Welke camera moet ik kopen?

Het kopen van een camera is een lastig proces, zeker als beginnend fotograaf. Het antwoord op de vraag “Welke camera moet ik kopen?” kan ik niet zomaar geven, echter kan ik je wel helpen om zelf achter het antwoord te komen. In dit artikel zal ik ingaan op verschillende type camera’s en enkele belangrijke eigenschappen zodat je na het lezen zelf tot de juiste keuze  voor jou kunt komen.

welke camera moet ik kopen

Waarvoor wil je een camera gebruiken?

Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk eerst vast te stellen wat voor soort fotografie je wilt beoefenen. Wil je bijvoorbeeld portretfoto’s maken of toch lekker in de natuur fotograferen? Wil je sport fotograferen of wil je gewoon leuke vakantiefoto’s maken?

Denk na over wat je precies wilt. Wil je bijvoorbeeld enkel foto’s maken of wil je ook kunnen filmen? Denk ook eens na over de afmeting en het gewicht van jouw ideale camera. Er zijn camera’s die vrijwel gelijk klaar voor gebruik zijn en camera’s die je volledig naar eigen wens kunt instellen. Dit zijn allemaal factoren die je mee kan nemen in je overweging.

In het onderstaande artikel zal ik de verschillende type camera’s behandelen en de voor- en nadelen geven, veel leesplezier!

De smartphone camera

Het grote voordeel van de camera van je smartphone is natuurlijk het gemak, je hebt hem vrijwel altijd bij je. Vooral de camera’s van nieuwe modellen zijn verassend goed voor eenvoudige panorama’s, selfies en zelfs HDR foto’s. Tevens kun je de gemaakte foto’s snel en gemakkelijk bewerken en delen via allerlei apps.

Natuurlijk heeft een smartphone camera meer moeite met situaties waarbij weinig licht is, ook het uitprinten van foto’s gemaakt met een smartphone is vaak geen goed idee. Doordat de meeste smartphone camera’s digitaal inzoomen in plaats van optisch met de lens wordt de beeldkwaliteit erg slecht, inzoomen met een smartphone camera is dus ook verre van ideaal.

Voordelen van de smartphone camera:

-          Altijd op zak

-          Gebruiksgemak

-          Direct foto’s bewerken en delen

Nadelen van de smartphone camera:

-          Minder geschikt bij weinig natuurlijk licht

-          Niet aanbevolen voor het uitprinten van foto’s

-          Digitale zoom vermindert de kwaliteit aanzienlijk, in tegenstelling tot optische zoom

Smartphone camera kiezen

De compact camera

Net als een smartphone camera is een compact camera eenvoudig te gebruiken en kan fraaie panorama’s, selfies en HDR’s maken. Waar de compact camera vele malen beter in is dan de smartphone camera is inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De camera bevat vele “scenes”, dit zijn een soort filters elk geschikt voor een bepaalde situatie, zoals; avond, sport en macro.

Moderne compact camera’s beschikken over een Wifi-verbinding waarmee je gemakkelijk foto’s kan overzetten naar andere mobiele apparaten. De compact camera is licht in gewicht en zoals de naam al aangeeft heeft deze een compact formaat, dit maakt de compact camera gemakkelijk mee te nemen.

Doordat een compact camera een grotere sensor heeft dan een smartphone camera zijn de foto’s en eventuele video’s van betere kwaliteit. Door deze betere kwaliteit zijn de afbeeldingen van een compact camera ook beter geschikt om af te drukken.

Een nadeel van een compact camera is de ingebouwde lens. Je kunt niet een andere lens op de camera bevestigen en de standaard lens is niet altijd even lichtsterk. In een situatie met weinig licht is dan ook de kans aanwezig dat er ruis ontstaat.

Voordelen van de compact camera:

-          Eenvoudig in gebruik

-          Compact formaat en lichtgewicht

-          Inzoomen zonder kwaliteitsverlies

-          Gebruik van “scenes”

-          WiFi connectiviteit voor gemakkelijk delen

-          Dankzij grotere sensor, betere foto’s dan je smartphone camera

Nadelen van de compact camera:

-          De lens is ingebouwd, waardoor je deze niet kunt verwisselen

-          Afhankelijk van je type camera, kan weinig licht ruis in de foto’s veroorzaken

Compact camera kopen

De systeemcamera

Een systeemcamera geeft in tegenstelling tot de compact camera wel de mogelijkheid de lenzen te verwisselen. Een systeemcamera heeft op zijn plaats weer een grotere sensor dan de compact camera wat maakt dat de foto’s van een systeemcamera van hogere kwaliteit zijn, hierdoor krijg je minder snel ruis in situaties met weinig licht.

De systeemcamera kent het beste van beide werelden, de fotograaf wordt namelijk in staat gesteld om de camera volledig zelf in te stellen. Toch bevat de camera (net als de compact camera) allerlei automatische mogelijkheid en voorgeprogrammeerde standen.

Hoewel de lens van een systeemcamera verwisselbaar is heeft deze minder accessoire mogelijkheden dan een spiegelreflexcamera. Een systeemcamera is groter en zwaarder dan een compact camera en is dus minder gemakkelijk mee te nemen, zonder cameratas welteverstaan.

Voordelen van de systeemcamera:

-          Lenzen verwisselen mogelijk

-          Grotere sensor, dus hogere kwaliteit foto’s

-          Volledige instelmogelijkheden

Nadelen van de systeemcamera:

-          Groter en zwaarder dan een compact camera

-          Minder accessoire mogelijkheden dan spiegelreflexcamera

De spiegelreflexcamera

Het grote voordeel van een spiegelreflexcamera (DSLR) is de enorme keuze aan accessoires. Je kunt een DSLR volledig indelen naar eigen wens. Tevens ligt een spiegelreflexcamera vaak fijner in de hand en gaat de accu langer mee dan die van een systeemcamera.

Toch maakt de systeemcamera een comeback, deze worden steeds beter en door middel van adapters is het mogelijk om steeds meer DSLR-accessoires te gebruiken met een systeemcamera. Een spiegelreflexcamera is redelijk zwaar en dus ook minder makkelijk mee te nemen, hoewel dit met een goede cameratas geen enkel probleem zou moeten zijn.

Voordelen van de spiegelreflexcamera:

-          Grootste keus camera accessoires

-          Ergonomisch ontwerp

-          Langere accuduur t.o.v. systeemcamera’s

-          Superieure beeldkwaliteit

Nadelen van de spiegelreflexcamera:

-          Groter en zwaarder

-          Een cameratas voor transport is aan te raden

Spiegelreflexcamera kopen

Belangrijke eigenschappen bij het kopen van een camera

De twee onderstaande eigenschappen van een camera worden veelal verkeerd geïnterpreteerd. Om deze reden zal ik hier een korte uitleg over geven om jou te helpen bij je besluit. Kijk bij de aanschaf van een nieuwe camera altijd naar deze eigenschappen maar zorg dat je ook de overige productinformatie goed doorleest.

Sensor

De sensor van je camera vangt licht op en zet dit om naar een digitaal signaal, dit signaal is het beeld wat je ziet op je LCD-scherm. Een grotere sensor staat gelijk aan hogere kwaliteit foto’s en hoe meer beeld er kan worden vastgelegd. De sensor is misschien wel het belangrijkste deel van je camera en bepaalt onder andere de groothoek, de resolutie, het dynamisch bereik en de scherptediepte.

Een grote sensor zorgt dus voor foto’s van hoge kwaliteit, echter zijn er ook fotografen die het tegenovergestelde willen. Deze fotografen spelen graag met de scherptediepte om mooie effecten te creëren, in dit geval is een grotere sensor niet altijd beter. Voor de beginnende fotograaf is een grote sensor echter altijd goed nieuws.

Megapixels
Vaak wordt er gedacht dat meer megapixels gelijk staat aan een betere camera, dit is echter onterecht. Het aantal megapixels is voornamelijk van belang wanneer je foto’s gaat uitprinten of delen. Meer megapixels maken het mogelijk om foto’s op een grotere resolutie af te drukken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. De vuistregel is dat 10 megapixels geschikt zijn voor afbeeldingen tot en met A4 formaat.

Dus, welke camera moet ik kopen?

Dit is een beslissing die je zelf zal moeten maken. Ga bij jezelf na waarvoor je de camera wilt gebruiken. Wanneer je dit duidelijk hebt kijk je welke camera-eigenschappen voor jou van belang zijn. Ben je bijvoorbeeld nieuw in de fotografie en wil je rustig experimenteren of ben je op zoek naar een camera met vele mogelijkheden qua objectieven en accessoires?

Ik hoop je met dit artikel een goed eind op weg te hebben geholpen met het vinden van jouw ideale camera. Bekijk alle camera’s van Nebo, bij aanvullende vragen voor je aankoop kun je ook gebruik maken van onze handige livechat!