Blog officiële pasfoto maken eisen NEBO

Officiële pasfoto voor paspoort en andere identiteitsbewijzen

Wanneer je voor een nieuwe identiteitskaart of paspoort een officiële pasfoto laat maken, moet deze voldoen aan de eisen die hier van overheidswege aan worden gesteld. De specifieke pasfoto eisen voor een identiteitskaart, rijbewijs of paspoort zijn tot in detail terug te vinden in een fotomatrix die je in zijn geheel op de website van de Rijksoverheid kunt bekijken. Als je zeker wilt weten dat jouw foto voldoet aan de voorwaarden, kun je de criteria in deze fotomatrix raadplegen. Hoewel er met duidelijke afbeeldingen wordt aangegeven waar je foto aan moet voldoen, vraagt het maken van een dergelijke foto om goede kennis van zaken om tot een goed gemaakte foto te komen. Het is dus zaak om de voorwaarden met betrekking tot een officiële pasfoto eerst voor jezelf goed in kaart te brengen, voordat jij een afspraak maakt om je pasfoto te laten maken.

Pasfoto eisen identiteitskaart

Om je paspoort of identiteitsbewijs bij het gemeentehuis aan te kunnen vragen, moet de foto voor volwassenen in ieder geval voldoen aan:

  • *bepaalde maatvoering
  • *positionering van het gezicht
  • *kwaliteit van de pasfoto
  • *belichting
  • *je houding
  • *de achtergrond
  • *onbedekte weergave van je gezicht
  • *je gezichtsuitdrukking

Pas als jouw foto hieraan voldoet, zal de aanvraag voor jouw reisdocument worden goedgekeurd.

Uitzonderingen hoofdbedekking

Ingeval van geloofsovertuiging of levensbeschouwelijke reden kan worden afgeweken van de eis om het hoofd onbedekt te laten. Hoofdbedekking is in dat geval toegestaan, maar het dragen van een hoofddoek moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de hoofdbedekking egaal van kleur zijn en een goed contrast vormen met de achtergrond van de pasfoto voor je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort. De hoofddoek moet je voorhoofd zoveel mogelijk vrij laten.

Voorbereiding officiële pasfoto maken

Een officiële pasfoto maken vraagt om de nodige voorbereiding van jouw kant. Zo is het belangrijk om je hoofd en schouders recht te houden en ervoor te zorgen dat je gezicht onbedekt en dus volledig zichtbaar is voor de foto. Op het moment dat de foto wordt gemaakt zal de fotograaf aan jou vragen om je mond gesloten te houden, recht in de camera te kijken en een neutrale blik aan te nemen. Een neutrale gezichtsuitdrukking is een vereiste, waardoor uitgebreid lachen op pasfoto voor een officieel identiteitsbewijs niet is toegestaan. Wel mag je op een milde manier glimlachen om toch aan de vastgestelde regels te voldoen en een vrolijke uitstraling te hebben op een pasfoto.

pasfoto met bril maken NEBO

Pasfoto met bril toegestaan onder voorwaarden

Een pasfoto met bril is dus toegestaan, zolang je een bril met doorschijnende (geen gekleurde) glazen draagt en jouw ogen goed zichtbaar zijn op de foto. Hiervoor is het nodig dat de foto vrij is van storende reflectie en geen schaduweffecten heeft.

Regels pasfoto kind

Voor kinderen is een officiële pasfoto maken onwennig en spannend. Het is een onbekende situatie en een fotograaf met een fototoestel kan dan best uitdagend zijn. De regels en eisen zijn voor kinderen jonger dan zes jaar dan ook een stuk milder. Bij de kleintjes hoeft voor het maken van een pasfoto kind geen rekening te worden gehouden met de houding van het gezicht en hun gezichtsuitdrukking. Ook hoeft jouw kind niet recht in de camera van de fotograaf te kijken.

Pasfoto baby

Voor de hele jonge kinderen kan het wel nodig zijn dat ze ondersteund worden op het moment dat de pasfoto baby of peuter wordt gemaakt. In dat geval mag er geen hand van jou als ouder zichtbaar zijn. De beste manier is om je kind onzichtbaar te ondersteunen via een hand die je onder de kleding houdt. Zo wordt zelfs de pasfoto baby er een met een mooi resultaat. Met een beetje geluk zie jij je kind lachen op de pasfoto ten teken dat het maken van de foto voor jouw uk geen vervelende gebeurtenis is geweest.

pasfoto laten maken NEBO

Regels pasfoto visum

Bij de aanvraag van een visum krijg je ook te maken met de regels voor pasfoto visum. Afhankelijk van het land waar jij heen wilt reizen met je visum kunnen eisen worden gesteld op het gebied van hoofdbedekking en het al dan niet tonen van hals en oren. Jouw gezicht zal in ieder geval volledig zichtbaar moeten zijn. Zorg dus dat de fotograaf waar jij je foto's laat maken, weet naar welke reisbestemming jij toegaat om de foto aan de juiste eisen voor pasfoto te laten voldoen. Het is altijd een goed idee om je zelf van tevoren te verdiepen in de voorwaarden die gelden bij het land van bestemming. Zo weet je wat de eisen voor een pasfoto zijn en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer je in een van onze vestigingen komt om een officiële pasfoto te laten maken.

Foto laten maken door fotograaf

Wil je zeker weten dat je voldoet aan de eisen voor pasfoto, zoals die van overheidswege worden gesteld? Laat in dat geval je officiële pasfoto maken door een fotograaf die precies weet wat er nodig is om jou op je gemak kan stellen tijdens het fotograferen en alle noodzakelijke details langs te lopen. Op deze manier kan de fotograaf een pasfoto voor rijbewijs of identiteitskaart maken die aan de geldende regels voldoet. Zo krijg jij als eindresultaat een foto die geschikt is voor gebruik op een nieuw aan te vragen identiteitskaart of paspoort en heb je bovendien een foto die er leuk uitziet. Onze fotografen zijn altijd op de hoogte van de meest recente eisen aan een pasfoto, ongeacht het land (visum). Ook hebben onze fotografen de nieuwste foto apparatuur en professionele belichting, zodat we altijd een mooie maar geldige pasfoto van jou zullen maken. En uiteraard kijk je achteraf zelf ook naar de digitale pasfoto op ons computerscherm, zodat we zeker weten dat jij zelf ook tevreden bent met het resultaat.

Digitale pasfoto rijbewijs

Een officiële pasfoto laten maken die aan de eisen voor een pasfoto voor een rijbewijs voldoet, besteed je uiteraard uit aan een van onze professionele fotografen. Door de uitgebreide kennis op dit gebied is jouw perfecte rijbewijsfoto in een mum van tijd geschoten. Bijkomend voordeel is dat de pasfoto voor je rijbewijs tegenwoordig digitaal kan worden gemaakt. Op deze manier kan de foto direct naar het RDW worden doorgestuurd en is het voor jou alleen nog een kwestie van een paar dagen geduld hebben tot jij je vernieuwde rijbewijs met vakkundig gemaakte pasfoto kunt afhalen.