Beste camera voor portretfotografie

Beste camera voor portretfotografie

Door de bijzondere tijden, zijn we al dan niet gedwongen op zoek gegaan naar nieuwe hobby’s. We zien onder hobby en (semi) professionele fotografen dan ook een enorme toename in (interesse voor) portretfotografie. Doordat er zo veel keus is in goede camera’s voor portretfotografie, hebben we speciaal voor de fotograaf een artikel over de beste camera voor portretfotografie geschreven.

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is het portretteren van mensen in een sprekende portretfoto. Want een goede foto laat iets zien van de persoon die je fotografeert. Iets van zijn karakter en zijn uiterlijk, zoals sprekende ogen, een bijzondere haardos of een mooie glimlach. Elementen die de essentie van de geportretteerde in beeld brengen. Al dan niet geposeerd, op een speciale locatie, in een studio, of tijdens een onverwacht moment waarin je model zich niet van de lens bewust is, om zo een bijzondere portretfoto te maken.

Redenen voor een mooie portretfoto

Er zijn allerlei redenen om een goede portretfoto van jezelf te laten maken. Denk bijvoorbeeld aan een portretfoto voor je portfolio, of een profielfoto voor je website, profielfoto voor Facebook, LinkedIn of social media. Bij diverse online sites wordt gevraagd een foto van jezelf te uploaden. Want een portretfoto toont de mens achter de naam, zodat de ontvanger een beeld heeft van wie jij bent. Je kan dan natuurlijk kiezen voor het laten maken van een pasfoto. Maar jouw persoonlijkheid, je blik in de camera, vastgelegd in precies de juiste belichting, schept een beeld dat tot de verbeelding spreekt. Een portret dat je bijblijft is dan natuurlijk een fantastische keus.

Camera instellingen bij portretfotografie

Om je model op zijn voordeligst in beeld te brengen, zijn er heel veel factoren van belang. Zo heb je met de basisinstellingen voor de camera te maken, zoals diafragma en sluitertijd. Maar daarnaast zijn er nog allerlei andere factoren die daar een rol bij spelen, zoals compositie, achtergrond en belichting. Ook je gevoel voor sfeer, een goede communicatie met je model en je creativiteit zijn van invloed op het resultaat. Maar naast de kennis van je camera vraagt het maken van mooie portretfoto’s ook om het juiste materiaal. In elk geval een goede camera en bijbehorende accessoires, zoals een speciale lens voor portretfotografie, in vaktermen als objectief aangeduid. Je kunt wel een dure en vaak ingewikkelde camera kopen, maar dat heeft geen zin als je de basisprincipes van portretfotografie niet kent. Daarom zetten we de belangrijkste begrippen op een rijtje.

Diafragma en de invloed van licht

Met de term diafragma wordt de lichtopening van je lens aangeduid. De grootte van die opening bepaalt namelijk hoeveel licht er op de sensor van je camera valt. Je zou het kunnen vergelijken met de pupillen van je ogen. Die worden kleiner bij veel licht en verwijden zich bij weinig licht, zodat er precies genoeg licht in je ogen valt. De lichtopening in een camera, die uit flexibele lamellen bestaat, doet hetzelfde. Door de opening groter of kleiner te maken, kun je met licht spelen. Een groot diafragma geeft een kleine scherptediepte, waardoor het onderwerp in je foto scherp is, terwijl de achtergrond onscherp wordt. Een kleiner diafragma maakt de foto in zijn geheel scherp.

Hard of zacht licht

Naast de hoeveelheid is ook het soort licht van belang. Je kunt zowel harde als zachte lichtbronnen gebruiken, die elk een ander resultaat opleveren. Een zachte lichtbron geeft diffuus licht, wat ideaal is voor een mooie egale belichting van je portret. Een harde lichtbron, zoals de zon, creëert harde schaduwen. Dat kan soms een spannend beeld opleveren, maar dat bepaal jij als fotograaf. Uiteraard spelen ook compositie en creativiteit daarin een belangrijke rol.

Camera kopen voor profielfoto media foto

Belangrijke eigenschappen van een camera bij portretfoto

• Zoombereik. Bij portretfotografie is een goede lens met voldoende zoombereik in feite belangrijker dan de camera zelf.
• Eye Autofocus (Eye AF), oftewel het automatisch op het oog kunnen scherpstellen is een handig aspect van sommige systeemcamera‘s. Daardoor kan je je op je model focussen, zonder afgeleid te worden door je aandacht voor scherpte op de juiste plaats. Het belangrijkste in een portretfoto is immers dat de ogen scherp zijn.
• De snelheid. Voor bewegende onderwerpen zoals dieren of kinderen bijvoorbeeld, is een camera die meerdere foto’s per seconde kan maken, een must. Kies dan liefst voor een camera met een ‘burst’ instelling.
• Megapixels. Door de goede kwaliteit van de huidige camera’s hoeft het aantal megapixels niet doorslaggevend te zijn, zeker niet voor kleinere foto’s. Dat is eigenlijk alleen interessant als je professioneel werkt of als je zeer grote afdrukken wilt maken.
• Beeldstabilisatie. Sommige camera’s hebben een ingebouwde beeldstabilisatie, maar dat is niet noodzakelijk. Je kan ook kiezen voor gestabiliseerde lenzen, die al vanaf een bescheiden bedrag verkrijgbaar zijn.
• ISO-prestatie is een term die de lichtgevoeligheid van je camera aanduidt. Camera’s die goed presteren op een hoge ISO waarde zijn vaak de duurdere modellen. Maar met een lichtsterke lens heb je die niet nodig, zeker als je binnen fotografeert.

Systeemcamera of spiegelreflexcamera voor portretfotografie

Welke camera kopen voor portretfotografie is een veelgestelde vraag. Er zijn grofweg drie types fotocamera’s die voor portretfotografie in aanmerking komen, nl. systeemcamera’s, compact camera’s en spiegelreflexcamera’s. Maar welke camera is het beste? Door alle technische knowhow is het kiezen van een geschikte camera nog best lastig. Een portretfotograaf kiest doorgaans voor een systeemcamera of een spiegelreflexcamera met zoomlens. Wil je de instellingen van je camera zelf kunnen beheren, kies dan voor een spiegelreflex- of systeemcamera met aparte lenzen. Wil je je liever niet in al die verschillende instellingen verdiepen, dan is een makkelijk te bedienen compact camera ideaal.

Compact camera’s bij portretfoto

Een compact camera heeft een vaste lens, en is door zijn beperkte formaat en gewicht gemakkelijk mee te nemen. Doordat dit type vrijwel geheel automatisch is, is hij bovendien eenvoudig in de bediening. Al zijn er ook meer geavanceerde modellen verkrijgbaar, die meer instellingsmogelijkheden hebben. Zo biedt een bridgecamera, een compact model met een zeer groot zoombereik, ook wel als superzoom camera aangeduid, veel extra opties.

Systeemcamera’s voor portretfotografie

Ook dit type camera biedt veel instelmogelijkheden en is qua beeldkwaliteit zeker vergelijkbaar met een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera voor portretfotografie is wat lichter en compacter, terwijl je tevens makkelijk van lens kunt wisselen. De digitale zoeker van dit toestel is ideaal bij het fotograferen in een lichte omgeving. Andere pluspunten zijn de korte sluitertijden én een snelle automatische scherpstelling, om dingen te kunnen fotograferen die in beweging zijn.

Spiegelreflexcamera’s bij portretfoto

Een spiegelreflexcamera, ook wel 'DSLR' genoemd, oftewel een 'Digital Single Lens Reflexcamera' heeft heel veel instelmogelijkheden. Bovendien biedt dit type camera je de mogelijkheid met meerdere lenzen te werken, wat je ook fotografeert. Het beeld gaat via een spiegel direct door de lens naar de zoeker. Kijken naar het beeld, afdrukken en klaar is je plaatje! Een spiegelreflexcamera bij portretfoto’s is voor een professionele fotograaf dan ook een must have.

Overige camera modellen

Naast de genoemde types zijn er natuurlijk ook andere modellen op de markt. Zoals een 360 graden camera, waarmee je, met één druk op de knop, een opname in alle richtingen maakt. Een instant camera, ook wel bekend als Polaroid camera, heeft als voordeel dat de foto al na een paar minuten klaar is. Snel en eenvoudig. Daarnaast zien we steeds meer vraag en behoefte naar de beste vlogcamera. Een vlog camera levert zeer gedetailleerde en scherpe videobeelden op, met een hoge resolutie. En naast alle digitale toestellen zijn er ook nog altijd analoge camera’s, die je dat heerlijke nostalgische gevoel geven van het fotograferen met een rolletje.

Camera kopen voor social media foto

Sony camera review voor portretfoto

In de afgelopen jaren heeft Sony een van zijn meest spraakmakende camera’s in jaren geïntroduceerd, namelijk de Sony A7. Oftewel de Sony Alpha 7, in de Mark II of Mark III uitvoering. Een innovatieve camera met verwisselbare lenzen, die met een uitmuntende resolutie ongeëvenaarde fotoprestaties mogelijk maakt. Een toestel dat de echte fotografieliefhebber buitengewoon veel creatieve vrijheid biedt.

Canon camera review

Ook een andere grote speler, Canon, heeft met de Canon EOS R5 en de Canon R6 zeer geschikte fotocamera’s voor portretfoto’s in haar assortiment. De Canon EOS R5 systeemcamera en R6 worden niet voor niets beschouwd als twee van de beste camara’s ooit geproduceerd, doordat ze een perfecte uitvoering vormen van een compleet nieuw type hybride camera. In een eerder artikel schreven we al een Review Canon EOS R5 en Canon EOS R6.