op iemand richten en een foto nemen, maar het maken van een goede portretfoto wordt nogal eens onderschat. In dit artikel zal ik je wat tips en tricks geven over hoe jij je portretfotografie naar een hoger niveau tilt.

Iconische portretfotografen als Annie Leibovitz en Steve McCurry hebben portretten gefotografeerd die je of hebt gezien of zou moeten zien. Geweldige inspiratie bronnen voor portretten.

Het allerbelangrijkste van Portretfotografie

Voordat we de diepte ingaan is er een ding dat je altijd moet onthouden wanneer je portretfoto’s maakt. Portretfoto’s maak je doorgaans voor de geportretteerde. Is dit in jouw geval niet aan de orde dan mag je deze alinea negeren. De meeste portretfoto’s maak je voor iemand anders, zorg dus dat je weet wat je klant wil.

Wil deze bijvoorbeeld een karakteristiek portret, een zakelijk portret of wil deze simpelweg op zijn/haar mooist worden afgebeeld? Ga je met klant in gesprek om dit duidelijk te krijgen. In de meeste gevallen is het overigens de bedoeling dat de geportretteerde, hoe dan ook, favorabel wordt afgebeeld. 

portret zakelijk

 Pro Tip:  Blijf ook tijdens het schieten van de foto’s met de geportretteerde in gesprek. Vertel wat je aan het doen bent, geef aanwijzingen en complimenten, laat tussendoor enkele geschoten foto’s zien op je spiegelreflexcamera en vraag eventueel om feedback. Op deze manier zorg je dat het model zich op zijn/haar gemak voelt en creëer je tevens meer duidelijkheid over de wens van je model.

Bepaal je compositie

Oorspronkelijk ligt de focus van portretkunst op het hoofd van de geportretteerde, dit geeft vaak een diepgaand, realistisch beeld. Hoewel dit tot prachtige portretfoto’s kan leiden is het niet verkeerd om iets breder te kijken.

Karakteristieke portretten zijn erg populair tegenwoordig, hierbij kan de keuze om meer van de persoon en de omgeving af te beelden in sommige gevallen juist leiden tot het perfecte portret. Is de bedoeling van het portret om de gezichtsuitdrukking en het uiterlijk van de geportretteerde naar voren te laten komen is het vaak juist beter om je enkel te beperken tot het hoofd.

Hierbij kun je uiteraard wel experimenteren met kleuren, achtergronden en de plaatsing van het onderwerp.

portret ogen

De plaatsing van het model

De plaatsing van het model, oftewel de geportretteerde, is iets waar je goed over na moet denken. Veelal wordt het model recht voor de camera neergezet – naast dat dit saai is en een statisch geheel geeft – is dit niet voor iedereen even voordelig. Vaak is het gebruik van een statief prettig voor de fotograaf.

Probeer wat afwisseling te creëren in de pose van het model, maar ook de plaatsing in de compositie. Door het model bijvoorbeeld links uit te lijnen op de compositie creëer je een veel dynamischere foto.

Elk mens heeft zijn mooie kanten, maar ook zijn minder sterke kanten. Bij portretfotografie is het de kunst om de sterke kanten te benadrukken. Heeft iemand bijvoorbeeld een puist op de zijkant van zijn/haar wang, dan kun je ervoor kiezen de foto vanuit een scheef perspectief te schieten of om te spelen met lichtinval om deze minder prominent aanwezig te laten zijn.

In sommige gevallen kan iets als een puist of een litteken juist weer een extra verhaal geven aan een portretfoto en is het dus juist iets om een beeld te brengen. Dit hangt allemaal af van het verhaal wat de klant wil vertellen.

portret landschap

Maak gebruik van belichting   

Bij portretfotografie is zacht licht je beste vriend, althans in de meeste gevallen. Bij hard licht ontstaan schaduwen in het gezicht van je model, deze versterken rimpels en andere tekens van veroudering.

Hetzelfde geldt voor fel licht wat van boven komt (denk aan een lamp, een flitser of de zon), dit zorgt voor schaduw onder de wenkbrauwen en heeft als effect dat de ogen een soort donkere holtes worden.

Hoewel dit voor sommige portretfoto’s goed tot zijn recht zal komen, is dit in de meeste gevallen niet aan de orde. Maak daarom gebruik van zacht licht, dit doe je door gebruik te maken van een softbox of een paraplu. Alles voor het inrichten voor je studio voor portretfotografie vind je uiteraard in de webshop van NEBO.

Pro tip: Wanneer je een portretfoto wil schieten in de buitenlucht is het handig om te weten dat bewolking mooi zacht licht geeft, terwijl de zon weer een bron van hard licht is.

Experimenteer met kleuren en zwart-wit

Het spelen met kleuren is niet het eerste waar je aan denkt bij portretfotografie, wat volkomen terecht is. Portretfotografie is niet heel gevoelig voor aanpassingen in kleur en de portretfoto zal er niet altijd beter op worden als de kleuren worden aangepast.

Maar zoals alles in de portretfotografie is het volledig afhankelijk van de wens van de geportretteerd. Wil deze bijvoorbeeld een heel vrolijk geheel dan zijn ietwat fellere kleuren misschien geschikt. Daarnaast is het nooit verkeerd om de klant naast het origineel een aantal licht bewerkte alternatieven te laten zien, dit kan simpelweg de foto met een filter betrekken.

Een portretfoto omzetten naar zwart-wit kan voor een heel ander beeld zorgen. Portretfoto’s in het zwart-wit zijn populair, omdat zonder kleur de aandacht volledig naar de lijnen, structuur en het model zelf gaat.

Dit kan voor prachtige portretfoto’s zorgen, zoals te zien in de onderstaande afbeelding. Het is niet aan te raden om de foto direct zwart-wit te schieten, bewerk de foto achteraf met een bewerkingsprogramma. Zo kun je de bewerking persoonlijker uitvoeren en kun je meerdere alternatieven aanbieden.

portret zwart wit 

NEBO Fotospecialist

Heb je interesse in persoonlijke begeleiding van een expert? Bij NEBO bieden we regelmatig workshops digitale fotografie aan, opgedeeld in beginners en gevorderden.

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je nu genoeg informatie hebt om zelf aan de slag te gaan met portretfotografie. Heb je nog vragen of wil je advies over welk materiaal je benodigd bent? Neem contact op met onze deskundige specialisten of maak gebruik van onze handige livechat!