Groothoek

Bij een groothoek lens ligt nadruk van het fotograferen op een breder beeld. De groothoeklens wordt veel gebruikt in de fotografie van landschappen, architectuur en interieur. Zoekt u een lens voor een ander doel? Bekijk ons assortiment standaardlenzen, telelenzen of macrolenzen.

Producten 1-12 van 132

Van hoog naar laag sorteren
Voor 23:59 besteld, morgen in huis*
6 echte winkels
Laagste prijs garantie
9.2 score op vergelijksites
per pagina

Wat zijn groothoeklenzen?

Een groothoeklens is een objectief speciaal ontwikkeld voor de fotografie van landschappen en ook binnenshuis voor interieur- en architectuurfotografie. Groothoeklenzen hebben een korte brandpuntsafstand wat zich kenmerkt in een grote beeldhoek. Het zijn compacte objectieven die eenvoudig zijn mee te nemen en waarbij de nadruk ligt op fotograferen van een breder beeld.

De meeste groothoeklezen hebben een vast brandpunt, echter zijn deze er ook met zoomfunctie. De groothoeklenzen met zoomfunctie zijn in staat om vanuit een “normale” beeldhoek te fotograferen.

Waarom een Groothoeklens?

Bij fotografie van landschappen of architectuur komt het vaak voor dat de groothoek van een camera niet groot genoeg is om de volledige compositie in beeld te brengen. Hiervoor is een groothoeklens de uitkomst. Door het wijde perspectief van een groothoeklens kun je een veel groter kader fotograferen en is het kleurbereik, de diepte en de scherpte van de foto te waarborgen.

Wanneer je fotografeert met een brede beeldhoek kan en ruimtelijke vervorming ontstaan. Dit wil zeggen dat objecten in een compositie verder van elkaar lijken verwijderd dan daadwerkelijk het geval is. Wanneer ruimtelijke vervorming ontstaat kan het effect van het brede kader worden versterkt door een object op de voorgrond van de compositie te plaatsen. Dit is zeer effectief bij het fotograferen van landschappen of juist stedelijke gebieden. Bij interieurfotografie kan dit ook een zeer sterk voordeel zijn, hier kan namelijk door de vloer op de voorgrond te plaatsen de ruimte groter lijken.

Doordat bij de groothoeklenzen de objecten op de voorgrond aanzienlijk uit verhouding zijn met objecten op de achtergrond kan dit zorgen voor onrealistische beelden en vervormingen. Voor fotografen die een abstracte stijl hanteren is dit interessant om mee te experimenteren.

Waar moet ik op letten bij aankoop van een groothoeklens?

De belangrijkste eigenschappen van een telelens zijn de brandpuntsafstand en diafragma, deze zullen hieronder verder worden beschreven.

Brandpuntsafstand

Het brandpuntsafstand staat voor de afstand in millimeters tussen het frontelement en het brandpuntelement van een objectief. Dit vertaalt zich in de grootte van de zoom van de lens.
Bij een brandpuntsafstand van 35mm of lager spreken we over een groothoeklens, dit betekend dat de lens een groter kader kan fotograferen en dus een grotere beeldhoek heeft.

Diafragma

Het diafragma van een lens bepaalt hoeveel licht deze doorlaat. Het diafragma wordt aangeduid met een F-getal. Hoe lager het F-getal van een lens is, hoe meer licht deze doorlaat. Een lens met een diafragma van F2 heeft bijvoorbeeld een grote opening met veel lichtinval, terwijl een lens met een diafragma van F20 weinig lichtval heeft. Een klein diafragma (hoog F-getal) heeft als effect dat de scherptediepte toeneemt, echter zal door de lage lichtinval een langere sluitertijd verreist zijn. Een groot diafragma (laag F-getal) heeft als effect dat het de achtergrond onscherp maakt waardoor het hoofdobject beter uitblinkt.

Groothoeklens online kopen: snel en voordelig

Geniet van het gemak van online winkelen in onze webshop. Je zoekt thuis de gewenste groothoeklens uit en bestelt deze direct online. Voor 17:00 besteld, is vandaag nog verzonden, mits op voorraad. Wil de lenzen liever van dichtbij inspecteren en vasthouden, kom dan naar een van onze 6 vestigingen in de regio Den Haag. Wij voorzien je graag van een passend advies.