Nikon Z serie review - blog NEBO

Nikon fotocamera kopen | Tips systeemcamera’s

Vorige week zijn we op vele verzoek een serie blogartikelen gestart, waarbij we schreven over de tips voor het kopen van Sony compact camera’s. De serie breiden we deze week uit met een andere grote aanbieder van fotocamera’s: Nikon. In dit artikel bespreken we de Nikon Z serie, wat systeemcamera’s zijn. Zo hopen we je ook deze week weer wat wijzer te maken in de mogelijkheden bij (systeem)camera’s.

Nikon camera kopen

Nikon is een Aziatische producent (Japan) van camera’s en al sinds 1917 actief. Het Nikon camera assortiment is heel divers, je kunt zowel een spiegelreflexcamera, systeemcamera, compact camera als vlogcamera van Nikon kopen. In dit artikel richten we ons op de Nikon Z serie, maar uiteraard helpen we je ook graag verder welke Nikon camera’s er zijn.

Nikon Z serie

De Nikon Z systeemcamera is degelijk gebouwd, spatwaterbestendig en ligt door de uitstekende grip prima in je hand. De opbouwende lijn bestaat uit de Nikon Z50, Z5, Z6 en de Z6II. Voor iedere fotograaf is er wel een camera leverbaar die aan de eisen van de fotograaf voldoet. De Nikon Z systeemcamera valt op door zijn duidelijk menustructuur. Razendsnel ontdek je op een makkelijke manier de mogelijkheden van de camera. De Nikon Z systeemcamera zijn ook perfect te gebruiken om mooie videobeelden mee vast te leggen.

Het aanbod van Nikon Z objectieven die zorgen voor een hoge kwaliteit en lichtsterke wordt met enige regelmaat uitgebreid. Vrij recent heeft Nikon het assortiment Nikon Z lens uitgebreid met twee macro objectieven. Het aanbod lenzen wordt nog groter wanneer je gebruikt maakt van Nikon FTZ adapter. Deze adapter die tussen de lens en de Nikon Z camera wordt geplaatst zorgt er voor dat je ook de Nikon objectieven kan gebruiken die normaliter voor de Nikon de spiegelreflex camera wordt gebruikt. Echter met de Nikon Z objectieven behaal je wel de allerhoogste kwaliteit en geniet je van de hoge lichtsterkte.

De hoge resolutie OLED elektronische zoeker zorgt voor een helder en scherp natuurlijk beeld. Het is natuurlijk ook mogelijk om de beelden of foto’s die je vastlegt te bekijken via LDC scherm op de achterkant van de fotocamera.

In bepaalde omstandigheden wordt het gewaardeerd dat je tijdens het fotograferen zo min mogelijk geluid maakt. De Nikon Z camera is ontzettend stil, je kan dus met gerust hart in stilte fotograferen.

Nikon Z-mount lenzen

De Z-mount is met een diameter van 55mm de grootste full-frame mount van elk camerasysteem. Dat maakt de Z-mount de nieuwe industrie benchmark. Een grotere mount betekent meer licht en meer licht betekent een nog hogere beeldkwaliteit. De Nikon Z lenzen zijn dusdanig gebouwd dat ze heel kort op de sensor van de camera zitten. De afstand van de lens tot de sensor is slechts 16 mm. Deze constructie levert je ten opzichte van andere cameramerken een enorme lichtsterkte en kwaliteit op.

Nikon Z systeemcamera gebruikerservaring

 • -Je kan echt stellen dat de Nikon Z systeemcamera inclusief de full frames camera op dit moment behoort tot één van de beter systeemcamera en full frame camera’s die er leverbaar zijn;
 • -Bijna alle camera zijn voorzien van een kantelbaar touchcreen LCD scherm. Touchscreen is ideaal voor het terugkijken van de gemaakte foto’s.
 • -De grote, diepe grip en het zeer uitgebalanceerde gewicht van de Z-serie liggen aangenaam in de hand, zowel met NIKKOR Z-objectieven als met NIKKOR-objectieven met F-mount met allerlei brandpuntsafstanden in combinatie met de FTZ-adapter
 • -Het menu is erg gebruikersvriendelijk en werkt heel intuïtief.
 • -Alle modellen uit de Nikon Z-serie zijn gemaakt van dezelfde robuuste, lichte magnesiumlegering net zoals de top modellen uit de lijn Nikon spiegelreflex camera’s. Alle modellen zijn spatbestendig afgewerkt, in vochtige omstandigheden kan je dus gewoon door blijven fotograferen.
 • -Wil je naast fotograferen ook de mogelijk hebben om videobeelden vast te leggen dan is dat met een Nikon Z systeemcamera geen probleem. Met name de Nikon Z5 en de Z6II zijn voorzien van indrukwekkende instelmogelijkheden.
 • -De Nikon systeemcamera zijn gemaakt om bijvoorbeeld naast het fotograferen een leuke vakantiefilm te maken maar heeft ook de mogelijkheden in huis waar een professionele opgewonden van raakt.
 • -Met de ingebouwde indrukwekkende processor kan je vloeiende, stabiele en filmische full-frame 4K Ultra HD beelden vastleggen. De enorme grote buffer, de snelle scherpstelling, de ingebouwde stabilisatie  en een heldere  zoeker zorgen er voor dat je meeste prachtige beelden kan vastleggen.
 • -Daarnaast kan je dankzij de grote Z-mount en de korte lensafstand een breed scala aan NIKKOR-filmobjectieven gebruiken. Van een vast-brandpunt-objectief tot jouw favoriete zoomobjectief.
 • -Stel op een makkelijk manier scherp door middel van oogdetectie. Oogdetectie AF volgt de ogen van mensen. Dierdetectie stelt op dezelfde manier scherp maar dan op katten en honden. De detectie blijft het onderwerp volgen. Je hoeft dus alleen maar te letten op het maken van de juiste compositie.
 • -De lensopening van de Nikon Z camera is veel groter dan een andere camera. Er valt dus automatisch meer ligt op de sensor waar je camera veel lichtsterker is.  Het is indrukwekkende te noemen hoe lang je met een Nikon Z systeemcamera in donkere omstandigheden door kan fotograferen zonder dat je een statief hoeft te gebruiken.
 • -Nikon heeft inmiddels al 16 NIKKOR Z objectieven op de markt en met enige regelmaat wordt het assortiment Nikon lenzen uitgebreid.

Ben je in het bezit van Nikon F-objectieven en wil je er mee blijven werken? Of ontbreekt er nog een objectief die nog niet in het programma van Nikon voorkomt? Geen probleem, door het gebruik van Nikon FTZ adapter zijn alle Nikon F-objectieven te gebruiken op de Nikon Z-serie systeemcamera’s zonder dat je kwaliteit verliest.

De Nikon Z lijn bestaat uit de Nikon Z50 een instapmodel met heel veel mogelijkheden. Wil je als fotograaf de later wat hoger gaan leggen dan bieden de Nikon Z5 en de Nikon Z6 en Z6II weer meer mogelijkheden. Vind je lastig om een keuze te maken dan kom je gewoon bij ons langs. Met zes vestigingen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp is er altijd wel een NEBO vestiging bij je in de buurt.