Review: De Nikon COOLPIX P900 Getest

De Nikon Coolpix P900 (€ 529,-) is een krachtige bridgecamera, dit wil zeggen dat de camera zich qua mogelijkheden bevindt tussen een compact camera en een spiegelreflexcamera. In 2015 introduceerde Nikon de Coolpix P900, de camera zou tot zijn recht komen bij fotografie onder moeilijke omstandigheden en bij fotografie van objecten op grote afstand. We hebben de camera maar eens getest, onze bevindingen lees je hieronder.

nikon coolpix p900 review

Zoombereik

Dat de Nikon Coolpix P900 een enorm zoombereik heeft, mag duidelijk zijn. De camera kan binnen zo’n 4 seconden van een brandpuntafstand van 24mm naar een brandpuntafstand van 2000mm inzoomen, dit is een optische zoom van maar liefst 83x.

Hiermee ben je instaat om een persoon van 1 meter 80 op 100 meter afstand beeldvullend in beeld te krijgen. De zoomkwaliteiten van de Nikon Coolpix P900 zijn erg indrukwekkend voor een camera van deze prijsklasse.

Inzoomen 

Je kunt op twee manieren zoomen met de Nikon Coolpix P900, namelijk: met de traditionele zoomring rond de ontspanknop, maar ook met een zoomknop aan de zijkant van de lens.

Deze optie vermindert de kans op onscherpte door beweging, aangezien je met je hand tevens de lens ondersteunt.

Terugkeerzoomknop

Wanneer je helemaal bent ingezoomd kan het lastig zijn om een bewegend onderwerp goed in beeld te houden.

Hiervoor is de camera uitgerust met een “terugkeerzoomknop”, welke de lens even uitzoomt om het onderwerp opnieuw goed in beeld te krijgen en vervolgens weer in te zoomen.

Handzaamheid

De Nikon Coolpix P900 is een flinke camera met een gewicht van rond de 900 gram.

Hoewel de camera geen compact formaat heeft, ligt deze wel erg prettig in de hand. Dit is te danken aan de grote rubberen greep.

Om goede foto’s te maken is het aan te raden om de camera met beide handen vast te houden, zeker wanneer je gebruik maakt van het enorme zoombereik.

Beeldstabilisatie

Als je volledig bent ingezoomd is de hoek zo klein dat het lastig kan zijn om het beeld stil te houden. Gelukkig beschikt de Nikon Coolpix P900 over goede beeldstabilisatie. De camera heeft een snelle sluitertijd, waardoor je minder last heb van bewegingen op je foto’s. Wel heb je goed licht nodig om een scherpte foto te nemen van grote afstand.

GPS & Wifi

Steeds meer camera’s worden standaard uitgerust met GPS & Wifi functies, zo ook de Nikon Coolpix P900. Met de Wifi functie kun je heel eenvoudig je smartphone koppelen aan je camera en zo direct je foto’s delen op Social Media.

Met de GPS functie kun je zien waar je je foto’s hebt genomen (op een kaart), erg leuk voor bijvoorbeeld de reizende fotograaf.

Conclusie

Allereerst mag het enorme bereik van de Nikon Coolpix P900 belicht worden, voor een camera in deze prijsklasse is het bereik indrukwekkend. De camera is niet erg compact, maar vergeleken met de gemiddelde spiegelreflexcamera zijn de afmetingen en het gewicht niet iets om door af te haken. De camera ligt overigens wel erg lekker in de hand.

Wat ik persoonlijk iets minder vond was de kwaliteit van de elektronische viewfinder, deze is iets te donker. Hierdoor krijg je soms een andere uitwerking van de foto wanneer je deze op een erg helder scherm ziet. Ook heeft de camera geen touchscreen, hoewel ik hier geen moeite mee had kan dit voor sommige fotografen vervelend zijn.

Samengevat, de Nikon Coolpix P900 is een prima camera voor de hobbyfotograaf. Het is een camera met vele mogelijkheden zonder dat je hier de hoofdprijs voor moet betalen.

Zeker voor natuurfotografie komt de camera erg goed tot zijn recht, maar ook voor op vakantie of een dagje weg is dit een prima camera.

Wil je weten of de Nikon Coolpix P900 geschikt is voor jouw doeleind of heb je andere vragen? Neem contact op met onze experts of maak gebruik van onze handige live-chat!