Starten met fotografie |  UV filter voor de camera

Nu de vakantie weer gaat naderen zijn we langzaam bezig om de spulletjes klaar te leggen voor de vakantie. Het valt ons op dat de consument weer zin heeft om te fotograferen.

Filter kopen voor de lens van een fotocamera

Is je cameratas weer up to date en heb je alles in huis om tijdens de vakantie mooie foto’s te maken. Kijk je cameratas nog even na of inderdaad alles nog aanwezig is.

Hoe zat het eigenlijk ook al weer met het gebruik van een UV filter of polarisatie filter voor de lens van je fotocamera?
Er zijn verschillende filters in omloop maar de meest verkocht zijn toch wel de UV filter en de polarisatiefilters.

Gebruik UV filter

Een UV filter gebruik je tijdens het fotograferen het meest. Een UV filter zorgt er eigenlijk voor dat het UV licht (zonlicht) uit de opname gefilterd wordt, waardoor de natuurlijke kleur in de foto gewaarborgd blijft. De tweede  functie van een UV filter is dat je ook de lens van de camera beschermt tegen krassen. Het is voordeliger een filter te vervangen (bijvoorbeeld uv filter Canon) dan de lens van je Canon camera te moeten laten repareren. Wij adviseren je dus altijd een UV filter op je lens te monteren. De investering van een filter is niet hoog  en het  geeft je ook een stukje zekerheid. Je kan een UV filter in alle omstandigheden gebruiken en altijd op de lens van je camera laten zitten.

polarisatiefilter camera kopen NEBO

Gebruik polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is eigenlijk een soort zonnebril voor je fotocamera. Een polarisatiefilter gebruik je het meest wanneer je in hele lichte omstandigheden moet fotograferen. Denk aan het fotograferen tijdens de wintersport of zomervakantie. Een polarisatiefilter is grijs van kleur en zorgt er voor, net zoals de zonnebril, dat er minder licht in de lens van je camera naar binnenkomt waardoor je gewoon een normale sluitertijd kan gebruiken. Dit levert dan weer een mooiere foto op. Verder bestaat een polarisatiefilter uit twee delen die zijn te verdraaien. Het effect wat je hier mee bereikt is dat het je contrast in de opname kan verhogen of verlagen maar ook schitteringen in het water of glas te verwijderen is.

Ons advies is dus eigenlijk om standaard altijd een UV filter én polarisatiefilter mee op pad te nemen tijdens het fotograferen.