Starten met fotografie | Fotostudio apparatuur kopen

Zou je graag thuis een eigen fotostudio willen inrichten maar weet je niet precies waar je moet beginnen dat helpen wij je graag op weg. De investering voor het goed inrichten van een studio valt namelijk reuze mee.

Fotostudio inrichten

Voor het inrichten van een fotostudio heb je een minimale ruimte nodig van ongeveer 3x4 meter. We beginnen met een van de meest belangrijke attributen bij fotostudio’s: de studioverlichting.

Studioverlichting

Het grote voordeel van het werken met studioverlichting is dat je zelf bepaalt waar het flitslicht naar toe gaat. Bij het gebruik van een flitser die rechtstreeks op je fotocamera is aangesloten heb je vaak deze mogelijkheid niet. De belichting door middel van losse flitsers is uiteindelijk veel mooier. Door het verplaatsen van de studioflitsers kan je spelen met het licht en iedere keer weer opnieuw de uitdaging aan gaan om er een mooi plaatje van te maken. Het grote voordeel is ook dat de kracht van een studioflitser veel groter is dan een doorsnee flitser die op of in camera zit. Bij de studioflitsers heb je natuurlijk de mogelijkheid om de flitskracht in te stellen, afhankelijk van het onderwerp en de vorm van fotografie kies je dan voor veel of weinig flitslicht.

Je kan kiezen voor het werken met één of twee studioflitsers. Wanneer je kiest voor één flitser dan kies je voor het werken met schaduwpartijen in de foto wat met name bij portretfoto’s een zeer fraai effect kan opleveren. Wij adviseren je wel dit te combineren met een reflectiescherm. De kracht van een reflectiescherm is dat je het bestaande licht kan doorkaatsen naar het onderwerp en je verrast zal zijn hoe mooi je bijvoorbeeld bij portretfotografie schaduwpartijen plaatselijk kan verminderen. De reflectieschermen zijn in verschillende oppervlakten leverbaar waardoor je kan kiezen voor verschillende tinten, koel of warm licht dus.

Studioverlichting studiofotografie

Studioflitsers bij portretfoto’s

De studioflitsers worden geplaatst op een lampstatief. De lampstatieven zijn in verschillende hoogtes instelbaar en nemen niet veel ruimte in beslag. Hierdoor kan je op een makkelijke manier je flitser tijdens het fotograferen in de studio verplaatsen.

Wanneer je kiest voor het werken met twee studioflitsers dan heb je meer mogelijkheden met het uitlichten van het onderwerp. Door de flitsers goed op te stellen bepaal je zelf hoe het onderwerp uitgelicht wordt. Voor starters hebben we zelfs een complete mobiele fotostudio licht set die ook zeer goed toepasbaar is voor een mini fotostudio.

Wanneer je moeite hebt om de juiste belichting te bepalen dan helpt de belichtingsmeter je goed op  weg. De belichtingsmeter is een klein apparaat die van dichtbij heel nauwkeurig de belichting aangeeft die je moet gebruiken om het onderwerp goed te kunnen fotograferen.

Foto’s maken met triggerset

Wat we zeker aanraden is het gebruik van een triggerset. De triggerset plaats je boven op de fotocamera en hiermee stuur je de draadloos de flitsers in de fotostudio mee aan. Geen gedoe dus met draden over de grond en tijdens het fotograferen kan je gaan of staan waar je maar wilt. Je kan je dus volledig concentreren op het onderwerp.

Achtergrond voor studio fotografie

Niet onbelangrijk is natuurlijk welke achtergrond je in de fotostudio gaat gebruiken. De achtergronden die we tegenwoordig gebruiken zijn van papier en in verschillende breedtes en diverse kleuren en motieven leverbaar. Is het papier beschadigt dan knip je gewoon een stuk    papier van de rol af. De achtergrondrollen zijn door middel van metalen steunen heel eenvoudig aan de muur te hangen of door middel van steunen op de grond te plaatsen.

Achtergrond scherm portretfotografie

Groene scherm bij fotografie

Bekend is dat een groen scherm gebruikt wordt bij tv programma’s. De weerman ziet een groen scherm, maar de kijkers thuis zien wel degelijk complete wolkenvelden voorbij drijven. Ook bij studio fotografie werk je met groene schermen, om portretfoto’s van een fraaie achtergrond te kunnen voorzien.

Verder kan je ook kiezen voor het werken met opnametafels. Deze compacte tafel met een wit oppervlak  worden vaak gebruikt bij het fotograferen van producten.

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede basis. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van studiofotografie. Onze vestigingen vindt je in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp. Kom gerust langs, dan stellen we samen een plan op van de producten die je nodig hebt om een fotostudio in te richten