Telelens kopen | Blog telelens NEBO

Telelens voor fotocamera

Onze blogserie over lenzen krijgt een vervolg met het artikel van deze week: de telelens. Natuurfoto’s nemen enorm toe in populariteit. Door covid19 is dit natuurlijk in een vogelvlucht toegenomen, omdat mensen toch een (nieuwe) passie zochten om even buiten de deur te kunnen zijn. Bij het fotograferen in de natuur, kies je voor een telelens met een groot zoombereik. In dit artikel alles wat je moet weten bij het kopen van een telelens.

Wat is een telelens

Een telelens is een objectief met een grote brandpuntafstand. Tijdens het fotograferen kun je onderwerpen die op grotere afstand staan dichterbij halen.

We gaan dus steeds meer in de natuur fotograferen. Voor het maken van natuurfoto’s kies je voor een flinke telelens met een groot zoombereik. En je kiest voor een telelens wanneer je huidige niet voldoende zoom in huis heeft om het onderwerp naar je toe te halen.

Eigenschappen telelens

De sterkte van de lens wordt bepaald door het brandpunt. Hoe hoger het getal des te meer je naar je toehaalt. Met een goede telelens haal je het onderwerp los van de achtergrond, we noemen dit ook wel met een korte scherptediepte fotograferen. Deze optie wordt ook veel gebruikt voor het maken van portretfoto’s. De meeste telelenzen zijn voorzien van beeldstabilisatie. Vanwege de hoeveelheid zoom en het formaat van de lens is de kans op bewegingsonscherpte aanwezig. Bij tele lenzen die zijn voorzien van beeldstabilisatie is bewegingsonscherpte nagenoeg niet aan de orde. Let hier op bij de aankoop van een telelens.

Welke telelens kies ik voor mijn fotocamera

Een telelens die op dit moment zeer veel verkocht wordt is de Sigma 150-600. Deze Sigma lens wordt in twee uitvoeringen geleverd, namelijk de contemporary-lijn en de sports-lijn. Deze twee uitvoeringen lijken veel op elkaar maar er zit enig verschil tussen deze twee objectieven van Sigma.

Telelens Sigma 150-600

Voor de natuurliefhebbers is de Sigma 150-600 contempary lens echt een lens die je goed kan gebruiken om in de natuur te fotograferen. Deze Sigma lens ziet er goed en voelt lekker aan. De lens is voorzien van een statiefgondel waardoor je makkelijk in één beweging staande of liggende foto’s kan maken. De Sigma 150-600 lens is degelijk uitgevoerd en mooi afgewerkt. De degelijkheid merk je ook in het gewicht, met bijna 2,9 kilogram is dit best wel een gewicht maar altijd nog minder in gewicht dan concurrerende lenzen.

Sigma telelens 150-600 NEBO

De Sigma 150-600 is voorzien van mooie afgewerkte statiefgrondel. Dit is een soort ring die om de lens heen gemonteerd is. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer je met een statief werkt heel makkelijk de lens inclusief kan draaien voor het maken van verticale of horizontale foto’s. De lens rust als het ware in een soort ring.

De Sigma 150-600 is te gebruiken met 1.4x convertor van Sigma, met een converter vergroot je het brandpunt van de lens zodat je op nog grotere afstanden kan fotograferen. Je krijgt dan een 210-840 objectief! De filtermaat van de Sigma 150-600 is 105 millimeter. Altijd verstandig alleen al voor de bescherming je lens te voorzien van een filter.

De Sigma 150-600 wordt gemaakt voor de Canon, Nikon en Sony fotocamera’s. Een mooie tas en zonnekap wordt in de doos meegeleverd.