Canon EOS R5 Canon EOS R6 ervaringen review

Canon EOS R5 & Canon EOS R6 systeemcamera review

Wanneer er nieuwe fotocamera’s op de markt komen, worden wij als fotospecialist natuurlijk helemaal enthousiast. Canon komt met de Canon EOS R5 én de Canon EOS R6 met twee nieuwe toppers. Op zich niet vreemd want Canon had ten opzichte van de concurrentie ook nog een flinke inhaalslag te halen. Maar ere wie ere toekomt: met de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 krijg je dan ook waar voor je geld. In dit artikel delen we onze ervaringen met de Canon EOS R5 én de ervaringen met de Canon EOS R6 graag met je.

Opvolger Canon EOS 5 Mark

De Canon EOS R5 systeemcamera is in vele opzichten de opvolger van de zeer succesvolle Canon EOS 5 Mark serie. Alleen van de Canon EOS 5D mark IV zijn al velen over de toonbank gegaan. Canon timmert de laatste maanden flink aan de weg met het introduceren van nieuwe Canon systeemcamera’s en Canon RF lenzen. Het grote voordeel van een Canon systeemcamera is nog steeds het formaat van de camera en de enorme lichtsterkte van de camera maar ook dat je van te voren kan zien voordat je de ontspanknop indrukt of de foto goed belicht is. Canon heeft veel aandacht aan de bouw van de Canon EOS R5 en R6 besteed. De beide modellen brengen het fotograferen echt tot een hoger niveau. Ondanks dat de beide modellen een stuk kleiner zijn geworden is de lekkere grip waar Canon om bekend staat nog steeds aanwezig. De brede grip zorgt er voor dat je camera met welke lens dan ook goed in de hand hebt liggen.

Opvolger Canon EOS 6D II

De Canon EOS R6 is in alle opzichten de opvolger van de Canon EOS 6D II die tot op dit moment vanwege zijn gunstige verkoopprijs ook nog zeer goed verkocht wordt.

De achterkant van de Canon EOS R5 en R6 ziet er wat anders uit dan we gewend zijn. De knoppen waar je de camera mee kan bedienen zijn allemaal naar opzij geschoven. Voor de ruimte die vrij is gekomen heeft Canon een zeer fraai kantelbaar LCD scherm neergezet. Het nieuwe LCD scherm oogt lekker contrastrijk en is een genot om mee te werken.

Eigenschappen Canon R5 en Canon R6

Ook op de bovenkant van de camera zie je een paar verschillen. Het eerste wat je opvalt is dat het bekende draai instelwiel verdwenen is inclusief het LCD scherm waar je de instelling mee af kon lezen.

Op de achterkant van de Canon EOS R5 en de R6 zie je een kleine joystick zitten waarmee je makkelijk door het menu kan rollen en instellingen kan aanpassen. Wanneer je dit een beetje onder de knie hebt kan je razendsnel door het menu van de camera heenlopen.

De fanatieke Canon fotograaf zal het LCD scherm en het bekende menu op het LCD scherm aan de achterkant van de camera als zeer prettig ervaren. Wij als fotograven vinden het in ieder geval een hele welkome aanvulling. In het menu kan je alle instellingen van de camera naar voren halen die in de camera verwerkt zitten. Ook is de camera voorzien van een aantal snelkeuze menu’s. De meest voorkomende instellingen kan je onder de snelkeuze button plaatsen. Met één druk op de knop heb je gelijk de juiste instelling voor handen en hoef je tijdens het fotograferen niet te zoeken naar de juiste instelling. De snelkeuze toets bespaart je een hoop tijd.

Canon eos r5 systeemcamera achterkant NEBO

Eye tracking met fotograferen

De Canon EOS R5 en R6 zijn beide voorzien van Eye tracking. Het woord zegt en verklaart het al een klein beetje maar je de truc is dat je de camera kan vertellen dat hij constant op het oog van het onderwerp scherpstelt. Dit systeem wordt veel gebruikt bij het fotograferen van een bruidsreportage of het vastleggen van dieren. Onze ervaring is dat dit systeem perfect werkt en je hierdoor alleen maar hoeft de concentreren op het maken van de juiste compositie.

De verschillen tussen de Canon EOS R5 en Canon EOS R6 systeemcamera zijn veelal subtiel. De beide modellen ogen aan de buitenkant nagenoeg gelijk. De EOS R6 is iets hoekiger qua vormgeving en de bekleding van de body ziet er iets anders uit. Wat je mist bij de Canon EOS R5 is het instelwiel, hiervoor in de plaats is een OLED lcd scherm met een MODE toets in het instelwiel naast het scherm die echt heel prettig werkt. Bij de Canon EOS R6 is het hele verhaal precies andersom, de R6 heeft een instelwiel en is weer niet in het bezit van OLED scherm.

Canon fotocamera met dubbele geheugenkaart

Er zijn nog een aantal kleine verschillen onderling tussen de twee camera’s Het gaat dan om de opslag van de foto op een geheugenkaart. In de Canon EOS R6 kan je twee SD geheugenkaarten plaatsen en in de Canon EOS R5 kan je een SD geheugenkaart maar ook een CF Express kaart plaatsen. De CFexpress is een nieuwe en veel snellere geheugenkaart ten opzichte van SD geheugenkaart die alweer een tijd op de markt is. Het tweede verschil is de resolutie van de zoeker bij de Canon EOS R6, die is wat lager dan de Canon EOS R5. Wel moeten we toegeven dat dit verschil in de praktijk nauwelijks zichtbaar is, dus dit is wel onder liefhebbers voer om te discussiëren. In onze ogen is het verschil niet enorm groot en willen we er zodoende niet te veel aandacht aan schenken.

Tussen de twee camera’s zit niet een enorm groot verschil aan mogelijkheden. De Canon EOS R5 werkt wel met een veel hogere resolutie en dus ook grotere bestanden maar de vraag die je wel moet stellen is of je dit ook nodig hebt voor hetgeen jij vast wil leggen.

Samengevat haal je met beide Canon camera’s een topper van een camera in huis. Ligt je hart meer bij het vastleggen van videobeelden dan raden we je als vlogcamera de Canon EOS R5 aan.