Hoe maak ik de beste sportfoto's

Het doel van sportfotografie is om op beeld de emotie van de sporter vast te leggen. Sportfotografie vraagt een hoop energie en geduld maar na verloop van tijd leer je de kneepjes van het vak kennen en wordt het resultaat beloont met een uitstekende foto.

Waar moet ik bij sportfotografie opletten

Sportfotografie gaat vaak samen met beweging en grote afstanden. De beste foto maak je dan ook met een sterke telelens. Een telelens met een brandpunt van 300mm tot 400mm levert je vaak het beste resultaat op. Er zijn verschillende telelenzen leverbaar, afhankelijk van de afstand bepalen we samen welke telelens het beste bij je past.

Welke sluitertijd moet ik kiezen bij sportfoto's

Om het onderwerp goed vast te leggen of te bevriezen en de foto goed scherp te maken gaat het vastleggen van de beelden bijna altijd gepaard met een hoge sluitertijd. Welke sluitertijd je dan moet gebruik is een kwestie van oefenen en uitproberen.

Veel camera’s zijn voorzien van de optie burst-modus

Met deze functie kan je meerdere beelden achter elkaar vastleggen en achteraf de juiste foto kiezen. Een belangrijke functie die goed van pas komt bij sportfotografie. Sportfotografie is niet de makkelijkste vorm van fotograferen. Bij sportfotografie weet je bijna nooit van te voren waar het onderwerp naar toe gaat en is het noodzakelijk dat je goed anticipeert waar je denkt dat het onderwerp naar toe zal gaan. Door goed te oefenen krijg je deze vorm van fotografie steeds meer onder controle.

Wat zijn de belangrijkste punten om bij sportfotografie op te letten.

Het juiste moment kiezen. Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen bij sportfotografie, niet te vroeg maar ook niet te laat. Let op de juiste compositie. Het kiezen van de juiste compositie en vanuit welke hoek je gaat fotograferen is heel belangrijk voor het resultaat. Neem vooral je rust en maak desnoods van te voren een aantal foto’s om zeker te zijn van een goede belichting en compositie.

Welke belichting gebruik je sportfotografie

Zorg voor een juiste belichting. Vaak gaat sportfotografie gepaard met een hoge sluitertijd.We raden je aan voor dat je gaat beginnen even een proeffoto’s te maken zodat je zeker van je zaak bent wanneer het echte werk gaat beginnen.

Scherpstellen

Bij een groot aantal fotocamera’s kan je op verschillende manieren scherpstellen, dit gaat zelfs zover dat de camera automatisch het onderwerp kan laten volgen en je alleen maar op de juiste compositie hoeft te letten.

Welke apparatuur heb ik nodig voor het maken van sporfoto's

Bij sportfotografie werk je in principe altijd met een sterke telelens. De camera die je gebruikt moet de mogelijkheid hebben om met hoge sluitertijden te werken. Je kan het instellen van een hoge sluitertijd zelf bepalen of je vraagt de camera dit automatisch uit te voeren.

Oefening baart kunst

Alleen door veel te oefenen en verschillende technieken uit te proberen zal je deze vorm van fotografie steeds meer onder de knie gaan krijgen. Probeer verschillende instellingen op je camera uit en kijk goed wat het je oplevert.Na enige tijd zal je zien dat de resultaten steeds beter worden.

Enkele tips die we je graag mee willen 

  • Gebruik een telelens met een groot brandpunt. Telelenzen met een sterkte van ongeveer 300mm tot 400mm kunnen op zeer grote afstanden het onderwerp naar je toehalen en zijn prima te gebruiken voor sportfotografie. Voor de hoogste kwaliteit foto gebruik je bij sportfotografie altijd met een hoge sluitertijd.
  • Kies de juiste compositie en achtergrond en kijk goed waar het zonlicht vandaan komt. 
  • De burst-modus op je foto dient er voor om meerdere foto’s achter elkaar te maken. Deze functie is een weldaad om te gebruiken. Het gebruik van de flitser heeft bij sportfotografie vaak geen meerwaarde. Probeer zoveel mogelijk voor een goed resultaat met natuurlijk licht te fotograferen.


Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op of je komt even langs in één van onze zes vestigingen in Den Haag en Pijnacker Nootdorp.