tips beginnen met vloggen

Tips beginnen met vloggen

Vloggen wordt steeds populairder, maar waar moet je als (beginnende) vlogger nu echt rekening mee houden? Als cameraspecialist hebben we bij NEBO al menig beginnende vlogger mogen helpen. In dit artikel geven we je een aantal handvaten zodat jij kan beginnen met vloggen.

Beginnen met vloggen

Wanneer je begint met vloggen, is het uiteraard belangrijk dat je (vooraf) goed nadenkt wat je wilt overbrengen. Je hebt een doel of boodschap wat je wilt overbrengen en dit moet ervoor zorgen dat je meer volgers krijgt. Om je boodschap goed over te brengen zul je je moeten voorbereiden op de tekst (content) en dit regelmatig moeten overbrengen (consistentie).

Camera kopen voor vloggen

Om je boodschap goed over te kunnen brengen, is de keuze voor je vlogcamera ontzettend belangrijk. De kwaliteit van je video is bij vloggen, naast je content, het allerbelangrijkste.
Dit hoeft niet direct de allerduurste camera te betekenen, maar je wilt ervoor waken dat je het geluid of de belichting niet goed is. Hiermee kunnen wij je goed op weg helpen.

Wat voor soort vlog je ook wilt gaan maken, vloggen in Full HD of 4K is anno 2020 de norm. Een vlogcamera kopen is natuurlijk niet een wekelijks klusje, dus wij begrijpen het wanneer dit spannend is om te doen en je hierbij nogal wat vragen hebt. Wat is er dan handiger dan een Top 4 beste vlogcamera’s.

Gebruik een stabilizer bij vloggen

Herkenbaar in het straatbeeld is inmiddels de selfiestick voor vloggen, wanneer je een vlog maakt waarbij je in beweging bent. Wanneer je vanuit de hand filmt, is het echter onmogelijk om continu een stabiel beeld te krijgen. Gelukkig kun je fraaie gimbals of stabilizers kopen voor vloggen, zodat je je kunt concentreren op je boodschap en je vlog volgers de volledige aandacht kunt geven.

statief bij vlogcamera

Goede verlichting bij vloggen

Verlichting is er belangrijk bij vloggen. Niets is zo vervelend als een onduidelijk beeld, waarbij het vaak achteraf onmogelijk is om dit nog te corrigeren in een bewerkingsprogramma. Zeker bij beauty vloggers is het belangrijk dat voor de volgers goed te zien is waarover de uitleg gaat. Bij NEBO kun je speciale LED ringlampen voor vloggen kopen, zodat je zeker weet dat je volgers je gezicht goed kunnen zien.
In een ander artikel schreven we over LED ringlamp kopen voor Tik Tok en Instagram.

Goed geluid bij vloggen

Een tip voor vloggen is de kwaliteit van je geluid bij een opname. Wanneer je achtergrondgeluid bij vloggen hebt, dan zal dit enorm afleiden. Dit wil je juist voorkomen, immers de volle aandacht van je volgers moet bij je boodschap liggen. Vaak hebben fotocamera’s een ingebouwde microfoon, echter is de kwaliteit niet altijd voldoende voor de professionele of zakelijke vlogger. Daarom adviseren wij onze klanten om bij een vlogcamera kopen uit te zien naar een vlogcamera met externe microfoonaansluiting. Met een microfoon voor vloggen, zorg je dat je volgers zowel een prettige kijk- als luisterervaring hebben.

Gouden tip bij vloggen: Extra accu voor je camera

Het zijn vaak de meest simpele dingen, die ervoor zorgen dat je onverhoopt toch niet kunt doen wat je vooraf in gedachten hebt. Hoe vaak vergeten we niet de meeste eenvoudige zaken, juist omdat het zo voor de hand ligt. Je stapt op je fiets en bedenkt je dat je de volgende keer toch echt wat extra lucht in je banden moet doen. Je moet toch echt eens wat schijfruimte vrijmaken omdat je nog teveel foto’s op je telefoon hebt staan welke je moet laten afdrukken. De volgende keer ga je wel de lege glazen naar de glasbak brengen, de oude batterijen inleveren en zo kunnen we de lijst nog wel even blijven aanvullen.

Wat je wilt voorkomen is dat je halverwege een opname van je vlog, met een lege accu komt te zitten. Het filmen/ vloggen vraagt veel van je camera, wij adviseren je dan ook om een tweede accu voor je fotocamera mee te nemen. De prijs van een accu zal niet het struikelblok zijn en het voorkomt enorm veel frustratie.

Dit zijn een aantal tips voor het kopen van een vlogcamera. Eerder schreven we al een artikel waar let je op bij het kopen van een vlogcamera. Uiteraard ben je altijd welkom in een van onze vestigingen om samen met onze professionals de beste keuze te maken bij het kopen van een vlogcamera.