NEBO verrekijker kopen

Beste keus voor verrekijker kopen

Nu we door de huidige omstandigheden weer zijn gewezen op de grillen van de natuur, merken we dat er ook weer meer interesse is in de natuur. We zien dan ook dat steeds meer mensen een verrekijker kopen. Er zijn heel verschillende verrekijkers leverbaar. Wij hebben een ruim assortiement verrekijkers en leveren verrekijkers van de topmerken zoals Vortex en Bushnell. In dit artikel leggen we uit wat de beste keus voor verrekijker kopen is.

Meest verkochte verrekijkers

De meest verkochte verrekijkers zijn de binoculaire verrekijkers. Deze verrekijkers hebben twee gelijke optische systemen, simpel gezegd twee kijkgaten naast elkaar. Hier kan je dus met twee ogen tegelijk door de verrekijker mee kijken. Ook leverbaar zijn monoculaire verrekijkers. Deze verrekijkers hebben maar één oog om door te kijken en worden wat minder vaak gekocht. Om ook dit beeldend te maken: je kent de monoculaire verrekijkers vast wel van de klassieke piratenfilms.

Bijna alle verrekijkers worden geleverd met een luxe tas inclusief een lange draagriem. Wel zo prettig wanneer je een lange wandeling gaat maken. Let ook goed op het formaat van de verrekijker. De kijker moet lekker in de hand liggen en mag voor de stabiliteit ook weer niet te licht zijn.

Welke typen verrekijkers zijn er?

Een verrekijker wordt ook wel prismakijker genoemd. De binoculaire verrekijker kan verdeeld worden in twee uitvoeringen namelijk de porro- en dakkant verrekijker. Het belangrijkste verschil tussen deze twee modellen is de plaatsing van de prisma's

Dakkant verrekijker

Bij de dakkant verrekijker zijn de dakkantprisma's achter elkaar geplaatst. Het licht gaat bijna in een lineare lijn door de verrekijker heen. Hierdoor krijg je een kleine verrekijker die makkelijk mee te nemen is.

Porro verrekijker

Bij een porro verrekijker wordt het beeld getransporteerd via een N-vormige knik, waarbij de prisma's en het objectief en oculair niet recht tegenover elkaar staan. Vandaar dat dit type over het algemeen breder is dan de dakkant verrekijker. Het grote voordeel is dat verrekijker met een porroprisma wat meer diepteperceptie oplevert.

verrekijker voor natuurobservatie

Getallen op een verrekijker

Op een verrekijker staan altijd twee getallen. Als voorbeeld nemen we het getal 10x50 op een verrekijker. Dit houdt in dat de verrekijker een vergrotingsfactor heeft van 10x en de lens een  diameter van 50 mm heeft. Concreet betekent dit dat het onderwerp 10x dichterbij worden gehaald en dat de lenzen aan de voorkant van de verrekijker een doorsnede van 50 mm heeft.

De vergrotingsfactor die op de verrekijker staat genoteerd houdt dus in hoeveel keer je het onderwerp naar je toehaalt. Staat het onderwerp op 1000 meter afstand bij je vandaan en je kijkt door een verrekijker met een vergrotingsfactor van 10x, dan heb je het gevoel dat het onderwerp op 100 meter afstand staat. Let er wel op dat boven de 10x je steeds minder stabiel gaat kijken. Vooral wanneer je langdurig naar een onderwerp gaat kijken is het wel iets om rekening mee te houden.

Samenvattend, hoe hoger de vergrotingsfactor hoe minder stabiel het beeld. De hoogste factor is dan ook zeker niet voor alle toepassingen het beste.

Waarop letten bij verrekijker kopen

De getallen op je verrekijker zijn dus de vergrotingsfactor. Wanneer de diameter groter is, dus een hoger getal, zal de verrekijker meer licht binnen laten, en je dus een frisser beeld opleveren. Je kan dus bij schemer beter kijken met een verrekijker die meer licht binnen laat.

Coatings voorkomen reflectie en verstrooiing van licht. Daardoor reduceer je het lichtverlies en geeft het een beter contrast wanneer je door de verrekijker aan het kijken bent. Niet behandeld glas kan tot 5% aan lichttransmissie verliezen. Een verrekijker bestaat uit meerdere glaslenzen en zou met onbehandeld glas dus enorm veel licht kwijtraken.

Door een enkele laag anti-reflectie coating kan je het verlies al met zo'n 1,5% reduceren. Door meerdere lagen van de diverse coatings kan het lichtverlies terug gebracht worden tot maar liefst 0,2%.

Verrekijker op het water

Tegenwoordig zijn alle verrekijkers degelijk gebouwd en kunnen ze ook tegen een stootje. Wanneer je de verrekijker graag in een vochtige situatie zoals op het water of in de boot wil gebruiken zijn er ook verrekijkers met een waterbestendig behuizing leverbaar. Dit is belangrijk wanneer je een verrekijker wilt kopen voor bijvoorbeeld natuurobservatie, vogelen zoals spotters.

We zijn er van bewust dat het kopen van een verrekijker best een lastig klus is. Mocht je nog vragen hebben dan kan je gerust contact met ons opnemen of je komt even langs in één van onze vestigingen in Den Haag of Pijnacker-Nootdorp. We nemen uitgebreid de tijd om de juiste verrekijker uit te zoeken die bij je past.