Camera uitrusting uitgelicht | Statief voor je fotocamera

In deel drie van onze serie “Camera uitrusting uitgelicht” statieven. Met een statief voor je camera weet je zeker dat je camera niet beweegt tijdens het vastleggen van dat ene speciale moment. In dit artikel leggen we de verschillen modellen statieven uit.  

Statief fotocamera

Verschillende statieven voor je fotocamera

Er zijn echt heel veel verschillende statieven voor je fotocamera leverbaar. Vooropgesteld is het beste statief het statief wat je in ieder geval meeneemt en niet thuis laat omdat deze te groot of te zwaar is. Let hier dus goed op bij de aankoop van een statief. Ieder statief wordt tegenwoordig geleverd met een snelkoppeling waardoor je foto of videocamera zeer snel te ontkoppelen is van het statief. Je hoeft dus niet iedere keer het boutje van het statief los te draaien om je camera te ontkoppelen. Met een snelkoppeling heb je de fotocamera binnen een paar seconden van het statief afgehaald. Denk goed na welke statief bij je past. De aankoop van een statief doe je vaak voor jaren en wij helpen je graag om het juiste statief voor je uit te zoeken.

Statiefkop of balhoofd

De statiefkop of balhoofd, dat is het gedeelte van het statief waar je de fotocamera op plaatst, deze is in verschillende uitvoeringen leverbaar. Het juiste type balhoofd, groot of klein, hangt een beetje af van het type camera en welke lens je gebruikt. Bij een grote fotocamera of lange telelens hoort in ieder geval een stevig balhoofd.  

Reisstatief

Het meeste verkochte statief is een reisstatief. De omschrijving geeft het al een beetje aan, dit is een statief die makkelijk mee te nemen en toch veel mogelijkheden biedt. Het statief kan op een dusdanige manier worden ingeklapt waardoor het formaat van het statief zeer compact blijft. Een reisstatief is in verschillende lengtes leverbaar. Wanneer je voor de carbon uitvoering kiest geniet je van de zelfde mogelijkheden maar door het gebruikte materiaal is het statief een stuk lichter dan de normale standaard uitvoering. Wanneer je langdurig op pad gaat is de carbon uitvoering zeker een aanrader.

Wanneer je langdurig op een vaste plaats fotografeert, denk bijvoorbeeld aan de studio, kan je gerust met een groter formaat statief gaan werken. Bij de grotere statieven is de diameter van de statiefpoten vaak wat dikker waardoor het statief stabieler op de grond staat. Bij dit soort statieven kan je vaak de balhoofd apart los er bij kopen waardoor je het statief maar ook het balhoofd volledig op je camera-uitrusting kan afstemmen. De hoogte van dit soort statieven is variabel maar in de praktijk een stuk hoger dan de reisstatief.

Monopod

Vind je de reisstatief toch nog te groot dat wordt vaak als alternatief de monopod gebruikt. Dit is een statief vaak voorzien van een balhoofd maar dan met één poot in plaats van drie. De monopod gebruik je voor de ondersteuning van je fotocamera of lens en zorgt voor stabiliteit tijdens het fotograferen. Het grote voordeel van een monopod is dat deze makkelijk mee kan in je cameratas. Ook de monopod is in standaard of carbonuitvoering leverbaar. Ook bij een monopod voor je fotocamera kan je indien noodzakelijk de statiefkop naar eigen keuze aanpassen.

Statief gorillapod NEBO

Gorillapods

En dan heb je nog de Gorillapods van het merk Joby. Dit zijn statieven waar je de poten van kan krullen of buigen. Handig wanneer de ondergrond niet helemaal vlak is of wanneer je het statief bijvoorbeeld aan een stevige tak van een boom zou willen bevestigen. De Gorillapod statieven van Joby zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen. Ben je in het bezit van een smartphone, compact fotocamera, een stevige spiegelreflex of systeem fotocamera? Joby maakt het echt voor iedere type fotocamera een statief. Onder de vloggers worden door de talloze mogelijkheden de Gorillapod statieven echt heel veel gebruikt.