Fujifilm X-T4 review blog NEBO

Fujifilm X-T4 review

De Fujifilm X-T4 systeemcamera heeft direct na de lancering al vele prijzen gewonnen. Maar hoe vertaalt dit zich in de praktijk? Wij hebben de Fujifilm XT4 beoordeelt en delen onze bevindingen met je.

Fujifilm X-T4 body

De Fujifilm X-T4 is een systeemcamera die door iedereen te gebruiken is en voorzien van mogelijkheden waar de fotograaf of videomaker tot voor kort alleen maar van kon dromen. De body is leverbaar in zowel de zilveren uitvoering als in de Fujifilm X-T4 zwarte uitvoering.

Uitstraling Fujifilm X-T4

De in retro look uitgevoerde Fujifilm X-T4 is een systeemcamera voorzien van een APS-c sensor die zeer hoge prestaties levert op het gebied van fotograferen en videobeelden vastleggen. De camera komt degelijk over en ligt lekker in de hand. Een eerlijk is eerlijk: het is juist deze retro look die ontzettend uitnodigt om met de camera op pad te gaan.

De X-T4 wordt door Fujifilm zelf resoluut aangekondigd als de zuster van de X-T3 en dus absoluut niet de vervanger. Dit blijkt ook wel, want alhoewel qua eerste aanblik vergelijkbaar, zijn er ook zeker verschillen op te merken. Het grootste verschil is het LCD-scherm. Deze is bij de Fujifilm X-T4 alle kanten op te bewegen, wat het ook voor vloggers een geschikte systeemcamera maakt.

Het LCD scherm op de achterkant van de Fujifilm X-T4 oogt heel contrastrijk en kan je prima gebruiken voor het beoordelen van je foto’s. Het lcd scherm is alle kanten op te draaien zodat je alle hoeken of standen de mooiste foto’s kan maken.

Over het bedieningsgemak is goed nagedacht. De camera is lekker overzichtelijk gebouwd en alle beschikbare functies op de camera zijn makkelijk te vinden. Onder andere de functies om te fotograferen en of videobeelden vast te leggen zijn op de body van de camera gescheiden door een fysieke hendel.  Zo kan je makkelijk en snel schakelen tussen het fotograferen en vastleggen van videobeelden.

Beeldstabilisatie X-T4

De Fujifilm X-T4 is voorzien van een vijf-assig stabilisatiesysteem. Het voordeel van dit systeem is dat je met wat langere sluitertijd door kan fotograferen zonder dat je een bewogen foto maakt. Ook voor het vastleggen van videobeelden draagt het stabilisatiesysteem bij aan een stabieler beeld.

Snelle en stille sluiter

De Fujifilm X-T4 is voorzien van een instelbare stille sluiter. Dit kan in sommige omstandigheden als zeer prettig worden ervaren.  Ook het scherpstelsysteem van de Fujifilm X-T4 systeemcamera is zeer snel en nauwkeurig en werkt in alle omstandigheden heel prettig.

Fujifilm XT4 vs Sony A7 III

Veel vergeleken en veel gevraagd is de onderlinge verhoudingen tussen de Fujifilm XT4 en de Sony A7 III systeemcamera. De Sony heeft een hele lijn met de Alpha serie, waarbij de Sony A7 III de meest verkochte camera is. Eerder schreven we al een Sony A7 III review.

Fujifilm X-T4 foto voorbeeld

Foto: William Chua (Singapore)
FUJIFILM X-T4 | XF100-400mmF4.5-5.6 R LM OIS WR
F5.6 | 1/500sec. | ISO 200

Extra voordelen Fujifilm X-T4

Wanneer je als Fujifilm met de X-T4 een award als de EISA-award 20-21 wint, weet je dat je een unieke camera hebt ontwikkeld. De Fujifilm XT4 heeft dan naast de hierboven genoemde punten ook nog een aantal extra’s.

Filmsimulatie

Leuk om te gebruiken zijn ook de filmsimulaties die vroeger gebruikt werden. In het analoge tijdperk kon je kiezen uit verschillende analoge filmrollen die ieder hun kleurstelling hadden. Fujifilm heeft deze kleurtinten die vroeger gebruikt werden ook in de XT-4 verwerkt. Door simpelweg aan te geven welke film je wilt gaan gebruiken zal de Fujifilm XT-4 met deze tint de beelden vastleggen. Het is de moeite waard om je hier in te verdiepen. Deze optie geeft een hele mooi effect aan je foto’s.

Belichting

De camera is op verschillende manier te gebruiken. Er zijn verschillende automaten ingebouwd die je helpen naar het zoeken van de juiste belichting. Wil je zelf de regie voeren dan is het handmatig instellen van je camera natuurlijk ook gewoon mogelijk. Er zijn verschillende handmatige instellingen die je helemaal naar eigen voorkeur kan instellen.

Fujifilm X-T4 app smartphone

Voor de X-T4 is ook een app voor je smartphone ontwikkelt. Je gemaakte foto’s zijn dan heel makkelijk te delen met je smartphone. Je kan dus op een hele makkelijke manier je foto’s veilig stellen en gelijk delen met al je vrienden.

Fujifilm X-T4 + XF16-80mm

De Fujifilm X-T4 is leverbaar als body, je kan zelf kiezen welke lens je wilt kopen of als kit met een XF18-55 of XT16-80 zoomlens. De meeste verkocht combinatie is de X-T4 met een Fujifilm XF16-80 lens. De Fujifilm XF 16-80mm met lichtsterkte 4.0 over hele bereik is een echte allrounder die je voor alle vormen van fotografie kan gebruiken. De XF 16-80mm heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 35 centimeter, waardoor je heel goed in staat bent om dichtbij te fotograferen.