Is de Sony Alpha 6000 het kopen waard in 2018?

De Sony A6000 (€ 549,-) is een compacte systeemcamera zonder spiegel, met live-view. 24,3 Megapixel CMOS sensor, full hd 1080p video filmen op 60 FPS, 11 FPS fotograferen op volle 24,3 MP resolutie, geweldige autofocus en WiFi met NFC mogelijkheden.

De Sony Alpha 6000 kwam al 4 jaar geleden op de markt, in 2014. Nu is het nog steeds een van de meest aangeraden camera’s door fotografen voor mensen die hun eerste een serieuze camera zoeken, zonder professioneel budget.

Bij de ontwikkeling van deze camera heeft Sony duidelijk de focus gelegd op een compacte, lichte camera die gemakkelijk is mee te nemen.

Bekijk hier de Sony Alpha 6000

De Sony Alpha 6000 in het kort

Sony heeft met deze camera ingespeeld op de behoefte van fotografen om een goede, maar vooral ook compacte en lichte camera te hebben. Dit om op alledaagse momenten snel een goede camera binnen handbereik te hebben.

Hoewel de Alpha 6000 geen spiegel heeft en van compact formaat is, is de beeldkwaliteit uitermate goed. Ook doordat de systeemcamera is uitgerust met een APS-C sensor is deze compacter, aangezien deze ongeveer 1.5 keer zo klein is als een standaard fullframe sensor.

Er gaat hierdoor een heel klein beetje beeldkwaliteit verloren ten opzichte van zijn duurdere broers de A6300 (€ 888,-) en de A6500 (€ 1.319,-), echter zal de gemiddelde fotograaf dit niet eens opmerken.

Standaard wordt de Sony A6000 geleverd met een verwisselbare 16-50 lens en 1 batterij, echter is deze ook verkrijgbaar met een verwisselbare 16-70 lens.

De Live-view functionaliteit

De Sony A6000 bevat een handig, kantelbaar display, zodat je ook wanneer je laag bij de grond fotografeert gemakkelijk het display kunt bekijken.

Op het display kun je real-time zien wat je precies aan het doen bent, inclusief alle beeldinfo. Hierbij kun je denken aan de sluitertijd en het diafragma, waarbij je tevens direct kunt zien wat veranderingen hieraan voor effect hebben op je foto.

Dit zal je gaan waarderen, aangezien je de instellingen tijdens het focussen op je compositie kunt aanpassen.

In de live-view is een nieuwe functie genaamd focus-peaking opgenomen, hierbij wordt op de display door middel van rode puntjes aangegeven op welke objecten de focus ligt.

Wat is het dynamisch bereik van de Sony A6000?

Het dynamisch bereik van de Sony Alpha 6000 laat niet te wensen over. De camera is uitgerust met DRO (Dynamic Range Optimalisation), hierbij worden automatisch de contrasten iets naar elkaar toe gehaald.

Dit wil zeggen dat de donkere schaduwen iets omhoog worden gehaald terwijl de hoog lichten iets naar beneden worden gehaald. Dit proces gebeurt zonder dat er ruis ontstaat, wat zeker niet vanzelfsprekend is voor een digitale camera.

Snelle autofocus voor bewegende onderwerpen

De camera heeft een zeer sterke autofocus, waardoor bewegende beelden ook goed kunnen worden gefotografeerd. Dit komt goed van pas bij de fotografie van bijvoorbeeld je sportende kinderen.

Met de functie autofocus-tracking kun je tot 11 beelden per seconde schieten, het is wel raadzaam hierbij gebruik te maken van een snelle geheugenkaart.

De camera is voorzien van 179 autofocus-punten onderverdeelt op je scherm, wat maakt dat de camera snel en nauwkeurig kan scherpstellen.

Wat is het ISO bereik van de Sony Alpha 6000?

De ISO waarde van de Sony Alpha 6000 gaat van 100 tot 25600. Dat dit tot 25600 gaat is mooi, maar feitelijk heb je er niet zoveel aan. Wanneer je fotografeert met zo’n extreem hoge ISO krijg je namelijk veel ruis in je foto.

Tot rond de ISO 3000 heb je hier geen last van en kun je dus prima foto’s schieten zonder ruis. De ISO prestaties van de camera zijn prima voor zijn prijsklasse.

Verschillende objectieven geschikt voor de A6000

De Sony Alpha 6000 is geschikt voor een groot varia aan objectieven, wat is te danken aan de uitrusting van een E-mount.

Vrijwel alle E-mount objectieven zijn geschikt voor montage op de Sony Alpha 6000. Klik hier voor E-mount objectieven.

Standaard wordt er een 16-50 objectief bij de camera geleverd, dit is voor de meeste fotografen een geschikte lens en het blijft zo een mooi compact geheel.

Natuurlijk zijn er ook fotografen die specifiek behoefte hebben aan meer bereik of meer groothoek, ook dit is geen probleem. De meeste van deze objectieven kunnen prima worden gemonteerd op de A6000.

Sony Alpha 6000 review

Conclusie

De Sony Alpha 6000 is een zeer handzame, compacte camera te gebruiken voor meerdere doeleinden.

De camera kan snel en nauwkeurig scherpstellen, heeft een goede beeldkwaliteit en is gemakkelijk mee te nemen.

Kortom, de Sony Alpha 6000 is een zeer goede allround camera die ook nog eens full HD kan filmen.

Wil je simpelweg een goede systeemcamera voor elk moment, dan is de Sony A6000 zeker aan te raden, ook in 2018. En je bent nog op tijd om Sinterklaas of de Kerstman op de hoogte te stellen!