Starten met fotografie | Spiegelreflexcamera voor beginners

Ben je een startende fotograaf en op zoek naar een spiegelreflexcamera? Dan komt snel de vraag naar boven welke spiegelreflexcamera verstandig is om te kopen. De duurste Nikon of Canon spiegelreflex camera hoeft niet gelijk de beste camera te zijn. Starten met een instapmodel is de beste keuze. Maar waar moet je op letten bij het kopen van je eerste spiegelreflexcamera? Lees onze tips voor de juiste spiegelreflexcamera voor beginners.

Stel jezelf altijd eerst de vraag wat je precies met de camera wilt gaan fotograferen, zodat je kunt bepalen wat de minimale vereisten van de fotocamera moeten zijn.
Voor portretfoto’s stel je andere eisen dan wanneer je foto’s van een landschap of zelfs actie- of sportfoto’s wilt maken.

Spiegelreflexcamera | Waar let je op

Waar je in ieder geval op moet letten is de bouw van de camera. De ene camera voelt wat prettiger aan dan de andere spiegelreflexcamera. Wanneer de kennis nog beperkt is dan is het raadzaam om met een instap spiegelreflexcamera te starten. Een gemiddelde instap spiegelreflexcamera kost op dit moment tussen de 400,- euro en de 600,- euro. Op deze camera zitten genoeg mogelijkheden om te ontdekken, voorlopig heb je dan genoeg fotografische uitdagingen. Vaak wordt gekozen voor de standaardcombinatie met een 18-55 zoomlens, zoals de Canon EOS 250D + 18-55 zoomlens.

Canon EOS 250 - NEBO den Haag

Vloggen met een fotocamera

We begonnen met de opmerking dat je vooraf moet inschatten voor welk doeleinde je de fotocamera wilt gaan gebruiken. Wil je graag met de spiegelreflexcamera een leuke vlog maken? De kwaliteit van een spiegelreflexcamera is van een zeer hoog niveau en prima te gebruiken voor het maken van een hoogwaardige vlog. Een kantelbaar lcd scherm op de spiegelreflexcamera is dan natuurlijk voor het maken van een vlog van groot belang. Eerder schreven we al een blog over de beste camera’s om mee te vloggen.

Full frame spiegelreflexcamera

Wil je meer uitdaging en alle opties en mogelijkheden van de camera gaan benutten, dan is het verstandig om de mogelijkheden van het fotograferen met een spiegelreflexcamera naar een hoger niveau te tillen. In dat geval adviseren we je een full frame camera. Een full frame camera heeft ten opzichte van de “gewone” spiegelreflexcamera een groter beeldsensor.

Wat je ook kan overwegen is een body, een camera zonder lens, te kopen. Wil je wel op grote afstanden het onderwerp naar je toe halen, kies dan voor een aparte zoomlens. Een lens met meer mogelijkheden is geen slechte investering want mocht je later overstappen naar een camera met meer mogelijkheden dan zet je de zoomlens gewoon over op dit nieuwe model.

Je hoeft trouwens geen studiebol te zijn om met een spiegelreflexcamera te fotograferen. Op alle spiegelreflexcamera’s zit een automatische stand die waarneemt wat je fotografeert en zorgt voor het beste resultaat. Je hoeft je dan alleen maar te concentreren op de juiste compositie en de spiegelreflexcamera zorgt voor de beste kwaliteit.

Foto’s van je camera delen met je smartphone

Bijna alle spiegelreflexcamera’s zijn te koppelen aan je smartphone of tablet. De gemaakt foto’s zijn dan makkelijk veilig te stellen en snel te delen met je vrienden. Je bekijkt eerst op je display welke foto het gaat worden en vervolgens stuur je ze eenvoudig door. 

Canon EOS 250 - scherm display foto's delen smartphone

Onze adviseurs in alle vestigingen zijn helemaal gek van fotograferen en helpen je graag wanneer je met een spiegelreflexcamera gaat fotograferen. Lukt iets niet of kan je een bepaalde instelling niet vinden dan ben je bij ons altijd welkom. Wij helpen je graag een gevorderde fotograaf te worden.