Welke lens voor macro fotografie NEBO

Welke lens voor macro fotografie?

In ons vorig artikel schreven we over de lens voor fotocamera’s. Op verzoek hebben we de aandacht nu verschoven naar de macro lens. In dit artikel beantwoorden we de vraag welke lens voor macro fotografie je nodig bent, welke macro lenzen er zijn en wat nu eigenlijk macro fotografie is.

Wat is macro fotografie

Bij macrofotografie is het de bedoeling om onderwerpen zo groot mogelijk af te beelden. Het onderwerp wordt op hele korte afstand gefotografeerd, waardoor je werkelijk schitterende foto’s maakt. Ieder detail van het onderwerp komt fantastisch naar voren en is puur door de krachtige lens te zien, omdat je het met je ogen niet zo gedetailleerd kunt zien. We kunnen iedereen aanraden eens te experimenteren met macro fotografie. We schreven daarover eerder al eens macrofotografie tips voor beginners.

Macro lens

Met een macrolens kan je objecten van heel dichtbij fotograferen. Bekende voorbeelden zijn de afbeeldingen van een bloem of vlinder die we allemaal wel kennen. Op sommige objectieven zie je vaak de benaming macro, maar dat staat vaak niet altijd gelijk aan een echte macro lens. Je maakt namelijk absoluut een groot verschil wanneer je fotografeert met een originele macrolens. Daarmee doelen we dan wel op een macrolens ontworpen om macro foto’s te maken en geen universele benaming voor een objectief.

Welke lens voor macro fotografie

De macrolenzen zijn leverbaar in verschillende brandpunten. Het brandpunt, het getal in mm dus, bepaalt hoe dichtbij je het onderwerp kan benaderen. Niet onbelangrijk om te weten is dat je met een macrolens ook portretfoto’s kan maken. De lens is dus niet specifiek alleen voor macrofotografie bedoelt.

Verschil voordelige en duurdere macrolens kopen

Zoals met alles, is er ook bij de macrolens een goedkoper alternatief verkrijgbaar. De kwaliteit en de lichtsterkte is dan de bepalende factor De wat hoger geprijsde lenzen hebben vaak beter glas. De lensdelen van het objectief zijn beter geslepen waardoor de scherpte en het contrast veel beter zijn. Een macrolens kopen is dan ook iets wat niet alleen op prijs zou moeten afhangen, durven wij met al onze ervaring wel te zeggen.  

De minimale scherpstelafstand van een macro objectief is dusdanig dat je kleine objecten op ware grootte kan fotograferen. Bij een zoomlens die niet echt een macrostand hebben kan dit niet. Alleen omdat de macrolenzen een kortere scherpstelafstand hebben kan je dus wel van dichtbij fotograferen.

Objectief voor macrofotografie kiezen

De meeste macrolenzen zijn voorzien van beeldstabilisatie. Dit voorkomt bewegingsonscherpte tijdens het fotograferen. Let hier goed op wanneer je een keuze gaat maken. Mocht onverhoopt de keuze op een macrolens vallen zonder beeldstabilisatie dan adviseren we je een monopod of statief tijdens het fotograferen te gebruiken.

De macrolens stelt met de grootste nauwkeurigheid snel scherp. Dit is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld een insect aan het fotograferen bent die snel weer vertrokken kan zijn. 

Lens voor macro foto kopen

Beste merk macro lens

Er zijn verschillende merken macro lenzen leverbaar. Je kan kiezen uit de originele merken zoals Canon, Nikon, Sony en Panasonic. Daarnaast heb je met Sigma en Tamron twee grote aanbieders op het gebied van objectieven, welke uiteraard ook een mooie serie macrolenzen maken. Uiteraard moet je letten of het objectief wel op de lensvatting van je systeem- of spiegelreflexcamera past. Bepaal ook van te voren hoeveel geld je uit wilt geven, er zijn namelijk diverse macro objectieven leverbaar in verschillende prijsklassen.

Accessoires voor macrofotografie

Leuk om te gebruiken tijdens het macro fotograferen is het gebruik van een mobiel LED lampje die werkt op een accu. Wanneer je bijvoorbeeld een paddenstoel gaat fotograferen van dichtbij dan kan je met het mobiele LED lampje de schaduwpartijen mooi uitlichten. Een relatief kleine investering die de kwaliteit van de foto echt enorm verbetert.

Op alle zes de vestigingen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp hebben wij een uitgebreid assortiment macro lenzen op voorraad. We laten je graag de verschillen zien.