Review Panasonic G100 systeemcamera

Onze specialisten testen altijd de nieuwste cameramodellen, zodat we onze klanten van eerlijk advies kunnen voorzien. Door de enorme vraag naar vlogcamera’s, hebben we voor de echte liefhebbers een review over de Panasonic G100 fotocamera geschreven. Wat maakt dit nu dé beste vlogcamera van 2021?

De Panasonic Lumix G100 is echt een hele kleine en lichte systeemcamera die speciaal ontwikkeld is voor de mensen die niet meer met een spiegelreflexcamera op stap willen gaan. We zien steeds meer fotografen de overstap maken naar een kleinere systeemcamera die wel de mogelijkheden en de kwaliteit van je oude camera in huis heeft. Op nummer 1 staat wel het formaat van de fotocamera. We zijn er een beetje klaar mee om met een grote hoeveelheid foto apparatuur op stap te gaan. Lekker klein maar toch een goede kwaliteit, dat is het nieuwe fotograferen.

Panasonic Lumix G100 ervaringen

Een goed voorbeeld van een camera die aan de bovenstaande eisen voldoet is de Panasonic Lumix G100. Dit is de eerste systeemcamera waar door de ontwerpers goed geluisterd is naar de eisen die de consument aan zijn nieuwe camera stelt. De Panasonic Lumix G100 kopen is interessant voor zowel fotografen als vloggers en Youtubers. Je kan met deze camera dus fotograferen en wanneer je het leuk vindt ook hoogwaardige videobeelden vastleggen.

Speciaal gemaakte camera om mee te vloggen

De meeste Panasonic systeemcamera’s zijn al prima te gebruiken als foto of filmcamera, maar de Panasonic G100 heeft een aantal mogelijkheden die de camera onderscheiden ten opzicht van andere merken. Wat denk je van de mogelijkheid om verticaal te filmen zonder de camera te draaien. De Panasonic G100 kan dus zowel in 16:9 als in 9:16 filmen. Een extra grote groothoek is dan wel handig als je ook jezelf in beeld wilt krijgen.

Camera met beste geluid bij filmen

Het tweede waar de G100 zich mee onderscheid is dat Panasonic heeft samengewerkt met OZO Audio by Nokia voor de ingebouwde microfoons. Er zitten maar liefst drie microfoons in deze camera verwerkt en de geluidskwaliteit is werkelijk geweldig te noemen.

De Panasonic Lumix G100 is een hele lichte fotocamera die makkelijk mee te nemen is. Zonder accu weegt de camera slechts 303 gram. De camera heef de look en feel van een reflex camera, de Lumix G100 camera houdt door de uitstekende handgreep goed beet. De Panasonic G100 is niet alleen veel lichter en kleiner, maar heeft ook minder knopjes waardoor de camera overzichtelijk blijft tijdens het fotograferen. Achter op de Panasonic G100 camera zitten naast een draaiwiel maar drie drukknoppen. Overzichtelijk dus, waardoor het plezier behouden blijft.

Lumix g100 kantelbaar scherm

Lumix camera met kantelbaar scherm voor video’s opnemen

Het 3 inch/7,5 cm. scherm is uiteraard draaibaar en kantelbaar zodat je ook jezelf kunt zien. Het heeft een 16:9 verhouding. Dat zorgt ervoor dat je het niet helemaal gebruikt als je fotografeert in het standaard 3:4 formaat, maar het is ideaal om mee te filmen. Het is aanraakgevoelig, ook met de camera aan je oog en je kan er ook prima de menu’s mee bedienen. Het scherm heeft 1,8 megapixels en is flink helder, zodat je er overdag tijdens het filmen behoorlijk mee kan werken.

Foto’s bewerken in RAW met de Lumix G100

De sensor van de G100 is een 20 megapixel sensor die we ook in alle andere hoogwaardige modellen van Panasonic tegenkomen. Deze sensor zorgt voor een goede kwaliteit van de gemaakte foto’s of vast te leggen videobeelden. Maak je geen zorgen over de kwaliteit van de foto’s want die is echt geweldig te noemen. De sensor in de G100 is maar liefst vijf keer groter dan de sensor die verwerkt zijn in de betere bekende smartphones. De Panasonic kan foto’s in JPEG opslaan en voor de fanatiekelingen bestaat ook de mogelijkheid om de foto’s in RAW te fotograferen. Handig wanneer je de foto’s wilt gaan bewerken.

Technische specificaties Panasonic Lumix G100 camera

De Panasonic G100 is in bezit van een vijfassig Hybrid I.S. systeem. Vrij vertaald is de camera voorzien van een ingebouwde beeldstabilisatie die voor het fotograferen en filmen leuke extra mogelijkheden biedt.

Naast de fotokwaliteiten kan de Panasonic Lumix G100 ook videobeelden in 4K in zowel 24 bps als 30 bps en in Full HD tot 60 bps vastleggen. In de ‘Slow & Quick’ stand kan je ook Full HD MP4-bestanden schieten tot 120 bps, waardoor een 4 slowmotion ontstaat als eindresultaat.

De Panasonic G100 legt videobeelden vast op basis van H.264 codec en de bitrate is maximaal 100 Mbps in 4K30p. De maximale bitrate in Full HD is 28 Mbps. Hulpmiddelen als zebra’s en focuspeaking zijn ook aanwezig. En er is natuurlijk de mogelijkheid om verticaal te filmen, wat handig is voor Instagram. Een handig extraatje is dat het frame rondom het beeld rood kleurt als je filmt. Dat is beter te zien dan een knipperend rood puntje ergens in beeld.

Het meest indrukwekkende aan de Panasonic Lumix G100 is het OZO audiosysteem. Door de plaatsing van de 3 microfoons kan de camera rondom geluid opnemen, maar ook een bepaalde richting van het geluid selecteren. Zo kan je kiezen om geluid op te nemen van achter de camera (als je commentaar levert tijdens het filmen), van voor de camera (voor een interview of vloggen) of rondom. Een bijzondere mogelijkheid is om het geluid mee te laten lopen met de gezichtsherkenning. Zo kan het geluid meegaan met iemand die door het beeld loopt. Over het algemeen werkt dit systeem behoorlijk goed. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk als vlogger de camera kan draaien om even iets anders in beeld te brengen dan je zelf, zonder dat je geluid meteen weg valt. De microfoons zijn echter niet voorzien van plopkapjes of windvangers. Je moet dus wel een beetje opletten met de omstandigheden.

Panasonic Lumix G100

Onze conclusie is dat de Panasonic Lumix G100 kopen een goede keus is, waarmee je nog jarenlang plezier zult beleven van zowel fotograferen als filmen. De Panasonic G100 is de optimale vervanger voor je grote spiegelreflexcamera. De lenzen van de G100 zijn naar eigen voorkeur te wisselen. Het aanbod Panasonic lenzen is enorm te noemen, dus ook hiermee zit je met de Lumix G100 goed.