NEBO blog tips fotocamera kopen

Tips voor het kopen van een fotocamera

Wanneer je van plan bent een nieuwe fotocamera te kopen dan kan je beginnen met een schone start. Vaak is er een reden waarom je een nieuwe camera wilt gaan kopen. De huidige fotocamera is sneller, lichtsterker en kleiner geworden. Nu met nieuwe generatie fotocamera’s gaat fotograferen weer leuk worden. Met de volgende tips weet je waar je op moet letten bij het kopen van een fotocamera.

Welke soort fotocamera kopen

Belangrijk voor de juiste keuze is dat je aan je zelf de vraag stelt wat er bij je oude camera niet goed gaat en welke mogelijkheden je mist.

Onze ervaring is dat een heel groot percentage van de consumenten de camera wil gaan vernieuwen vanwege het formaat van de camera. Vroeger liepen we met enorme rugzakken volgestopt met apparatuur. Het kon niet op. Die periode hebben we een beetje achter ons laten liggen. We kiezen tegenwoordig  voor kwaliteit en mogelijkheden maar niet meer voor een enorm volume. Let bij de aankoop dus goed op het formaat van de camera. Onderschat dit niet, de camera neem je graag mee op pad en het mag niet zo zijn dat je de camera thuislaat omdat deze camera te zwaar of te groot is.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen

De spiegelreflexcamera waar je de lenzen van kan wisselen en ook wat meer kan instellen zijn traditiegetrouw de wat grotere camera’s die je zowel automatisch of handmatig kan bedienen. Een zeer goed alternatief voor de spiegelreflexcamera is de systeemcamera. De systeemcamera is een stuk kleiner dan de spiegelreflex camera en biedt veel meer mogelijkheden, de kwaliteit is gigantisch en je kan eigenlijk nu wel concluderen dat de systeemcamera de markt van de spiegelreflexcamera aan het overnemen is. Het grote voordeel van een systeemcamera kopen is ook dat je ziet op het lcd scherm wat het resultaat wordt van de foto voordat je foto gaat vastleggen. Bevalt de belichting of de scherpte niet dan pas je dit eerst aan en dan maak je de foto. Altijd tevreden dus. Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld dat je meerdere foto’s moest maken om uiteindelijk de foto te schieten die aan je eisen voldoet.

Kleine fotocamera kopen

Ook op het gebied van de compact camera is heel veel gebeurd. De camera is veel kleiner en  lichtsterker geworden. Ook de zoomlens is veel sterker geworden. Met een gemiddelde compact fotocamera kan je echt op grote afstanden flink wat naar je toe halen. Voor de fanatieke fotografen onder ons die echt op enorme grote afstanden willen fotograferen raden we het kopen van de brugcamera aan. De brugcamera met het gemak van de compact camera wordt vaak gekocht door fotografen die veel in de natuur fotograferen. De brugcamera is een wat grotere camera maar wel voorzien van een onzettende sterke zoomlens.

Wist je trouwens dat bijna iedere camera te koppelen is met je smartphone. Het grote voordeel is dat draadloos je gemaakte foto’s kan overbrengen naar je smartphone. Ideaal om je foto’s veilig te stellen of te gebruiken voor de diverse vormen van sociale media. Je hebt hiervoor geen wifi nodig. Overal kan je deze functie gebruiken.

Beste merk fotocamera

Met de kwaliteit van de huidige fotocamera zit het eigenlijk wel goed. Echter hebben bepaalde merken, zoals  fotocamera van Sony en Panasonic een duidelijk onderscheid gemaakt. Je kan kiezen voor een doorsnee camera waar de kwaliteit al erg goed van is of je kiest voor de lijn waar de sensor van de camera van een nog hoger niveau is. Dit uit zich in een nog hogere scherpte en kleurweergave. Het hangt er een beetje vanaf hoe kritisch je bent en wat voor type fotograaf je bent.

Sony fotocamera kopen NEBO

Bij de spiegelreflex en de systeemcamera heb je eigenlijk een zelfde soort keuze. Je kan kiezen voor een model met een normale doorsnee sensor met een prima kwaliteit of leg je de lat hoog en ga je voor een camera met een full frame sensor. Het grote voordeel van een full frame sensor, die een stuk groter is, is dat de volledig sensor wordt gebruikt wat zich uit in een hogere scherpte en betere kleurweergave.

Vloggen met fotocamera

Niet iedereen is hier intensief mee bezig maar steeds meer mensen willen naast het fotografen ook kunnen vloggen. Een groot aantal camera’s hebben deze optie in zich zitten. Je moet er toch eens goed over nadenken. Je maakt er nu misschien geen gebruik van maar het kan zomaar zijn dat je over enige tijd hier wel  mee aan de slag gaat. Vrij recent heeft Sony met de Sony ZV-1 een camera uitgebracht van zeer hoog niveau die meer de nadruk legt op vloggen dan op fotograferen. Eerder schreven we al een artikel over het vloggen met de Sony DSC Cybershot ZV-1 vlogcamera.

De tips die we je graag mee willen geven wanneer je een camera gaat kopen. Denk aan het formaat, kies je voor een compact of systeemcamera, heb ik veel zoom nodig en voor welke kwaliteit ga ik kiezen.

Vanzelfsprekend staan wij graag voor je klaar om je te helpen bij kiezen van de juiste camera.  Je bent altijd welkom op een van onze vestigingen in Den Haag en Pijnacker Nootdorp. Door samen te praten of de mogelijkheden en een en ander goed af te wegen krijg je automatisch een bevestiging  of je een goede keuze hebt gemaakt en kom je uiteindelijk terecht bij de camera die goed bij je past.