Camera statief kopen

Camera statief kopen

Je merkt de laatste maanden steeds meer dat we buiten in de natuur aan het fotograferen zijn. De kleuren en de schoonheid van de natuur wordt door iedere fotograaf op verschillende manieren vastgelegd. Wat ons opvalt is de enorme stijging in de verkoop van hoogwaardige telelenzen. Mede daarom lijkt het ons verstandig om je in deze blog wat meer te vertellen over de verschillende statieven voor de camera die er te krijgen zijn. Een sterke telelens kan niet zonder een goed statief. De merken Cullmann en Leofoto bieden een complete lijn statieven van klein tot groot.

Welke statief kopen

Voor landschapsfotografie heb je een degelijk statief nodig die makkelijk in gebruik is. Je hebt als landschapsfotograaf te maken met verschillende ondergronden, weer en wind en soms vochtige omstandigheden. De beste keuze is een statief voorzien van een balhoofd of met een drieweg-kop en poten met een draaivergrendeling.

Wat is een balhoofd statief

Een balhoofd statief is uitermate populair onder natuurfotografen, omdat je hiermee veel bewegingsvrijheid hebt. Je bent in staat om heel eenvoudig en vooral heel snel van positie te veranderen.
Denk bijvoorbeeld aan de Cullmann Rondo 460M. De goedkopere statieven met een klemverbinding raden we je voor deze vorm van fotografie af.

Bij macrofotografie is het heel belangrijk dat je statief heel stabiel op de grond staat. Iedere vorm van beweging resulteert uiteindelijk in bewegingsonscherpte. We adviseren je ook een statief te gebruiken waar je laag mee bij de grond kan fotograferen. Denk aan bijvoorbeeld het fotograferen van een paddenstoel. Een statief zonder middenkolom kun je dicht bij de grond gebruiken. Er zijn ook statieven leverbaar met een omkeerbare middenkolom. Wil je macrofotografie gaan oppakken? Kies dan voor een speciaal macro-statief!

Voor fanatieke fotografen die veel op pad gaan, zijn er extra lichte statieven leverbaar. Je statief moet immers niet zwaar zijn anders is de kans groot dat je bij een volgende fotoshoot het statief thuis laat. Een licht statief is vaak van carbon gemaakt. Carbon is licht en stevig en daarom prima te gebruiken voor het creëren van een licht en degelijk statief. De statieven voor op pad noemen we eigenlijk een reisstatief, het woord zegt het al, een reisstatief is lekker licht en klein door de constructie en daarom ook makkelijk mee te nemen  of op te bergen. Het merk Cullmann levert met de Mundo lijn een leuke serie reisstatieven.

Statief bij telelens

Voor het fotograferen van sportwedstrijden op grote afstanden wordt vaak met een grote telelens gewerkt. Met deze vorm van fotografie is het belangrijk dat je heel snel met je camera het onderwerp kan volgen. Met een driepoot statief heb je maar weinig bewegingsvrijheid. Bij sportfotografie wordt dan ook heel veel gebruikt gemaakt van de monopod. Een statief die bestaat uit slechts een enkele poot en dient als ondersteuning van je camera en telelens. Het grote voordeel van een monopod is het formaat en de lengte. Een monopod is in lekker makkelijk mee te nemen. Goed om te weten is dat er ook driepoot statieven leverbaar zijn waar de monopod in het statief verwerkt is. De monopod kan je wanneer nodig uit de driepoot trekken. Je gaat in dat geval met een driepoot statief inclusief een monopod op stap.

Vlog statief

Een videostatief is speciaal gemaakt om met een systeemcamera of videocamera videobeelden me vast te leggen. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de overige statieven is de kop en de verbinding met de poten van het statief. Een goede videokop is voorzien van vloeistof voor het dempen van trillingen tijdens het filmen. De videostatieven zijn vaak wat groter en zwaardere dan een fotostatief maar zorgen er wel voor dat je nagenoeg zonder trillingen videobeelden kan vastleggen. Een vlog statief is dan ook een ideale vlog accessoire.