Bij portretfotografie leg je het gezicht van mensen vast op beeld

Een portretfoto is op verschillende manieren vast te leggen. Naast de emotie in het gezicht is het ook belangrijk om de sfeer goed vast te leggen. We proberen je een beetje op weg te helpen.

Gebruik van je diafragma tijdens portretfotografie.

Voor het vastleggen van een portret is het gebruik van je diafragma heel belangrijk. Met het aanpassen van je diafragma bepaal je namelijk de scherptediepte in je foto. Hiermee bepaal je of de achtergrond scherp of wazig moet worden. Met een groot diafragma, je moet dan denken aan een diafragma van F 2,8 en F 4 wordt de achtergrond wazig en benadruk je meer het gezicht van de persoon in de foto. 

Welke instellingen op mijn camera gebruik ik voor portretfotografie.

Enkele tips hoe je de fotocamera het beste kan instellen voor een geslaagd portretfoto.

Gebruik de handmatige instelling van je diafragma op je fotocamera.

Werk met een groot diafragma voor een wazige achtergrond om het portret zoveel mogelijk te benadrukken. Werk met een wat hogere sluitertijd voor de hoogte haalbare scherpte in de foto. Kies afhankelijk van waar je aan het fotograferen bent voor de laagst mogelijk ISO waarde, je voorkomt dan ruis in je foto en geniet van het beste resultaat.

Werken in RAW

Verstandig is wanneer deze optie in je fotocamera aanwezig is de gemaakt portretfoto in RAW op te slaan. De kans is groot dat je bij het maken van een portretfoto de opname ook nog gaat nabewerken. RAW bestanden leveren bij het bewerken van je foto het beste resultaat op.

Diafragma en belichting

Het fotograferen van een portret is niet even zo geleerd. Door veel te oefenen zie je de kwaliteit van je portretfoto omhoog gaan, oefening baart kunst zullen we maar zeggen.  Oefen daarom ook met verschillende belichtingsinstellingen en noteer wat je gedaan hebt. Zo op deze manier heb je vrij snel onder de knie welke belichting je bij verschillende situaties moet gebruiken. Gebruik ook je diafragma in verschillende standen om je achtergrond wazig te maken en het onderwerp er meer uit te laten springen.

De compositie bij een portretfoto

Probeer uit verschillende hoeken te fotograferen. Juist door af te wijken van wat anderen fotografen doen kan je onderscheid maken. Hoog of laag, links of rechts, het is gewoon een kwestie van proberen en beoordelen.

Gebruik van een filtser of reflectiescherm

Maak gebruik van daglicht of wanneer nodig een externe flitser om je onderwerp zo mooi mogelijk te belichten of schaduw in de foto weg te werken. Denk ook aan het gebruik van een reflectiescherm, je zal verstelt staan wat je allemaal kan doen met een reflectiescherm om bijvoorbeeld net dat beetje schaduw onder de kin iets beter uit te lichten. 

Wazige achtergrond bij het maken van een portretfoto

Nog enkele enkele tips hoe je de camera in moet stellen wanneer je een portret in de buitenliucht gaat vastleggen. Werk met een groot diafragma, zo tussen F 2,8 en F 4, om je achtergrond wazig te maken en het gezicht meer te benadrukken. Werk met een gemiddelde tot hogere sluitertijd voor het scherpste resultaat en werk afhankelijk van de situatie met een zo laag mogelijk ISO waarde.

Polarisatiefilter gebruiken

Gebruik een polarisatiefilter om reflecties te verminderen en kleuren te verbeteren. Sla je bestanden op in RAW om de foto’s goed na te kunnen bewerken. Werk ook buiten indien noodzakelijk met een flitser of reflectiescherm. De locatie voor portretfotografie hangt af van de sfeer die je wilt vastleggen en de wensen van de persoon die je fotografeert.

Welke locatie kan ik het beste gebruiken

In de natuur, je kan denken aan een park in de omgeving of je gaat naar het bos of strand. In de stad is er altijd wel een straat te vinden met fraaie architectuur en in veel steden zijn er muren met graffiti die prima kunnen dienen als achtergrond voor een spannende portretfoto. Je kan ook overwegen om bij je thuis een kleine fotostudio in te richten. Met een achtergrond en wat lampen kan je al snel een portretfoto maken.

Op locatie, je moet dan denken aan een favoriete plek met betekenis of emotionele band.

Welke lens kan je beste gebruiken voor het maken van een portretfoto

Voor portretfotografie wordt vaak een 50mm of 85 mm portretlens gebruikt. Deze portret lenzen leveren je een mooie compressie op, met een portretlens kan je ook het onderwerp  makkelijk vrijmaken van de achtergrond. Voor het spelen met je diafragma, scherptediepte, haal je het beste resultaat met een portretlens.

Heb je nog vragen?

Kom gerust langs in één van onze zes vestigingen in Den Haag en Pijnacker-Nootdorp. We helpen je graag op weg.