Blog welke lens kopen voor fotocamera NEBO

Welke lens moet ik kopen voor mijn fotocamera?

Fotograferen is weer helemaal hot. Dit heeft meerdere oorzaken, los van het feit dat het natuurlijk een hele mooie manier is om je creativiteit te (kunnen) uiten. Zo is er extra aandacht ontstaan door een tv-programma met fotograferende BN’ers, maken we massaal foto’s voor onze social media kanalen en hebben we de laatste jaren door covid tijd en aandacht voor nieuwe vormen van ontspanning. Ga je verder dan fotograferen met je smartphone, dan is een goede lens belangrijk bij fotograferen. Een lens (of objectief) kopen is echter nog wel een aankoop waarbij je je vooraf goed moet laten inlichten of zelf moet inlezen. Met dit artikel helpen we je in het kopen van de beste lens voor je fotocamera.

Waarom een lens voor de camera kopen?

In dit artikel gaan we er gemakshalve vanuit dat je al een goede fotocamera hebt. Ook die aankoop bleek waarschijnlijk nog ingewikkelder dan vooraf ingeschat, want de keuze is reuze. Logisch dat je je afvraagt of een fotocamera alleen niet voldoende is om goede foto’s te maken. De keus voor een lens is misschien nog wel lastiger én belangrijker dan de fotocamera. Zaken waarmee je rekening dient te houden zijn “welk merk lens moet ik kopen” maar ook praktische zaken als ga je de lens gebruiken voor een onderwerp welke veel zoom vraagt en überhaupt de vorm van fotograferen is essentieel in de keus welk objectief je moet kopen.

Welke soorten lens zijn er voor de fotocamera

Er zijn verschillende soorten objectieven. Om het overzichtelijk te houden, beschrijven we in dit artikel kort de meest toegepaste lenzen voor fotocamera’s.

Telelens

We beginnen met een bekende lens, de telelens. Een telelens kopen doe je wanneer je objecten (je onderwerp) van een grote afstand fotografeert. Bij een telelens wordt de brandpuntafstand in millimeters aangegeven. Dit verteld je in welke mate je een object naar je toe kunt halen. Meest gebruikte telelenzen zijn die met een brandpuntafstand van 70mm tot 600mm.

Groothoek

Een objectief die de meeste fotografen sowieso in hun bezig hebben, is de groothoeklens. Met een naam als groothoeklens, is het niet moeilijk te begrijpen dat je dus met dit objectief een grote beeldhoek kunt vastleggen. Een groothoeklens kopen is dan ook een investering die zich dubbel en dwars terugbetaald, je kunt het namelijk voor vele vormen van fotografie toepassen. Zowel in de steden als binnenhuis (cameralens voor architectuur en interieur foto’s) )kun je met een groothoeklens de meest schitterende plaatjes maken.

Standaardlens

Standaardobjectieven zijn lenzen waarbij de beeldhoek wel overeenkomsten heeft met hoe wij het als mensen met onze ogen ervaren. Dit is een beeldhoek van circa 50 graden diagonaal. Een brandpuntafstand van 50mm wordt over het algemeen gezien als een standaardlens. Lomp gezegd zijn standaardlenzen of standaardobjectieven ideaal voor de fotograaf die niet te veel lenzen wil meeslepen en gewoon zonder te veel moeite wil fotograferen.

Macrolens kopen natuurfoto

Macrolens

Omdat voorbeelden vaak beter werken dan lappen tekst, toont de afbeelding hierboven geweldig mooi wat je met een macrolens kunt bereiken. Het doel bij macrofotografie is om de onderwerpen zo groot mogelijk af te beelden. Dit kan door op zeer korte afstand te fotograferen. Standaard heeft een macrolens een verhouding van 1:1 en een macro objectief is verkrijgbaar in brandpuntsafstanden van 50 tot 200mm.
Eerder schreven we al een blog macrofotografie tips voor beginners.

Bij welke vorm van fotografie hoort welke lens?

We kunnen dus nu wel concluderen dat je voor specifieke vormen van fotografie je objectief bepalend is. Om het artikel goed af te ronden en om je daarbij genoeg stof tot nadenken te geven, nemen we je nog even mee naar de verschillende vormen van fotografie welke je zou kunnen beoefenen. En in het verlengde van het onderwerp van deze blog gaan we uiteraard aangeven welk objectief daarvoor het meest geschikt is.

Sportfotografie

Er zijn weinig sporten die zich ervoor lenen om tussen de sporters te staan als fotograaf. Om die reden is een lens die goed kan inzoomen bij sportfotografie dan ook erg belangrijk. Ook een snelle autofocus en snelle sluitertijd zijn van belang, want de kans dat je onderwerp even op een vaste plek stil blijft staan om te poseren is natuurlijk erg klein. Om te voorkomen dat we in dit artikel te ver afwijken van het doel van dit artikel, attenderen we je op ons eerder artikel 9 tips voor sportfotografie. Een telelens voor sportfotografie is dan ook uitermate geschikt. Wij adviseren minstens een 200mm lange zoomlens.  

Portretfotografie

Bij portretfotografie is net als bij sportfotografie een lens met autofocus wenselijk, ook is de lichtsterkte en het brandpuntafstand hier van belang. Vaak is het de afweging of je kiest voor een zoomlens of een prime lens.

Landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie denk je vaak aan de horizon, bijvoorbeeld de rode ondergaande zon boven de savanne. Maar ook de skyline van een stad hoort hierbij. Een groothoeklens is dan ook bij uitstek geschikt voor deze vorm van fotograferen.

Natuur fotografie

Denk hierbij heel breed zoals wild in de natuur, maar ook trekkende vogels. Zoals de naam wild al aanduidt, zal het lastig zijn om je onderwerp van dichtbij te benaderen. Door deze grote afstand, is een teleobjectief over het algemeen de beste oplossing voor natuur fotografie.

Vakantie foto’s

We sluiten af met een hele praktische: welk objectief gebruik je voor je vakantiefoto’s. Je wilt relaxed reizen, dus een zware koffer is dan niet wenselijk. Toch wil je natuurlijk wel die hele mooie ervaring kunnen vastleggen voor later. Je fotocamera is dus altijd bij de hand en daarom is het bij vakantiefoto’s aan te bevelen om een standaard lens te gebruiken. Je kunt hiermee al ontzettend veel mee, nog steeds alle kanten op en in het kader van je vakantie ook niet onbelangrijk: het is een alles in een oplossing zonder veel gewicht mee te dragen.