Fotocamera kopen – kooptips van de Consumentenbond

De consumentenbond test ieder jaar de verschillende, nieuwe modellen fotocamera’s uit. Dit jaar waren ze bij één van de vestigingen van NEBO in Den Haag en Pijnacker Nootdorp. Onderstaand de reportage welke de Consumentenbond hierover heeft gemaakt.


Omdat niet iedereen video’s goed kan volgen of omdat wellicht het geluid uitstond, hebben we in grote lijnen de fotocamera kooptips van de Consumentenbond samengevat in onderstaand artikel. De nieuwste testuitslagen vind je op de fotocamera pagina van de Consumentenbond.

Anno nu heeft vrijwel iedereen een smartphone op zak. Smartphones hebben inmiddels vele functies en beschikken tegenwoordig over een goede camera. Maar voor de beste foto’s is het vaak toch aan te bevelen te werken met een fotocamera.

Camera met verwisselbare lens
Een fotocamera waarmee je de lens kunt verwisselen is een systeemcamera. Ook bij een spiegelreflexcamera heb je een verwisselbare lens. Bij een spiegelreflexcamera kijk je via een spiegel door de lens.
Nadeel van een systeemcamera of spiegelreflexcamera is dat deze over het algemeen wat duurder zijn. Het grote voordeel is wel dat de systeemcamera veel kleiner en lichtsterk is dan een spiegelrflexcamera en door de verwisselbare lens heb je wel veel meer flexibiliteit. De lens en de fotocamera zijn los van elkaar aan te schaffen.

Gebruikelijke lens: 18-55mm lens
Standaard bij een verwisselbare lens is de 18-55mm lens. Dat is ongeveer 3x zoom.
Dat is geschikt voor straatfotografie of portretfoto’s.

Camera met vaste lens
Een fotocamera met een vaste lens is een compactcamera. Deze zijn over het algemeen, zoals de naam al aangeeft, compacter t.o.v. een systeemcamera of spiegelreflexcamera en dus eenvoudiger om mee te nemen. Je hebt echter geen mogelijkheid om achteraf de camera van een andere (verwisselbare) lens te voorzien, dus qua inzoomen ben je afhankelijk van het bereik van de compactcamera. Het zoombereik van de compactcamera is overigens tegenwoordig wel indrukwekkend te noemen.

Zoombereik: hoeveel heb je nodig?
Een camera anno nu heeft vaak al een goed zoombereik en voor de meeste foto’s is het ver inzoomen niet eens meer nodig.
Wil je natuurfoto’s maken of sportfoto’s van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, dan is juist veel  zoom wel nodig. Bij veel zoomen is het lastig om de camera goed stil te houden en biedt een statief uitkomst.

Lichtsterkte van een lens
De getallen op de voorkant van een lens, geven een indicatie over de lichtsterkte van de lens. Hiervoor geldt: hoe lager het getal, hoe beter. Laag getal zorgt ervoor dat er meer licht op de sensor komt en dit geeft meer mogelijkheid om verschillen te maken in scherpte in één foto (diafragma).  

Brandpunstafstand op een lens
Het brandpuntsafstand wordt ook genoemd op de lens, dit is het getal met mm erachter. Dat is dan de uiterste brandpuntafstand. Bij een zoomlens staan 2 getallen met mm erachter, dat zijn dan beide uiterste brandpuntsafstanden. Hoe hoger het getal des te meer je het onderwerp naar je toe haalt.

Sensor van de fotocamera
De lens moet het licht zo goed mogelijk projecteren op de sensor van de camera. Op camera’s staat hoeveel mega pixels deze exact heeft. Algemene aanname is dat hoe meer mega pixels, hoe beter. Het is echter wel zo dat te veel pixels op een (te) klein oppervlak juist ruis oplevert, met name bij weinig licht. Het oppervlak van de sensor is zodoende juist enorm belangrijk. Met een grotere sensor is de kwaliteit van de foto nog hoger en is het nog beter mogelijk om foto’s met een onscherpe achtergrond te maken, wat tegenwoordig populaire foto’s zijn.

Zoeker en scherm
De zoeker op een camera laat je duidelijk zien wat er op de foto komt te staan. Omdat je de fotocamera echt tegen je aanhoudt, wordt je niet afgeleid door je omgeving en heb je geen last van reflecties, zoals je dat op een scherm wel hebt.

Bij een scherm daarentegen heb je de kans om duidelijk te zien wat er op de foto komt te staan, wanneer je vanuit een moeilijke hoek of vanuit een ander perspectief fotografeert. Met name een kantelbaar scherm is dan enorm handig.

Foto’s delen
Vaak gehoord is dat het maken van foto’s op je smartphone zo handig is, omdat je de foto’s eenvoudig kunt delen. Echter met de fotocamera’s van tegenwoordig kun je verbinding maken met je smartphone. Je hebt dan foto’s van professionele kwaliteit, welke je alsnog snel en eenvoudig foto’s kunt delen (bijvoorbeeld op social media).

Fotocamera uitproberen
Wil je weten of de fotocamera goed in je hand ligt en of je tijdens het fotograferen goed met je vingers bij de (meest gebruikte) knoppen kunt, dan is het verstandig om langs een fysieke winkel te gaan. Bij NEBO hebben we alle modellen fotocamera’s op voorraad, dus kom vrijblijvend langs in een van onze vestigingen om zelf te ondervinden of de fotocamera voldoet aan je eisen en verwachtingen.