Dia scanner of negatieven scanner kopen blog NEBO

Diascanner of negatiefscanner kopen | Tips

De laatste jaren zijn de negatiefscanner en diascanners weer enorm in trek. Het is heel verstandig om je negatieven of dia’s te digitaliseren. De emotie van vroeger moet je voor de nieuwe generatie veilig stellen. Er zijn ontzettend veel scanners te koop. Waar moet je eigenlijk op letten bij een scanner kopen? In dit artikel aandacht voor de verschillende modellen scanners.

Wat voor scanner moet ik kopen

Om te bepalen wat voor type scanner het beste bij je past, is het verstandig de vraag te stellen wat je graag zou willen scannen. De keuze is het scannen van dia’s, juist foto’s scannen of de andere mogelijkheid is negatieven scannen. Wanneer je alleen maar negatieven in wilt scannen dan is in principe iedere scanner goed te gebruiken. De resolutie van een doorsnee scanner is hoog genoeg om je negatieven mee in te scannen. De scan is dan prima te gebruiken om te bewerken of een foto mee af te drukken.

Ervaringen dia scanner of ervaringen negatieven scanner

Wanneer je op zoek bent naar een goede scanner om negatieven of dia’s mee in te kunnen scannen, kan je beter niet alleen maar kijken naar het aantal pixels waarmee de scanner scant. De kleurweergave, scherpte en stof- en krasreductie van de scanner die je gaat kopen zeggen veel meer over de kwaliteit van een scanner. Let op tijd van de scan. Heb je heel veel dia’s of foto’s in te scanner dan kan dit bij grote aantallen een hoop tijdswinst opleveren.

Hoe lang duurt dia's scannen

Bij een groot aantal scanners scan je de negatief of dia stuk voor stuk. Ook wanneer de foto’s achter elkaar op een negatiefstrook zitten, moet je iedere opname in principe handmatig doorschuiven. De wat duurdere scanners kunnen in sommige gevallen het doorschuiven van de dia of negatief automatisch oppakken. Bij een flatbed scanner is het vaak zo dat je de dia’s in de meegeleverde houder plaatst en de scanner alle beelden in één scant. Op zich is het invoeren van de scan niet zo moeilijk. De keuze hangt er ook vanaf hoeveel beelden je moet scannen.

Negatieven en dia’s zijn van nature gevoelig voor stofjes, krassen en vingerafdrukken. Op de scan is dit dan ook waar te nemen. De wat duurdere scanners zijn voorzien van een techniek om dit tijdens de scan te verwijderen.

Resolutie scanner

De resolutie van de scan geeft aan hoe groot het bestand uiteindelijk wordt. Laat je hier niet gek door maken. De doorsnee scanner maakt echt een prima scan. Je hebt veel meer aan een scan van een goede scanner op 6 megapixels dan van een mindere scanner op 24 megapixels.

De meeste scanners leveren bestanden af die je prima kan gebruiken voor online gebruik of om af te drukken. De meeste scanners zijn voordelig en goed te gebruiken door automatische te belichten en het beeld automatisch te kunnen corrigeren. Met de ingebouwde LCD scherm kan je van te voren ook zien hoe hoog de kwaliteit van de scan is, zodat je dit indien gewenst kan aanpassen.

Een duurdere scanner levert een hogere scherpte, betere weergave van kleuren en een hogere Dmax-waarde. Ook werkt de stof- en krasreductie in principe beter en heb je meer opties om in te stellen.

Hoe lang duurt negatieven scannen

Zeker bij het inscannen van grote aantallen, kijkt men vaak enorm op tegen het inscannen van negatieven. De tijdsduur kan verschillen per scanner en is ook afhankelijk van de ingestelde resolutie. Het kan zeker verschillen, de tijdsduur hangt er ook vanaf of je in JPEG of als TIFF het bestand opslaat.

Je kunt er ook voor kiezen om je negatieven of dia's niet zelf in te scannen, maar ze door ons in te laten scannen. Wij zorgen ervoor dat voor een betaalbare prijs je negatieven of dia’s in hoge kwaliteit worden ingescand.

Canon lide 300 flatbedscanner

Flatbed scanner kopen

Een flatbedscanner doet eigenlijk niet meer onder voor een reguliere filmscanner. Het zijn grote scanners waar je documenten op kunt scannen (doorgaans op A4- of A3-formaat). Met speciale houders kun je negatieven of dia's inscannen. Deze worden in principe ook met de scanner meegeleverd. De flatbed scanner levert je nog een aantal extra mogelijkheden op.  Van een document tot foto, van kleinbeeld negatief en de grotere negatief formaten zoals bijvoorbeeld een 120 spoel rolfilm. Met de flatbedscanner kan je echt ontzettend veel andere zaken in scannen. De Canon Lide 300 flatbed scanner is een voorbeeld van een populaire flatbed scanner.

Wanneer je zoekt bent naar een goede prijs en kwaliteitsverhouding dan is een doorsnee film scanner of negatievenscanner een prima keuze. Wanneer je kiest voor een flatbed scanner dan ga je er vanuit dat je naast dia’s en negatieven ook andere zaken in wilt scanner.

Wanneer je nog vragen hebt dan ben je natuurlijk altijd welkom in één van onze zes vestigingen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp.

We helpen je graag.